Следва

Грим за младост: 5 трика, които работят отлично

Бръчките са неизбежни, но има поддържана градина, има и неподдържана: великата Мая Плисецкая за живота след 45

Мая Плисецкая е най-голямата звезда на световния балет, известна и с изключително острия си език. Тя е цитирана многократно, а една от най-известните й фрази е „Не яжте! Все още не е измислен по-ефективен начин да бъдете във форма". Но тя разказа и какви грешки правят жените, които се страхуват от собствената си възраст.

Body преди 2 години

Невъзможно е да се спори с факта, че Мая Плисецкая беше изключителна балерина. Но танцьорката бе известна не само със сценичната си кариера, но и с невероятната си елегантност. Плисецкая знаеше много за красотата и очарова хората извън театъра - тя буквално подлудява всеки мъж.

Мая Плисецкая танцува до 65-годишна възраст и дори на 70 излиза на сцената, поразявайки всички със своята грация. До края на живота си (Мая умира на 2 май 2015 г.) тя е олицетворение на стила, като междувременно не крие, че й е било много трудно в живота.

Как да поддържаме форма? Не яжте! Как да се обличаме добре по съветско време? Просто харчете повече пари! 

"Няма спасение от бръчките"

Друга поразителна способност на Плисецкая е способността й да приеме възрастта си. Тя знае със сигурност, че външният вид на жената се пропуква силно над 45. „От бръчките няма измъкване... Но "млад старец" или "възрастна жена" са смешни понятия... Знаете ли, има стара градина и нова градина. Но дали е добре поддържана или не, е съвсем друг въпрос. Същото е и с лицето на човек: винаги можете да видите дали е добре поддържано или занемарено“, казва тя.

Спасението? Много просто: трябва да можете да бъдете себе си. Не се опитвайте да изглеждате на същата възраст като дъщеря си - това е смешно и неуместно. Няма нужда да се паникьосвате при вида на бръчките - не изживените години развалят външния вид на жената, а опитът да ги скриете. С възрастта вие не преставате да бъдете красива градина. Грижете се за себе си, вместо да се опитвате да спечелите състезанието с времето и винаги ще бъдете красиви.

Малко от невероятно интересния живот на Мая Плисецкая

Като дете Мая почти умира по време на ски ваканция: момичето е уморено и заспива направо на улицата. Спасена е от домашното си овчарско куче Як, което открива детето в снежна преспа.

След като бащата на Мая е застрелян по време на сталинските политически репресии, а майка й е изпратена в изгнание в един от лагерите на ГУЛАГ в Казахстан, властите искат да я изпратят в сиропиталище. Една благородна дама, Суламиф Месерер, която е нейна леля и прима-балерина в Болшой театър, спасява момичето: жената не се страхува да осинови детето на "враговете на народа".

За първи път Плисецкая танцува "Умиращия лебед" по Камий Сен-Санс на 14-годишна възраст. В кариерата си Мая изпълнява прочутата миниатюра точно 800 пъти.

Мая среща втория си съпруг, композиторът Родион Шчедрин в дома на "музата на руския авангард" Лили Брик. Шчедрин е по-малък от нея със 7 години. Двамата прекарват 57 години заедно, до деня на смъртта на Мая. Всеки ден от тези 57 години, Родион подарява на жена си цветя. Всеки ден, задължително. 


Родион Шчедрин и Мая Плисецкая

Плисецкая носи само дрехи на Пиер Карден. „Това е стандартът за вкус, фантазия, красота... Той никога не остарява“, казва тя. При ушиването на костюмите й модният дизайнер я моли да прави арабески, за да е уверен, че на балерината ще й е удобно в дрехите му.

След като умира в съня си през май 2015-та, Плисецкая е кремирана, а последното й желание е прахът й да бъде разпръснат заедно с този на съпруга й, Родион Шчедрин, след като почине и той, над родната Русия.  

More Body