Пътешествие около 167-годишната история на куфарите Louis Vuitton, au revoir!

Пътешествие около 167-годишната история на куфарите Louis Vuitton, au revoir!

"Стягай си куфара," казват бабите ни - щом е LV, стягаме

Скромно начало във френската провинция, майсторство, култ към красотата, хиляди обекти на желанието, в които прибираме другите обекти на желанието си. Louis Vuitton започва като бранд за сандъци и куфари преди 167 години, днес с много по-широк асортимент - чанти, дрехи, обувки, аксесоари бижута - но като една от най-старите и най-скъпите луксозни марки в света, къщата е завинаги обвързана с първите си творения. Разказваме историята, а между нея сме "прибрали" стари кадри, скици и постери от архива на  бранда - на Багажните чанти с главно Б, надолу:  


Кой как избра да се рекламира: Леа Сейду за Capucines bag на Луи Вютон


Луи Вютон се ражда на 4 август 1821 г. в Анш, малко селце за работническата класа в Източна Франция. Баща му, Хавиер Вютон, е фермер, а майка му, Корин Галиард, която загива, когато Луи е на 10 години, работи в мелница. На 13-годишна възраст, уморен от провинциалния живот и строгата си мащеха, Луи напуска дома си и отива в Париж. Изминава разстоянието от близо 500 км за две години, ходейки пеш, и работи на всякакви странни места, за да се прехранва. При пристигането си в Париж през 1837 г. Вютон става чирак в успешна работилница за кутии, опаковки и сандъци - по онова време много уважаван занаят. През годините той си спечелва репутация на един от най-добрите занаятчии в града.


Луи Вютон

Състоянието на Вютон се увеличава през 1853 г., когато той е назначен за личен производител и опаковчик на императрица Евгения де Монтихо, съпруга на Наполеон Бонапарт. Императрицата редовно възлaga на Вютон красиво да опакова дрехите й, когато пътува между двореца Тюйлери, замъка Saint-Cloud и различни морски курорти, което разширява хоризонта на дизайнера към нова елитна и кралска клиентела. През 1854 г. Вютон се жени за 17-годишната Клеманс-Емили Парио. Малко след това той напуска магазина, в който чиракува, отваря своя собствена работилница в Париж и прави сандъци от платно вместо кожа (по-издръжлив и водоустойчив материал). Надписът отвън гласи: "Безопасна опакова за най-крехките ви вещи. Специалист в опаковането на дрехи." Четири години по-късно Вютон представя на пазара правоъгълните сандъци (преди това се произвеждат главно със заоблени капаци), което е отклик на търсенето на иновативен и удобен начин за пренасяне на багаж, който отговаря на изискванията на все по-популярното пътуване с влак. 

През 1867 г. Луи Вютон е награден с бронзов медал на Световното изложение, международно събитие, организирано от Наполеон в Париж, което допълнително повишава популярността на неговото произведение. По време на Френско-пруската война (1870-1871) работилницата на Вютон е ограбена и унищожена но в края на войната той основава нова работилница в аристократичен квартал в центъра на Париж, а през 1872 г. дизайнерът за пръв път представя бежово-червения раиран ленен сандък, в който парижкият елит се влюбва. През 1889 г. Вютон получава златния медал и главната награда на Световното изложение, което за пореден път спомага за увеличаване на популярността на неговото произведение - луксозния куфар.


Кой как избра да се рекламира: тенис дивата на Louis Vuitton


Луи продължава да работи до смъртта си на 72-годишна възраст (той умира на 27 февруари 1892 г.), а след това оставя компанията в ръцете на сина си Жорж Вютон. През 1896 г. в отговор на широкото копиране на моделите на марката (проблем, който продължава да преследва къщата и днес), Жорж създава известното платно с монограма LV с диаманти, кръгове и цветя, за да отличи продуктите на марката. Сградата на Louis Vuitton, най-големият магазин за туристически стоки в света, е открита на Елисейските полета през 1914 г., като първите модели чанти на бранда, които са популярни и днес, са представени през първото десетилетие на миналия век: моделът Steamer през 1901 г., Keepall дебютира през 1930 г., последвана от Noé, която първоначално е проектирана за носене шампанскотo - през 1932 г., а чак 33 години по-късно се появява и цилиндричната чанта Pappillon.

 


Louis Vuitton, Resort 2022


Благодарение на напредъка в технологиите през 1959 г. е създадена гъвкава монограмирана версия на платовете, което прави възможно използването им за създаване на портфейли и чанти. През 1997 г. за първи творчески директор на къщата е назначен Марк Джейкъбс, който си сътрудничи с дизайнера Стивън Спроуз през 2001 г. и двамата заедно създават limited edition чантата с графити, надраскани върху монограмата. Под ръководството на Джейкъбс къщата придобива слава и много модели, актьори и музиканти стават нейни посланици. През 2012 г. в САЩ е взето много специално решение, което защитава бранда от мащабни международни фалшификации. Наредбата помага да се спре вносът на неоригинални стоки в САЩ и наказва компаниите, които улесняват продажбата на такива. Същата година Louis Vuitton е обявен за най-скъпата луксозна марка в света за седма поредна година в проучване на Millward Brown Optimor; модната къща има свои магазини в 53 държави по света и в почти всички можем да си купим легендарните куфари на бранда, за да тръгнем към който си пожелаем друг LV бутик. 

Завършваме пътешествието с изгледи от пътешествията на известните и 33 звездни интерпретации на най-великото от LV днес: 


Анджелина Джоли


Лили Алън

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.