Следва

Хубавото бяло Marni на Дженифър Лопес и ултратесните й дънки

Истории от живота: черната вдовица Лили Сафра, чието име носи галерия в Лувъра

Как най-богатата жена в Монако оцеля след четирима съпрузи, междувременно оказвайки се заподозряна в убийство? И още от една извънредно интересна житейска история... 

Celebrities преди 1 година


Лили Сафра

Лили Сафра (по баща Уоткинс) е родена на 30 декември 1934 г. в южната част на Бразилия, в големия град Порто Алегре. Корените й са от много и различни страни: бащата на Лили, Улф Уайт Уоткинс, е имигрант от Чехословакия, който работи като железопътен инженер в родината си, но е принуден да забегне в Южна Америка. Майката, Анита Нуделман де Кастро, е от руско-еврейски произход и с уругвайско поданство. 

Като дете, въпреки оскъдното финансово положение на семейството поради необходимостта да издържа три деца, Лили успява да получи прилично образование. Говори свободно английски и френски.

На 17 години Лили Уоткинс се премества с майка си, която е в тежък конфликт със съпруга си, от Рио де Жанейро в уругвайския град Монтевидео. На същата възраст тя се запознава с аржентинеца от италианско-еврейски произход Марио Коен, успешен собственик на голям бизнес с трикотаж и неин бъдещ съпруг. От този брак Уоткинс има три деца, но двойката се развежда в началото на 60-те години. Така мистър Коен губи прилична част от състоянието си.

Лили бързо намира заместник на първия си съпруг. През 1965 г. се омъжва за румънския евреин Алфредо Монтеверде, който притежава верига магазини за домакински уреди и марката Ponto Frio. От него Уоткинс не можа да роди, така че двойката осиновява момченце от сиропиталище. Осиновеният син Карлос събира съпрузите, които имат проблемни отношения,  но след 4 години в личния живот на Лили Уоткинс отново настъпва черен период. Монтеверде се самоубива заради депресия. Целият му бизнес в Бразилия преминава в ръцете на овдовялата Лили.

След смъртта на съпруга си Уоткинс има нова съдбовна среща: Едмънд Сафра, личният банкер на Монтеверде, й помага да документира активите на покойния си съпруг. Романсът им не продължава дълго поради факта, че Лили е ашкеназки евреин, а Едмънд - сефарадски евреин. Семейството на Сафра се противопоставя на връзката с еврейка от различен произход. Влюбените са принудени да се разделят.

Само че пореден нов обрат чака Лили Уоткинс в личния й живот: през 1972 г. тя приема предложението да се омъжи от Самуел Бендахан. Според близки до нея Лили се решава на тази стъпка само и единствено за да събуди ревността на Едмънд и да го мотивира да започне да я преследва. Въпросният брак с конкретна цел е, разбираемо, изключително краткосрочен - само 2 седмици. Разводът е финализиран година по-късно.

През 1976 г. Уоткинс и Сафра най-накрая се женят. Това е последният брак за Лили и първият за Едмънд, в онзи момент мъж на 44 години, който цял живот се страхува, че ще попадне на някоя хиена, преследваща многомилиардното му състояние. Сред най-важните гости на сватбата са Роналд Рейгън и съпругата му и Ага Хан IV, духовният водач на мюсюлманската общност.


2004 г.

С брака си със Сафра Лили най-накрая си осигурява статута на светска личност, тъй като официално се присъединява към великата банкова династия, откъдето произлиза новият й съпруг.

Лили Сафра, като новоизпечена елитна бизнесдама, организира пищен бал по случай рождения ден на съпруга си през 1988 г., където се събира целият каймак на обществото.

Лили бързо се включва в помпозния живот: нейният любим има недвижими имоти в Женева, Ню Йорк и Монако. Тяхната вила Леополда е призната за световно съкровище и френски паметник, въпреки че по времето, когато е принадлежала на семейство Сафра, е била по-скоро място за партита в стила на Великия Гетсби. Чести гости в дома им са Франк Синатра и Аристотел Онасис (вижте също: Големите любовни истории: Мария Калас и Аристотел Онасис ).

