Следва

Зоуи Кравиц в творение ала Жената котка, заедно с Робърт Патинсън на премиерата на "Батман"

Войната в Украйна: ще бъде ли изправен Путин пред трибунал за военни престъпления и какви ще са наказанията?

Владимир Путин е обвинен в извършване на военни престъпления, след като Украйна съобщи за над 2000 убити цивилни след пълномащабната инвазия на Русия.

 

Celebrities преди 2 години

След дни на интензивни бомбардировки има опасения, че руският президент ще упражни още по-голяма сила срещу Киев и други градове в следващите дни. На прицел са и ядрените централи на територията на Украйна, заплаха без прецедент в световната история.


Колаж: Sky News

Министърът на отбраната Бен Уолъс вече предупреди, че Путин ще се стреми да „удря" градовете с тактика, напомняща на средновековната обсадна война, включително чрез план за „безразборно бомбардиране на градове".

След серия международни совалки и дебати за действията на Русия, главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) заяви, че планира да започне разследване на събитията в Украйна. Очаква се стартът на процеса да е на 7 или 8 март, т.е. след три или най-късно четири дни.  

Може ли Путин да бъде съден за военните действия на Русия и какви доказателства има за предполагаемите военни престъпления, извършени в Украйна?


град Ирпен

Какво е военно престъпление?

Според ООН терминът "военни престъпления" се отнася до сериозни нарушения на международното хуманитарно право, извършени срещу цивилни или "вражески бойци" по време на въоръжен конфликт. 

Правилата по време на конфликти са договорени след Втората световна война в Женевската конвенция от 1949 г., подписаня от всички членове на ООН - включително Русия. 

Списък на военните престъпления, установен от Римския статут на МНС, включва „умишлено насочване на атаки... срещу отделни цивилни лица, които не участват пряко във военни действия". 

То също така включва „атакуване или бомбардиране с каквито и да било средства на градове, села, жилища или сгради, които са незащитени и които не са военни цели".


град Харков

Има ли доказателства за военни престъпления, извършени от Русия в Украйна?

Уейн Джордаш, британски хуманитарен адвокат, работещ в Украйна, твърди, че срещу Русия има "нарастващ списък с военни престъпления". Той каза пред Sky News, че това изглежда отчасти е резултат от "разочарованието на Русия от начина, по който върви тяхната инвазия".

Г-н Джордаш допълва още: „Ние преминахме от конфликт, в който руснаците се насочиха към военни цели, към такъв, в който буквално не им пука какво удрят или умишлено се насочват към цивилна инфраструктура, за да изплашат и доминират цивилното население. Със сигурност говорим за военни престъпления във всеки град, който е бил атакуван. Това е число, което расте от ден на ден. 


Ученичката Полина, загинала при боевете в Украйна

Г-н Джордаш потвърждава, че прокурори в Украйна, хуманитарни адвокати, разследващи журналисти и цивилни активисти събират доказателства за предполагаеми военни престъпления. 

Amnesty International посочва конкретна атака, включваща използване на широко забранени касетъчни боеприпаси срещу детска градина в Североизточна Украйна, и това според организацията „е военно престъпление".

Трима души са убити, включително дете, когато експлозивите удрят ясла и детска градина в град Охтирка в петък сутринта, докато местните жители са се приютили вътре, съобщава Amnesty.

Изглежда, че атаката е била извършена от руски сили, които са действали наблизо и които имат практика за използване на касетъчни боеприпаси в населени райони, добавят оттам. Amnesty заявява, че инвазията на Русия в Украйна е явно нарушение на Устава на ООН и акт на агресия, който представлява престъпление според международното право.

Междувременно г-н Джордаш вярва, че Путин е отговорен за "безброй" военни престъпления, започващи по-далеч, когато Русия анексира Крим през 2014 г. и сепаратистите поемат контрола над две територии в Източна Украйна. Той коментира следното: „Оттогава Путин е отговорен за широко разпространени, систематични престъпления срещу човечеството в тези региони".

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че е категоричен, че ще започне разследването "възможно най-бързо" за потенциални военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна.

Русия и Украйна не са сред 123-те държави-членки на съда, но Украйна прие нейната юрисдикция, което означава, че г-н Хан може да разследва.

Джордаш каза пред Sky News, че всяко съдебно преследване на Путин за военни престъпления ще трябва да докаже, че именно той е отговорен за тях: „Военни престъпления и престъпления срещу човечеството могат да се случат без държавният глава да носи отговорност", допълва Джордаш.

