Следва

Men's Exhibit: Искам гадже спортист, да се облича ТАКА

Insta-вдъхновения: Винтидж е новото секси, точно като тези 20 fashion профила

Ако като нас сте пристрастени към винтидж стила, култовите облекла, емблематичните модни ревюта, легендарните дизайнери и незабравимите тоалети на героите в сериалите от 80-те и 90-те години, значи сте готови да кликнете "следвай“

All fashion преди 2 години

Това е резултат от желанието да се пренесем в по-безгрижни времена от тези, в които живеем вече повече от година, както и от преоткритата свобода, която още ни обърква, но и все по-приятно я усещаме, ведно с новата нормалност. Може би толкова много ни е липсвала модата и под "мода" имаме предвид отварянето на гардероба и взимането на решения какво да обличаме всеки ден, избирайки вдъхновението за следващите часове според настроението, климата, дестинацията и момента, в който сме. Точно затова “операция носталгия” е не само по-актуална от всякога, но е абсолютно необходима, за да излезем най-накрая на слънчева светлина, стилни и щастливи. Според данните в социалните мрежи, особено в Instagram, чието потребление е нараснало три пъти по време на пандемията - профилите, посветени на тоалетите от последните десетилетия и винтидж модата, са се умножили. От 70-те до блясъка на 90-те, стигайки, разбира се, до модерността от началото на 21 век, захаросаните кадри и ретро изображенията не само незабавно разпалват красивите кутюр спомени, но и усъвършенстват гардероба ни за лятото на 2021 г.

Хаштаговете #Y2K и #Year2000 съдържат почти два милиона публикации и в момента дават повече #fashioninspo от всякога: с любимите на Парис Хилтън спортни облекла Juicy Couture и UGG ботушите, както и с микро кроптоповете на Бритни и Кристина Агилера. Естествено, не липсват и профили, посветени на предходното десетилетие, това на 90-те години, отбелязано със снимки на облекла и аксесоари от оувърсайз платформите на Spice Girls до малката черна рокля на Камерън Диас плюс анализи на визиите на главните герои от култовите телевизионни сериали от периода като Фран Файн от "Гувернантката”, считана за създателка на изключително подходящи за Instagram модни тенденции, и момичетата от "Приятели".

Следват профилите, посветени изцяло на легендарните модни ревюта между 80-те и 90-те години, на топ моделите от онова време и на дизайнерите главни герои от онези десетилетия, които оставят своя стилен отпечатък в модните къщи в ролята си на креативни директори - от Карл Лагерфелд за Chanel, през Джон Галиано за Dior до покойните Джани Версаче и Александър Маккуин.

Без да забравяме вдъхновението от уличното облекло, култовите дрехи и марките, които все повече характеризират модерните тоалети, в допълнение споменаваме и трибют страниците, посветени на вечните стил икони като Одри Хепбърн и лейди Даяна.

Накратко, Instagram се превръща в голям стилистичен архив, който преглеждаме, за да проследим развитието на създаването на дрехи, да преживеем легендарни модни моменти, оставили следа в историята и служещи за вдъхновение на съвременните интерпретации. Феновете на винтидж модата вече не можем без платформата: тези профили са направени, за да бъдат следвани. Припомняйки най-популярните визии за последните десетилетия, те се превръщат в отлична референция за избор на дрехи, които задължително да имаме. Надолу изброяваме 20 профила, които не са за изпускане и към които знаменитостите също са пристрастени. Followed!

@dapperdanharlem

Dapper Dan е революционна фигура в модата и хип-хопа от 80-те години. Той е дизайнерът пионер на монограмната визия, но след като използва логото на Louis Vuitton и Gucci безброй пъти върху дрехите си, е съден от големите марки за плагиатство. Едно е категорично - Dapper Dan в крайна сметка вдъхновява много дизайнери, Алесандро Микеле дори предлага да си сътрудничи с него за Gucci. Този акаунт е златна мина за всеки, който търси анекдоти, архивни изображения и много цвят.

