Следва

Във Венеция, на покрив: Анджелина Джоли с импровизирана фотосесия

Миналото: роклята на Лиз Тейлър за "най-изкуствената сватба" в историята

Приказната първа сватбена рокля на актрисата с лилави очи е ключов момент в бляскава постановка, на която, уви, не е писано да продължи дълго

Celebrities преди 1 година

Младоженецът е на 23, булката - 18. Пред олтара Елизабет Тейлър и Конрад "Ники" Хилтън изглеждат като главните герои на лесна за четене и пълна с картинки приказка. На 6 май 1950 г. извън католическата Църква на Добрия пастир в Бевърли Хилс, тълпа от около 3000 души се събира за да види роклята за най-впечатляващата холивудска сватба на годината. „Ето я прекрасната Елизабет Тейлър, която пристига придружена от баща си, чакана от огромна тълпа, за да се омъжи за младия Конрад Хилтън-младши. Той е потомък на известната хотелиерска династия и е един от най-богатите хора в Америка, а тя е любимата тийнейджърка на времето си“, пише в кинохрониката от 50-те години. Годежът между Лиз Тейлър и прадядото на Парис Хилтън е прибързан. Младежите се срещат в нощния клуб Мокамбо в Лос Анджелис през октомври 1949 г. Лиз е на 17 години, но вече е звезда с няколко блокбъстър филма, включително „Национално кадифе” (1944г.), „Ласи” (1946г.) и „Малки жени” (1949г.). Тя вече се е превърнала в млада жена с пищни извивки, а компанията Метро Голдуин Майер, с която актрисата има договор вярва, че бракът ще улесни артистичния преход от дете към възрастен. Конрад Хилтън-младши е наричан „Ники“, за да се различава от баща си, основателят на известната хотелска верига. Родителите му се развеждат през 1934 г., но през 1942 г. баща му се жени повторно за родената в Унгария актриса За За Габор.

Когато Ники и Лиз се запознават, никой не подозира, че той има проблеми с хазарта и алкохола, и никой не си представя, че като тийнейджър има тайна връзка с 9-години по-голямата си мащеха - история, която За За Габор ще разкрие през 1969 г.. Всички смятат Ники Хилтън за много богато, мило и елегантно момче, еквивалент на принц в страна без монархия, търсещ винаги недостижими идоли, които да обожава. За Лиз това не е първият годеж. Преди това тя е сгодена за шампиона по американски футбол Глен Дейвис и за милионера Бил Паули. И двамата са много по-възрастни от нея, но нито един от тях не отговаря на имиджа, който MGM иска да изгради около най-обещаващата си млада актриса. Скоро церемонията се превръща в инсценировка, с която младоженците, подтикнати от родителите си да се венчаят, изобщо не са запознати. Ники Хилтън е искрено впечатлен от Лиз и започва да я ухажва. Междувременно, точно както се случва сред аристократичните семейства, родителите на Лиз и семейството на Ники договарят условията на съюза. В преговорите участва и MGM, като компанията влиза в ролята на посредник, който и британската корона вероятно би желала да има за сватбата на наследник на трона. Когато страните си стискат ръцете, колата потегля. През същата година младата Лиз завършва гимназия и заснема филма „Бащата на булката“ (1950 г.), в който играе младоженката. Всичко се вписва перфектно в рекламната кампания на филмовата компания. От край до край нещата трябва да са изпипани, от приема до роклята. Особено роклята.

Организацията е като по филмов сценарий. Годежният пръстен, с 4-каратов диамант, струва на семейството на младоженеца 10 хиляди долара, значителна сума за времето си, която съответства на около 105 хиляди долара днес. Но, този аксесоар няма дълго да запази първенството за най-скъпото бижу на Лиз. MGM поема всички останали разходи: за приема, декорацията в църквата, огромната торта, роклята и дори за присъствието на някои от гостите.

Години по-късно ще стане ясно, че шаферките на булката не са нейни приятелки, а млади статистки, наети да държат булото й. Дори близо 700-те гости са внимателно подбрани, за да запълнят страниците на колкото е възможно повече списания. Освен богати управители на хотели и холивудски инсайдери, присъстват множество звезди, включително Джийн Кели, Джинджър Роджърс, Фред Астер, Естер Уилямс и Спенсър Трейси, който е звездата от „Бащата на булката“. Когато ослепителната Елизабет излиза от лимузината, която я докарва до църквата, 3000 екзалтирани почитатели изпъват шиите си да я видят колкото може по-добре. Сватбената рокля на Елизабет трябва да внуши с цялата си пищност идеята за кралска сватба. Поради това MGM възлага задачата по изработката й на най-добрата дизайнерка на костюми Хелън Роуз, която шест години по-късно ще проектира сватбената рокля на Грейс Кели.

Първата сватбена рокля на Елизабет Тейлър, над която продължително работят петнадесет шивачи под ръководството на дизайнерката Роуз, с тогавашна стойност от 3500 долара, ще бъде най-пищната в осемте й сватби. Тя е от сатен, в цвят слонова кост, с много дълъг шлейф, изцяло украсен със сферични мъниста. Ръкавите на роклята са дълги, а деколтето тип сърце е стабилизирано с прозрачен копринен тюл към бродерията на врата, оставяйки раменете непокрити. От върха на главата й се спускат десет метра копринен тюл, здраво закрепен от телената мрежичка със закопчалка за коса, кръстена на шекспировата геройня - Juliet Cap, която имитира диадема. Коланът на корсажа й, който първоначално е 55 см, бива затегнат допълнително до 50 см, за да се подчертае формата на пясъчен часовник на младата актриса. На практика тя не би могла да погълне дори и трохичка на партито, което се провежда след церемонията в Кънтри клуба на Бел Еър. Докато тази прекрасна рокля кара младите американки да мечтаят по време на медения си месец, разлиствайки страниците на списанията, Лиз вече започва да осъзнава, че този пристрастен към алкохола и склонен към насилие младеж дори не се доближава до образа на златното момче, за когото го е смятала преди сватбата.

Тридесет седмици по-късно Елизабет подава молба за развод. По всичко личи, че тя веднага е забременяла и че е загубила детето вследствие на побоите, нанесени от пияния й съпруг. От този момент нататък 19-годишната актриса поема контрола над живота си и никога повече не позволява на никого да взема решения вместо нея (четете още: Големите любовни истории: Елизабет Тейлър и всички нейни мъже). Конрад Хилтън умира 19 години след тази приказна сватба, поразен от алкохолизма, едва на 42 години. Прекрасната рокля, създадена от Хелън Роуз за най-изкуствената сватба в историята на Холивуд, не е изгубена. Предавана от ръка на ръка, тя е продадена на оспорван търг през 2013 г. за 188 хиляди долара, две години след смъртта на Лиз.

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.