Следва

Трагедия: Алек Болдуин неволно уби човек по време на снимки

Приказката за Джулия Робъртс, Ричард Гиър и колието от Pretty Woman

Историята на бижуто, което принуди актьорския състав да работи на снимачната площадка под зоркия поглед на въоръжена охрана

Celebrities преди 2 години

През март 1990 г. в американските киносалони е премиерата на „Хубава жена”. Няколко седмици по-късно, тъй като в онези години е било необходимо време за разпространението и дублажа на филма, историята на холивудската проститутка Вивиан, наета от бизнесмена Едуард като негов ескорт, очарова публиката по целия свят. В продължение на повече от 30 години тази модерна приказка, която превръща Джулия Робъртс в легенда и затвърждава чара на Ричард Гиър в по-зрялата му версия, все още представлява източник на запомнящи се реплики и възхитителни сцени, включително тази, в която Вивиан носи зашеметяваща червена вечерна рокля, а нейният придружител й подарява вълшебно колие, което да комбинира с тоалета си. Когато героинята, изиграна от Джулия Робъртс, докосва огърлицата с ръкавицата си, Гиър затваря рязко кутията на бижуто, а актрисата избухва в смях.


54 редки и ангелски красиви кадъра на рожденичката Джулия Робъртс


Сцената приключва точно в този момент и повечето зрители усещат, че това е извън сценария и че Ричард наистина се е пошегувал с Джулия. Импровизацията е толкова впечатляваща, че режисьорът Гари Маршал решава да я остави във финалния монтаж. В следващата сцена, когато Вивиан и Едуард излизат хванати за ръка от хотел Beverly Hills, може да се види по-добре това, което по-късно ще бъде наречено колието от Pretty Woman, носено от Джулия Робъртс. Това бижу е толкова необикновено, че тогава всички си мислят, че творението е реплика на скъпа бижутерска марка, предоставено на дизайнерите на костюмите във филма. В действителност обаче, огърлицата е съвсем истиснка. Някои режисьори предпочитат да използват оригинални скъпи аксесоари във филмите си, защото тяхната изискана тежест ги кара да се движат по телата на актрисите по различен начин от фалшивите и най-вече защото автентичните скъпоценни камъни отразяват различно светлината на камерите.


Снимка: Touchstone Pictures, Silver Screen Partners IV & Buena Vista Pictures

Колието Pretty Woman е изработено от френската бужутерийна къща Fred Joaillier и е украсено с 23 крушовидни рубина, поставени върху сърца от 18-каратово бяло злато, обсипани с диаманти. Когато във филма Вивиан пита Едуард каква е цената на колието, той отговаря: "250 хиляди долара". Но в действителност то струва повече и по време на заснемането на тази сцена на снимачната площадка присъства въоръжена охрана, наета от Fred Joaillier. Веднага след премиерата на филма цената на рубините скача и колието променя стойността си на 440 000 долара. Днес се смята, че предвид успеха на филма, цената му може да достигне почти милион и половина долара. Никой досега не е успял да купи това скъпоценно бижу, част от най-хубавата история на киното. Точно както Стефано Кантури не иска да се раздели със Сатенената огърлица, носена от Никол Кидман в „Мулен Руж”, колието от „Хубава жена” остава собственост на бижутерийната къща Fred в Париж. През пролетта на 2021 г. излиза оттам за представянето на вдъхновената от филма колекция от бижута, която включва обновена и по-модерна версия на огърлицата. По време на събитието, оригиналното бижу, което кара всички жени по света да мечтаят от 1990 г. насам, краси шията на модела Виктория Лий.


30 години Pretty Woman и историите на петте най-емблематични костюма на Вивиан Уорд


 

More Celebrities