@Fashionmagazinesarchives

Модните списания Vogue, Glamour, Madame Figaro, Playboy, Elle и Harper's Bazaar имат невероятни корици с емблематични фигури като Катрин Деньов, Стела Тенант, Джанис Дикинсън и Изабел Аджани. Профилът е чисто носталгичен и предлага исторически корици от 60-те до днес. Това е чудесен начин за пътуване във времето и през тенденциите, тъй като напомня за сладкия аромат на лъскавонапечатана хартия.

@ShesVague

Профилът е създаден от "богата и отегчена“ австралийска домакиня, за да отдаде почит на блясъка на 2000-те години. Чрез изображенията преживяваме златната ера на траш манията, блестящите топове, тънките вежди и на всичко, което сияе. Разбира се, не липсват кадри на Бритни Спиърс в рокля на Versace и Кристина Агилера в шокиращо розов топ и съответстващи си панталони на Saks Pots...

@Unforgettable_runway

За да преживеем отново акцентите на модните подиуми от 80-те, 90-те и 00-те години с легендарните ревюта на Джани Версаче, Азедин Алая, Карл Лагерфелд за Chloe и Джон Галиано за Givenchy, следваме този профил. Също и за да се насладим на емблематичните супермодели като Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, която е сред последователите на този акаунт, Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд и най-добрите им моменти on the runway.

@Viintageheart

Мотото на тази социална страница е "art, love, retro”. В aкаунта с почти 1 милион последователи откриваме кадри, отразяващи визиите на холивудските звезди и музиканти на гребена на вълната между 40-те години и началото на 21 век. От Одри Хепбърн до Дрю Баримор, в профила са събрани кадри, които демонстрират как "снимките са поезия без думи“.

@ lady.diana._

Трибют профил, вдъхновен от една от най-обичаните личности в съвременната история. Там са събрани всички тоалети, носени от принцесата на Уелс - от легендарните, които влизат в историята, до не дотолкова известните й визии. Прегледът на всички тях е задължителен за всеки пристрастен към модата и към Лейди Даяна. 

@90sanxiety

Скейтборд любителят Джеймс Ейбрахам управлява акаунта с почти два милиона последователи (сред които са Кендъл Дженър и Шарън Стоун), посветен на естетиката на 90-те години. Профилът е фокусиран върху поп културата със снимки на супермодели и знаменитости от епохата като Кейт Мос на Гран при в Монако през 1999 г. в корсет Prada, Spice Girls с кецове на платформи, Камерън Диас в мини черна рокля и много кадри от емблематични филми от онова време.

@gabriel_held_vintage

Воден от страстта си към хип-хоп суперзвездите, дизайнерът Габриел Хелд отдава почит на десетилетия исторически моменти в света на модата и музиката с фрагменти от своите ценни лични архиви. Звезди като рапърката Rico Nasty виждаме във винтидж рейв тоалети и бижута D’orne, а и още много носталгични снимки на икони от 90-те. Ариана Гранде също следва профила.

@diorinthe2000s

Профилът е посветен на френската модна къща по време на управлението на Джон Галиано. Противоречивият дизайнер прекарва петнадесет години, разтърсвайки марката, обръщайки я с главата надолу, увеличавайки четирикратно продажбите и десетократно броя на магазините й от 1996 г. нататък. Само като погледнем (понякога шокиращите) модни ревюта, напълно разбираме революцията, която прави. Следваме профила, за да преживеем отново времето, в което дизайнерът създава емблематичната Saddle Bag и известния лозунг на Dior, J'adore.

@thekimbino

Профилът се поддържа от Ким Ръсел, остроумен пионер и страстна изследователка на модата, която използва Instagram, за да маркира и коментира винтидж модата с интересни описания. Сред последователите са Ким Кардашиян, дизайнерът Кристофър Джон Роджърс и стилистът Лоу Роуч. Сред публикациите се редуват снимки на подиуми и звезди от началото на 2000-тe години (като Бионсе в топ Jean Paul Gaultier илии Мадона в лимонена рокля от 1998 г.), със съвременни велики модни моменти в интернет (като Пенелопе Крус на снимачната площадка на "Американска криминална история: Убийството на Джани Версаче”) в ролята на Донатела.

