Следва

Лили, aka Пам: изрядното превръщане на Лили Джеймс в Памела Андерсън за Pam & Tommy

Елизабет II пожела Камила да получи титлата Кралица-Консорт. С какво тази титла се различава от Кралица

Описваме какви правомощия ще има херцогинята на Корнуол Камила, след като принц Чарлз заеме британския престол. 

Celebrities преди 2 години

Тази година е специална за кралица Елизабет II. Тя празнува своя платинен юбилей - 70 години от управлението. Преди нея нито един британски монарх не е успявал да се задържи на трона толкова дълго. След като става кралица на 25-годишна възраст, Елизабет продължава активно да изпълнява своите кралски задължения и днес, на много почтената възраст от 95 години. Съвсем естествено е, че от време на време поданиците на Великобритания и всички хора, които не са безразлични към монархията, имат въпрос: кой ще бъде следващият - принц Чарлз, като първи наследник на трона, или младият, пълен със сила принц Уилям? Самата Елизабет II внесе яснота в споровете. На 6 февруари, по време на официалната си реч, съвпадаща с платинения юбилей, тя обяви: „Когато дойде времето и моят син Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която давате на мен".

Интересното в това изказване на кралицата е не толкова фактът, че тя ще прехвърли властта на принц Чарлз, а молбата да съпругата му Камила да бъде провъзгласена за кралица-консорт. Щедър жест от страна на Елизабет II, означаващ специално отношение към съпругата на нейния син (четете още: Големите любовни истории: Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс).

С какво статутът на кралицата-консорт е различен от този на кралицата?

На първо място, фактът, че титлата Кралица обикновено се наследява. Например Елизабет II я получава от баща си - крал Джордж VI, датската кралица Маргрете II - от крал Фредерик IX. Титлата Кралица-консорт се придобива и присъжда на съпругата на настоящия монарх, ако той прецени за необходимо. Между другото, съпругът на Елизабет II, Филип, преживе се отказа от титлата Крал-консорт в полза на по-малко ангажиращото Принц. Експертите са единодушни, че той никога не е придавал голямо значение на официалния си статут. 

Второ, съпругът на кралицата не споделя суверенна власт, няма политически и военни правомощия. Тоест той/тя няма глас при вземането на важни правителствени решения.



Основната задача на кралицата-консорт е да подкрепя управляващия си съпруг и активно да участва в обществения живот: да покровителства благотворителни фондации, да прави официални посещения в различни културни и социално значими организации и да инициира подходящи събития. С други думи, Камила ще продължи да прави това, което прави сега.

Освен това, бракът с крал не добавя кралицата-консорт към списъка с наследници на трона. Ако съпругът й почине, тя ще бъде лишена от статута си (четете още: Кои са и как изглеждат 28-те претендента за нов английски крал?).

В случая с Камила, молбата на Елизабет II Камила да получи титлата е прелюбопитна, защото през 2005 г., когато принц Чарлз се ожени за Паркър Боулс, Бъкингамският дворец не успя да  убеди поданиците си, че съпругата на престолонаследника следва да получи титлата принцеса-консорт. По това време британците бяха изключително негативни към Камила, така че кралското семейство реши да не ядосва обществото и да не й дава специални правомощия. Титлата принцеса, между другото, Паркър-Боулс също не използва: в знак на уважение към принцеса Даяна. 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 2 дни

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.