Следва

Уличният стил на звездите: Кое е по-екстра - косматото палто на Дрейк или часовникът за 2 милиона?

Dune: Вселената, костюмите, историята, изкуството!

Жаклин Уест и Боб Морган, тези факири на галактическите костюми, говорят за творенията си в Dune, без думи сме, освен следните: 

All fashion преди 2 години

Адаптацията на Дени Вилньов на основополагащия научно-фантастичен роман на Франк Хърбърт представя сложно извънземно царство, в което множество планети - всяка със собствена култура и социална структура - ​​играят ключова роля в разказа - продукцията е много неща, но със сигурност едно - красива.

Хърбърт е известен със сложното изграждане на света си и в книгите му (3 на брой) не липсват детайли, така че когато Вилньов решава да изведе историята на големия екран, неговите актьорски състав и крю знаят, че ги очаква много работа. "Беше ми нужен цял град, но беше вълнуващо“, казва Жаклин Уест, един от костюмните дизайнери, в интервю по телефона от Калифорния. "Денис ме принуди да дам всичко от себе си, за да постигна визията, която Хърбърт толкова дълбоко сътворява в тази книга. Имаме толкова невероятен екип от артисти и таланти, работещи заедно, всички с най-добро отношение и готовност да си сътрудничат.”

Историята на Dune за феодални планетарни монархии, една важна психеделична субстанция и зловещи пясъчни червеи е цяла естетическа вселена. "Приказката" очертава пътуването на семейство Атреиди, в което те преминават от благородно живеене в буйния си дом на планета Каладан към поемане на управлението на планета Аракис, суха планета, чиито пустини са единственият източник на най-ценната стока на галактиката: т.нар. spice melange, прах, който се добива от пустинните дюни. И въпреки че книгата е повлияла на всичко от "Междузвездни войни" до "Лудия Макс", тя не е сигурен и лесен избор за кино адаптация. Въпреки огромното си въздействие върху научната фантастика, Dune в продължение на много години се смята за "нефилмируема" - изпълнени с изложения и вътрешни монолози, 15-те книги (шест, написани от Хърбърт и девет, завършени посмъртно от сина му Брайън и писателя Кевин Дж. Андерсън) имат хоризонт, който не задължително се поддава на визуална среда. Множество студия се опитват (и не успяват) да адаптират правилно и добре Dune; Дейвид Линч се отрича от опита си през 1984 г., а режисьори като Алехандро Ходоровски и Ридли Скот се приближават до продукцията, само за да видят как проектите им се провалят. Когато през 2017 г. до света стигна новината, че Вилньов работи върху своя версия, тогава успехът му в никакъв случай не беше сигурно нещо. Днес вече е. 


Режисьорът Дени Вилньов и Хавиер Бардем, на снимачната площадка, 2020 г.

Наясно с предизвикателната история на проекта, Жаклин Уест разбура, че е необходим точно толкова специален и отдаден режисьор, който да даде справедливото живо дихание на книгите. Насърчена да се срещне с Вилньов от Мери Парент, заместник-председател на световните продукции на Legendary Studios, тя се свързва с него по Skype и веднага се убеждава, че е перфектно той да режисира филма. "Заобичах страстта му мигновено“, спомня си тя. "От самото начало той имаше много основателен поглед върху всичко и след като разговарях с него, си помислих, че този човек ще направи истинския Dune". След като внася технологичен реализъм в The Social Network на Дейвид Финчър и предоставя на историята за отмъщението в The Revenant, Уест доказва своята гъвкавост в дизайна на костюми за широк спектър от жанрове. И все пак тя има резерви да се заеме с научнофантастичен епос. "Когато говорих с Мери, й казах, че това не е моят жанр и никога преди не съм правила нещо подобно“, продължава дизайнерката. "Тя, разбира се, ме увери, че именно затова Денис иска да работя с него."

Въпреки че сюжетът се развива десет хиляди години напред в бъдещето, Вилньов не се интересува от повторение на стандартните научнофантастични мотиви. Строгостта и елегантността, които Холивуд използва, за да обозначи стъпките напред във времето, биха били противоположни на визията на Хърбърт. В книгата световете на Dune са моделирани според феодалните дворове на средновековна Европа. "Дени искаше да създаде свят, който да се чувства различен от съществуващите научнофантастични филми, така че няма извънземни, няма сребърни джаджи. Вместо това има философски опит“, казва Уест. "Това е футуристичен поглед върху миналото, който веднага ме накара да помисля за средновековни препратки, древни карти таро и алхимия. Върнахме се към гръцката трагедия, тъй като усетих, че има връзка между династията на Атрей в Спарта (атридите) и династията на Атреидите. Нашите символи са предимно исторически и Дени харесва това."