@tagsandthreads

Профилът представя марки, реклами и уличен стил от 80-те и 90-те години. От кампаниите на Calvin Klein, Pepsi и Coca Cola до историята на smiley face, той включва и емблематични изображения на Aaliyah за Tommy Hilfiger или на Snoop Dogg и Dr. Dre, лансиращи една от първите си марки за streetwear облекло - Cross Color.

@chanel_archives

Пристрастените към Chanel просто няма как да не следим този акаунт, който потапя във фантастичния свят на кича на рекламните кампании, заснети от Карл Лагерфелд с Клаудия Шифър. Профилът проследява еволюцията на легендарната ватирана чанта и на роклята от туид (прекрасна е жълтата лятна версия носена от Надя Ауерман през 1994 г.) и припомня за тийнейджърските бикини от 1996 г.. Chanel може би има много по-елегантен образ сега, но гмуркането в близкото минало на модната къща винаги ни действа много добре.

@datewithversace

Посветен на дрехите, създадени от италианския дизайнер Джани Версаче, основател на марката, която дълбоко бележи 90-те години (и времето след това). Блясъкът, ексцесиите и супермоделите диктуват правилата и демонстрират как ексцентричността на дизайнера никога не излиза от мода.

@v.ri0t

Създателят на този акаунт е неизвестен. В него откриваме селекция от модни изображения и футуристични колажи, посветени на Милениал поколението и неговата естетическа концепция, между минимализма и Instagram-friendly щампите (не е изненадващо, че сред последователите са Бела Хадид и Хейли Бийбър).

@audrey_hepburn_eternally

Трибют акаунтът е създаден от фен на безупречния и вечен стил на великата американска актриса, икона на Givenchy и на модата като цяло. Между снимачните сетове, фотосесиите, личния й живот и червените килими са представени всички визии на дивата, от най-известните до не толкова популярните, от началото на кариерата до последните години от живота й.

@70sbabes

Профилът отдава почит на най-големите женски фигури от 70-те години - от актрисата Фара Фосет до супермодела Джери Хол. Главните героини на този фотографски преглед величаят хипи шик стила, допълнен със сламени шапки, чарлстон панталони и широки ризи. Отличен източник на вдъхновение за летни визии!

@the_jacketproject

Акаунтът е изцяло посветен на един-единствен моден елемент и неговата еволюция през десетилетията: якето. От блейзърите на лейди Даяна с подплънки на рамената, през саката на Саманта в "Сексът и градът“ до късите и овърсайз актуални модели. Между модните подиуми, знаменитостите и телевизионните сериали, модното вдъхновение е гарантирано.

@mcqueen_vault

Зад този акаунт стои Джон Матисън, истински фен на легендарния британски дизайнер Александър Маккуин, на когото събира редки изображения от близо 30 години, дигитализира печатното съдържание и внимателно фотографира моменти, на които е бил свидетел във времето. Тази страница в Instagram е като дигитален музей, в която британският гений се разкрива в своята сложност и трагичност.

@whatfranwore

Във възраждането на модата от 90-те години се вписва и успешният профил, посветен на стила на легендарните телевизионни герои на десетилетието, сред които е Фран Файн, героинята от сериала "Гувернантката”, която със своя колоритен и изобилен поп стил подкопава строгия минимализъм на 90-те. Наскоро Фран Дрешър публикува в акаунта кадър с емблематичен костюм от телевизионния сериал - rainbow жилетка Moschino.

@vintage_vogue

Този акаунт събира незабравими модни снимки на известни фотографи, от Питър Линдберг през Хелмут Нютън до Гай Бурдин. Естетите в никакъв случай да не пропускат този профил... 

More All fashion