„Въпреки това Путин дава да се разбере много ясно от начина, по който се държи, и чрез това, което казва, че той контролира държавата. Мисля, че има много ясна връзка между това, което Путин казва и прави, и престъпленията на място в Украйна".

Какви са потенциалните проблеми при подвеждането под отговорност на Путин?

„Трудността би била да го хванем и да притиснем до стената приятелите му, казва адвокатът. - Едва ли той ще напусне Русия в обозримо бъдеще, т.е. ще бъде невъзможно да го арестуваме, освен ако не настъпи пълна промяна във властта в Русия. Не бих очаквал скоро да бъде съден, но със сигурност не бих го изключил в обозримо бъдеще. Онова, с което всеки диктатор трябва да е наясно - и това важи и за Кадафи, и за Саддам Хюсеин - политическите ситуации се развиват много бързо в днешния динамичен свят".

„В дългосрочен план международното правосъдие има много добър опит в крайна сметка да изиска отговорност от тези, към които са насочени усилията". 

Ако Путин бъде обвинен във военни престъпления и се озове в страна с универсална юрисдикция, тази нация ще бъде задължена да го задържи, каза Джордаш. 

През 1998 г. бившият чилийски диктатор генерал Аугусто Пиночет беше арестуван в Лондон по обвинения в геноцид и тероризъм - това е първият път, когато бивш правителствен ръководител е арестуван на принципа на универсалната юрисдикция. 

Въпреки това Гери Симпсън, професор по международно публично право в Лондонското училище по икономика, предупреждава, че преследването на Путин за военни престъпления по време на конфликта в Украйна може да бъде "политическо аматьорство". Той се мотивира пред Sky News така: „Не съм сигурен, че разследванията на военни престъпления на този етап от войната са особено добра идея. Това е трудна област. Възможно е, ако Путин остане президент на Русия, да се наложи да преговаряме с него. Преговорите със заподозрян военен престъпник - някой, който е обвинен във военни престъпления - са доста трудна материя. Може да се окаже, че съдебните преследвания за военни престъпления - колкото и добра идея да изглеждат от морална или правна гледна точка - ще се окажат политическо аматьорство".

Може ли други руснаци да бъдат преследвани?

Г-н Джордаш допълни пред Sky News, че е възможно "стотици" политически и военни фигури от Русия да бъдат съдени за военни престъпления: В международните съдилища са склонни да се фокусират върху високопоставените хора, но това се променя и подходът търпи еволюция. В резултат на признаването, че в наши дни е много по-трудно... да се арестуват високопоставени членове на правителства. Има тенденция на международно ниво за преследване на хора с по-нисък ранг. Потенциално няма причина стотици отговорни за престъпленията от руското военно и политическо ръководство на страната да не бъдат съдени."

МНС (Международният наказателен съд) разследва и съди хора, обвинени в геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и престъпление агресия. Съдът, който заседава в Хага в Холандия, започва да работи през юли 2002 г. и досега е обвинил 45 лица, сред които лидерът на бунтовниците в Уганда Джоузеф Кони, бившият президент на Судан Омар ал Башир, бившият президент на Кения Ухуру Кениата и бившият либийски държавен глава Муамар Кадафи.

Какви са наказанията за военни престъпления?

Ако Путин бъде осъден за военни престъпления, той може да получи доживотна присъда и потенциално да излежи присъдата си в затвора в Обединеното кралство, казва Джордаш. Адвокатът допълни пред Sky News, че: „Всяка присъда над 20 години всъщност е доживотна присъда за него, тъй като е на почти 70 години. Ако разглеждаме хипотезата МНС да го преследва и той да е признат за отговорен, тогава той щеше да бъде задържан в една от държавите, които са постигнали споразумение с МНС да задържат осъдени лица, така че може да се случи напрактика навсякъде в Европа по принцип Това включва и Обединеното кралство.Обединеното кралство, например, задържа Радован Караджич (бивш лидер на босненски сърби, осъден за геноцид) и Чарлз Тейлър (бивш президент на Либерия, осъден за военни престъпления)".  

Проф. Симпсън казва още, че е имало критики, че някои присъди, издадени от МНС, са „твърде леки" и условията в затвора за осъдените са „сравнително луксозни в сравнение с тези, които обвинените биха получили при един национален процес". 

More Celebrities