Със стотици планирани костюми, необходими за пресъздаването на Dune на екран, Жаклин Уест кани Боб Морган за кодизайнер. Приятели и сътрудници от години, те успяват да работят заедно безпроблемно. Опитът на Морган като надзорник на костюми в блокбъстъри като Inception и Man of Steel също означава, че той знае какво е необходимо, за се да работи в епичния мащаб, изискван от Dune. "Само в нашия отдел дойдоха почти 200 артисти, всички заради любовта към работата“, казва Морган. "Аз и Жаклин се познаваме толкова добре, че всичко е на приливи и отливи, а това е важно. Непрекъснато си хвърляхме идеи един на друг и комуникацията ни беше от решаващо значение поради обхвата на всичко. Има стотици малки решения, които трябва да бъдат взети от наша страна, а Дени ни даде прекрасна рамка и позволи да бъдем креативни в това пространство.”


Хавиер Бардем като Стилгар в „Дюн"

Снимките се случват на множество места - Будапеща, Унгария, долината Вади Рум в Йордания и полуостров Ста в Норвегия - всички те заемат ролята на различни планети от Dune и логистичните предизвикателства са, естествено, огромни. "Постоянно пътувахме и прескачахме от място на място, защото беше много важно да имаме дизайнери, присъстващи на няколко места едновременно, които да разглеждат нещата, докато се изготвят и шият.“ Тъй като е работил като изящен художник в допълнение към опита си в дизайна на костюми, Морган сравнява процеса зад кулисите с рисуването. "Започваш сам в стая, след това идва онзи аха! момент, в който разкриваш всичко като в галерия“, казва той. "Работихме месеци и въпреки че има хора, които проверяват какво става, пак се усеща онова чувство, когато всичко е показано на всички за пръв път: изведнъж стотици хора в костюми се събират, за да заснемат някоя голяма сцена и това е толкова впечатляващо за гледане."

Първите костюми, които се създават, са точно емблематичните облекла, които си вече си представяме, щом някой заговори за Dune. Носени от фримените, първоначалните жители на планетата Аракис, те са предназначени да трансформират телесни течности като пот в питейна вода и са необходими за оцеляването в пустинята. "Костюмите, въобще дрехите, са основен елемент в книгите, така че знаехме, че трябва да са съвършени“, казва Морган. "Нашите също трябваше да пасват на много различни хора и да изглеждат толкова добре на Джейсън Момоа, който е метър и 93 сантиметра, колкото и на Ребека Фъргюсън, която е дребничка 1.65м.“ За да усъвършенстват концепцията, Уест и Морган канят Хосе Фернандес от Ironhead Studios - като скулптор и дизайнер, Фернандес създава бронята на Жената чудо на Гал Гадот, батман костюма на Бен Афлек и множество други костюми-икони на супергерои. За Dune, неговото предизвикателство е да създаде практичните облекла, което все пак са естетически приятни. "Костюмите са по същество оборудване за оцеляване в суровата среда на Аракис, но снимахме и при екстремни температури“, казва Морган. "Така че те трябваше да изглеждат като функционираща дестилерия за вода, като същевременно позволяват на актьорите да се движат и да правят своята хореография.“


Дънкан Айдахо (Джейсън Момоа) в своя stillsuit

Окончателният дизайн, сив гащеризон с вградена бронежилетка и материал, позволяващ лекота на движението, вдъхновен от военното оборудване, стана хит. "Първият път, в който накарахме всички да ги пробват, беше просто невероятно“, казва Уест. "Тимъти Шаламе (Пол) започна да пълзи по пода и да се разхожда по пясъка, след това Ребека пробва да направи жиуджицу хватки. Беше толкова приятно да видя не само колко страхотно изглеждат, но и как езикът на тялото им се променя, докато ги носеха.” Междувременно, когато Пол и семейството му кацат на Аракис, те са облечени по начин, който да отразява благородния им статус. Идеално е, че Уест решава да се поинтересува от кралски особи от реалния живот, докато планира костюмите за клана Атреиди и тяхното обкръжение. "Имахме си работа с падането на монархия, така че Романови бяха очевидната справка“, казва тя. "Униформите им са толкова елегантни и използвах тази референция за Пол, херцог Лето и всички мъже от Каладан.“


Скица на костюма на Пол Атреидис


Тимъти Шаламе като Пол 
Атреидис в Dune

Като син на херцог, Пол води привилегирован живот, макар и такъв, който е силно повлиян от смъртта на баща му. Илюстрирането на тази промяна чрез модата е от съществено значение. Уест намира вдъхновение във филмите на британския режисьор сър Дейвид Лийн, чиито исторически драми "Доктор Живаго“ и "Лорънс Арабски“ допринасят за гардероба на героя. "Когато Пол все още живее в двореца, той носи онова много късо сако, вдъхновено от д-р Живаго - изчистени линии, без копчета, тъй като не мисля, че копчетата и циповете ще ги има в бъдещето“, казва Уест. "Вместо това използвахме медальони, изработени от редкоземни метали и магнити, за да може да затвори яката си, когато трябва да бъде официален. Постепенно всичко, което носи, намалява и когато се пренасочва към живот в пустинята, ставайки лидер на фреманите, това е по-скоро Лорънс Арабски. Тези епоси бяха толкова важни ресурси, защото знаех, че Dune също е толкова голям филм".


