Следва

Художественият ръководител на балетната трупа на театър Станиславски и Немирович-Данченко подаде оставка

Лондон блокира Лондонград, без повече руски пари в Сити

Под краката на руския елит (и не само руския) запари - всички, решили да вложат пари в британската столица и в Обединеното кралство като цяло, са обект на нови, изключително строги санкции

All About Life преди 2 години

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че ще сложи край на Лондонград, както определят досега топлите отношения на британската столица с големите руски пари. "Вече няма да има къде да се крият неправомерно спечелените печалби", каза премиерът. Но дали ще бъде сложен наистина край зависи от това дали има кой да търси тези печалби, отбелязва "Файненшъл таймс". 

Ще бъде създаден нов регистър, който да принуди анонимните чуждестранни собственици на имоти в Обединеното кралство да разкрият своята самоличност, което е дългогодишна празнина в правилата за прозрачност на собствеността, споделя британското издание.

Правителството на Обединеното кралство въвежда поредица от реформи, за да спре "приближените на Путин да крият мръсни пари в Обединеното кралство", заяви вътрешният министър Прити Пател.

Намерението е с нов закон за икономическа престъпност да се се внесе яснота за собствеността на имуществото (компании, недвижими имоти, ценни книжа) - кой ги притежава и контролира в Обединеното кралство, включително и в отвъдморските територии. Подобни правила бяха въведени през 2016 г., но те не донесоха кой знае какво изсветляване на материята. Досега. 

Лондон възнамерява в близките дни да замрази авоарите на своя територия на всички руски банки в рамките на нов закон, който ще позволява да се попречи на банките да извършват транзакции с британски лири и да блокират достъпа на три милиона руски фирми до финансовите пазари, които отдавна са много ценени от руските делови среди. Също така ще  наложи забрана на Русия да продава дълг на лондонските пазари и ще ограничи депозитите на нейни граждани.

Тези и други планирани ходове биха могли да са сигнал за края на Лондонград като западна столица, избрана от руските олигарси, които парадират с богатството си в европейски луксозни горещи точки, отбеляза на свой ред Ройтерс. 

След като въведе санкции срещу няколко финансови институции миналата седмица, а вчера - и срещу Руската централна банка (РЦБ) и руското финансово министерство, Великобритания обяви нови мерки срещу руски банки и затварянето на пристанищата си за всички руски кораби и други плавателни съдове. 

"Новите санкции целят да накарат военната машина на Путин да изгладнее, както и да окажат натиск над много олигарси, които имат нужда от достъп до международната финансова система", отбеляза вицепремиерът Доминик Рааб по Би Би Си. 

Конкретните ходове

Британското правителство включи най-голямата руска банка, държавният гигант "Сбербанк" (Sberbank Europe AG), в списъка с компании, подложени на санкции във Великобритания в отговор на инвазията на Русия в Украйна, предаде БТА.

Миналата седмица VTB Capital - втората по големина руска банка (и най-голямата инвестиционна банка), смъкна голямото руско знаме от величествената си сграда срещу Bank of England във финансовото сити на Лондон, сигнализирайки по този начин оттеглянето си от един от основните световни центрове на парични потоци.

Часове по-рано Великобритания заяви, че замразява активите на банката като наказание за нахлуването на Москва в съседна Украйна.

Макар санкциите по никакъв начин да не са предназначени да ударят руския народ, това показва също така на руските граждани като цяло каква е финансовата цена от затъването в тази неоправдана и немотивирана война, коментира Доминик Рааб. 

More All About Life