Следва

Коледата на нашето задоволство: 50 винтидж онлайн бутика, от които си умираме да пазаруваме

Знаете ли, че: Чорапогащите унищожават планетата. Еластанът е големият кошмар, но еко решенията са на път

Всяка година милиарди чорапогащи се озовават на сметищата. Проблем, изискващ решение, което не закъсня - най-иновативните компании инвестират и създават устойчиви, биоразградими и рециклирани влакна. Историята на всичко това е интересна.

All fashion преди 2 години

Няма съмнение, сезонът на любимия черен чорапогащник настъпи. Знаете ли, обаче, че този любим аксесоар допринася за унищожаването на планетата? „Милиарди чорапогащи се озовават на сметищата всяка година, споделя Александра Тиман, съосновател на базираната в Лондон марка Hēdoïne. - Често не оцеляват и ден след първата употреба“.

Всички сме били в тази ситуация: слагаме чисто новия чорапогащник и той внезапно се закачва за нещо, оставяйки ни симпатична дупка за спомен от случката или пускайки бримка. А това автоматично означава, че не може да бъде носен. Това е първият проблем, който Hēdoïne се опитва да разреши, като гарантира, че създаденият от тях чорапогащник е напълно устойчив на остри ъгли и всякакви препятсвия. Вторият казус е какво се случва с чорапогащниците, след като вече не могат да бъдат носени?

Тъй като те са изработени от найлон и еластан (синтетични влакна, получени от изкопаеми горива), обикновено не се разграждат в продължение на стотици години. Наскоро обаче, Hēdoïne създадоха първия си чифт биоразградими чорапогащи, които могат безопасно да бъдат изхвърлени в кошчето.


Биоразградим чорапогащник от Hēdoïne

„Успяхме да създадем първите в света биоразградими чорапогащи, които не пускат бримки“, казва Анна Раух, съоснователка на британската марка, и обянява как са успели да комбинират две различни технологии: „Тоест не само, че са по-устойчиви, но в края на „живота си” се разграждат до максимум пет години“.


Чорапогащник Heist's Sustainable Thirty-Five

От марката признават, че все още има доста върху какво да се работи, за да се намали въздействието на дамския аксесоар, като се има предвид, че използваният еластан (който съставлява около 15 процента от чорапогащника) все още не е биоразградим: „Държим да решим и това, затова и продължаваме проучванията си“, продължава Раух.

Hēdoïne не е единствената марка, която инвестира и работи да направи чорапогащите по-малко вредни за планетата. Брандът за трикотажни и оформящи дрехи Heist започна да използва рециклиран найлон за производството на своите чорапогащи от 2019 г. насам: „Стремим се да се съсредоточим преди всичко върху продуктовата категория, която най-вероятно ще бъде депонирана“, обяснява изпълнителеният директор на марката Натася Гизен-Смит.

Въпреки това, използването на рециклирани материи крие своите предизвикателства: „Има голямо търсене на устойчиви влакна“, продължава Гизен-Смит, добавяйки: „Отне ни известно време да разработим специален вид устойчиви чорапогащи за Heist, който да съответства на качеството на класическата колекция, но стигнахме до заключението, че и рециклираните прежди са също толкова меки, еластични и устойчиви. Следим отблизо развитието на материите и ще продължим да внедряваме иновации и да произвеждаме по-добри и по-екологични модели, като същевременно поддържаме високото ниво на нашите продукти“.

Но, това изобщо не е всичко! В сектора силно присъствие има изключително популярната марка Wolford, която прави големи инвестиции в тази посока. Всъщност през 2022 г. брандът пуска сертифицираната колекция „Cradle To Cradle Gold”. Всички продукти от линията са биоразградими или технически рециклируеми, но това изисква чорапогащниците да се събират правилно, когато вече са неизползваеми и употребата на химикали в производството да се следи внимателно.


The Wolford Cradle To Cradle Gold сертифициран чорапогащник

„Главната ни цел е да събираме всички наши продукти, които вече не са в употреба и да ги използваме като суровина за нови, казва Андреас Рьорих, глобален директор на Wolford. - В момента около 10 процента от нашите продукти се произвеждат по този начин, но непрекъснато разширяваме гамата.“ На този етап еластанът, който характеризира чорапогащника, все още не може да се рециклира и това е предизвикателство, пред което индустрията ще трябва да се изправи. От Wolford също се надяват да се преустанови използването на влакна, получени от изкопаеми горива, въпреки че това е по-лесно да се каже, отколкото да се случи: „За чорапогащниците в момента се нуждаем от изкуствени влакна, предимно на петролна основа, за да постигнем легендарното качество на Wolford“, обяснява Рьорих." Основното предизвикателство е да се разработят устойчиви тъкани, които да заменят еластана."

Изборът на най-екологичните чорапогащи на пазара в момента е най-добрият възможен и наличен вариант за опазване на планетата по нашия си, частен, но честен начин. Също толкова важно е да се уверим, че ги изхвърляме правилно, след като вече не ги използваме - проблем в нашите условия, но достатъчно да си го сложим "в главата" като начало.  

More All fashion