Скица на костюма на лидера на свободните Стилгар

Промените в гардероба на героите добавят още един слой към историята и внушенията, приети от публиката и самите изпълнители. "Костюмът е мостът от актьор към герой“, обяснява Уест. "Страхотните артисти оценяват това много, защото им позволява да преминат в различен вид и да живеят през ново отношение.” Достъпът до отдела за костюми и богатството от знания, които предоставя, е друг плюс. "Костюмите ми дадоха всичко“, казва Фъргюсън, която играе лейди Джесика, майката на Пол. "Жаклин е такава рок звезда и нейните познания за модата заедно с личната й история надхвърлят всеки, който съм срещала. Да я слушаш как говори за тъкани и препратки е невероятно, защото всичко, което създава, има специфична референтна точка. Научаването на тази история и разбирането на целта и логиката зад всяко облекло позволява да се слеем с всеки детайл и да се потопим в себе си.”

Част от улавянето на уникалната комбинация от уязвимост и сила в стила на Джесика идва чрез костюмите, които Уест и Морган буквално "измечтават". Черната рокля, която Джесика носи в ранните сцени, се оказва особено провокираща размисъл и дискусии. "Има една рокля, която беше като защитна черупка на героинята“, казва Фъргюсън. "Формата й е почти като черен чорап, в който можеш напълно да се скриеш. По време на пробите я облякох, за да се уверя, че ще е удобна и след като го направих видях как тази дреха буквално представлява коя е Джесика в корта на Каладан. Тя е човек, който стои на заден план, скрит, и чете емоциите на всеки, знаейки истината и шепнейки в ухото на съпруга си."

За Фъргюсън маските, воалите и украсените със скъпоценни камъни украшения, които Джесика носи през първата половина на филма, илюстрират нейната позиция на "наложница", а не на благородник. "Тя може да носи кралски дрехи, но когато я срещаме, тя все още е в окови“, казва тя. "Все още има голяма йерархична разлика между нея и мъжете, които вземат всички решения. Тя има този воал на очите, който е прекрасен символ на това. Джесика е в голямата зала, но там няма други жени. Все пак тя има сила и може да убие всеки с едно щракване на пръстите си..."


Скица на костюма на лейди Джесика


Ребека Фъргюсън като лейди Джесика

Когато идва време да докаже тези бойни умения, Фъргюсън го прави в един от гащеризоните на Фернандес. "Обичам ги. Факт е, че са там, за да служат на човека с определена цел...“, казва Фъргюсън. "Без значение кой ги носи, всички изглеждаме еднакво - костюмите представляват хората, които се адаптират към природата и намират нови начини за оцеляване. Хората ме питат защо тези видове филми се развиват толкова добре и аз мисля, че това е, защото в сърцето на продукцията става дума за това човешките същества да оцелеят, да се обичат, да се предизвикват взаимно. Те се борят, печелят и губят власт, вътрешният им свят се променя, това е една универсална история."


Скица на емблематичните костюми

Тъй като филмът вече чупи рекорди в световен мащаб, всеки може да сподели това послание и мислене - нещо, от което Ребека Фъргюсън, Жаклин Уест и Боб Морган не са изненадващо развълнувани, след като премиерата е отлагана многократно в резултат на пандемията. И все пак, в момента е наличен за стрийминг на HBO Max, но всички препоръчват (и стоящите зад продукцията, и всички гледали го) да си доставите пълно изживяване в Imax на кино. "Не искам да звуча като мажоретка, но трябва да го видите на голям екран“, казва Боб. "Това е невероятно театрална продукция, обхватът и размерът на всичко, красотата на визията, пейзажите на Дени... Трябваше да поседя за минута и да си поема дълбоко въздух, след като приключи прожекцията, защото сърцето ми биеше здраво."

Ребека е съгласна, че гледането на филма на голям екран за пръв път е впечатляващо, като пътуване. "Представете си - чета сценарий и имам своята визия за това как може да изглеждат нещата или какво може да направи кинематографистът, но намерих крайния продукт за толкова по-завладяващ, отколкото някога бих могла да си представя“, казва тя. "Да го видиш в киносалон с публика и да усетиш енергията на пространството е толкова страхотно изживяване."

А отновно Уест - първото й гледане просто я връща в детството. "За мен е чест, че бях част от това, защото Dune е филмът, който си спомням, че гледах в съботите, когато бях дете", заключава тя. "Родителите ми ни даваха по няколко долара и ние просто гледахме Големия голям епос. Гледаш и си просто очарован, фокусиран върху всеки момент..."

More All fashion