Следва

Работник, майка, спортист: жените в съветските агитационни плакати

От гара до гара: Дейвид Боуи пътешества из СССР, няма такива снимки!

През април 1973 г., след като финализира японския етап на турнето си Ziggy Stardust, Дейвид Боуи се завръща в Европа по суша

Celebrities преди 2 години

Независимо дали страхът на Starman от летене е причината за приключението или желанието му да види Русия, винаги нестандартният Боуи се качва на Транссибирската железница от Владивосток до Москва със своя приятел от детинство и резервен певец Джеф Маккормак.

Двамата започват пътуването с кораб. По пътя от Йокохама до град Находка на борда на SS Felix Dzerzhinsky, Bowie изпълнява импровизиран концерт, който включва парчето Port of Amsterdam на Жак Брел, докато MacCormack свири на конгите. За едноседмичното пътуване с железницата Боуи по-късно пише в тийнейджърско списание Mirabelle: „Никога не бих могъл да си представя такива простори на непокътната, естествена страна, без всъщност да я видя, това беше като поглед към друга епоха, друг свят, и ми направи много силно впечатление. Беше странно да седиш във влак, който е продукт на технологиите - изобретението на човечеството, и да пътуваш по толкова недокосната и непокътната земя от човека и неговите изобретения."

Боуи и Маккормак остават три дни в Москва, гледайки първомайския парад, пазарувайки в универсалния магазин ГУМ и посещавайки Кремъл. Маккормак по-късно пише в книгата си Station to Station: Travels with Bowie 1973-1976, че Боуи "бе най-великият спектакъл в града. Привидно, за да отклони вниманието от огнената си коса, той носеше ослепително жълто яке с цип, ярко жълт шал, оранжеви панталони и обувки с три-инчови токчета". Боуи освен това носи „голяма мека шапка" от ГУМ-а. 

Второто пътуване на Боуи до Русия е през април 1976 г., когато той кани Иги Поп, фотографа Андрю Кент и изпълняващия длъжността мениджър Пат Гибънс на ваканционно пътуване от Цюрих до Москва. В града спират за скандалните седем часа, хапват обяд с хайвер и обикалят някои туристически места, включително мавзолея на Ленин, преди да се отправят към Хелзинки. Фотографският спомен от тези шеметни пътувания ни връща в един свят на фантазия, експеримент, противопоставяне и общение едновременно, който днес няма как да се види. Enjoy!

 

More Celebrities