През 90-те години Едмънд е диагностициран с болестта на Паркинсон. За да неутрализира поне временно физическата болка, той започна да използва наркотици. Но Сафра не умира от болест: причината за смъртта му е пожар в дома му на 3 декември 1999 г. или по-скоро лютият дим, от който Едмънд и медицинския му асистент се скриват в банята.


Елтън Джон, Камила Паркър-Боулс и Лили Сафра, 2002 г.

Първоначално обвиненията са в друга посока, но очаквано се стоварват върху Лили. Факт е, че много преди пожара Сафра отписва роднините си от завещанието в полза на съпругата, от което те, бесни, търсят възможност да "поправят" нещата. В крайна сметка личната медицинска сестра, или по-точно брат, на банкера на име Тед Махер е признат за виновен. Той получава десет години затвор, но бяга от затвора през 2003 г. с партньор. Прибран е обратно няколко часа по-къснo. 

Съдебните спорове продължават дълги години, през които са изяснени нови обстоятелства около престъплението. Последната история гласи, че Тед Мехер подпалил къщата на Едмънд, надявайки се героично да го спаси и да получи награда от един милион долара. Но Сафра предотвратява чудотворното му бягство, когато поради голямото количество отровен дим двамата се заключват в баня на втория етаж.


2007 г.

Приживе Едмънд Сафра се занимава активно с благотворителност. През 1977 г. участва в създаването на Международната фондация за сефарадско образование. По принцип Едмънд подкрепя финансово медицински изследвания и предоставя хуманитарна помощ. Банкерът оставя на Лили невероятно състояние: 800 милиона долара, като това е само половината от натрупаното от него състояние. Другите 50% отиват при различни благотворителни организации.

След смъртта на съпруга си Лили Сафра продължава работата му. Тя помогна на засегнатите от урагана Катрина през 2005 г., а през 2011 г. дари £600 000 на жертвите на атаките от 11 септември 2001 г. 

Заедно със съпруга си мадам Сафра финансира изграждането на площад Сафра в Йерусалим и превежда големи суми пари на Лувъра в Париж, където има галерия, носеща нейното име. Особено вълнуващо, Лили подкрепя финансово фондацията Едмънд Дж. Сафра, която дарява пари на медицински институции по света за изследване на болестта на Паркинсон.

През 2005 г. е публикувана книгата "Императрица Бианка" под авторството на лейди Колин Кембъл. Романът бързо е разпознат като клевета за живота на Лили Сафра, много уважавана в обществото, и всички копия са унищожени. Вярно е, че по-късно в Съединените щати все пак се появяват нови версии на книгата - но вече в коригирана версия. 

Отчасти рускиня, Лили Сафра е известна с провалената си сделка с Михаил Прохоров. Руският бизнесмен, чието състояние се оценява на 11,5 милиарда долара, през лятото на 2008 г. иска да купи известната вила Леополд. Предложената от бизнесмена цена от 490 милиона долара се струва приемлива на Сафра. Заради кризата през 2010 г. обаче, милиардерът, който вече е внесъл 60 милиона долара депозит, се отказва от скъпата тогава покупка. Не е изненадващо, че Лили Сафра прехвърли получения залог на благотворителна организация.


Лили Сафра на благотворително събитие на Елтън Джон, 2014 г

През 2009 г. Фондацията на Елтън Джон за борба със СПИН Sustainable Vision разказа за солидния финансов принос на мадам Сафра към организацията и я удостои с награда. Четири години по-късно Лили Сафра дари 16 милиона долара на болница в Тел Хашомер за лечение на деца.

Сафра напомни за себе си в света на изкуството през 2012 г., когато пусна колекцията си от бижута на търг. Основната звезда сред другите бижута е пръстен с рубин, наречен "Рубина на надеждата". Теглото на камъка е 32,08 карата, монтирани върху масивно злато. Пръстенът е продаден на рекордна цена: 6 милиона и 243 хиляди швейцарски франка. 


Лили Сафра, 2018 г.

Високо оценена на търга е и брошката, създадена през 2001 г. от бижутер под псевдонима "JAR" от злато, сребро, рубини и диаманти. Бижута е продадено за 351 хиляди швейцарски франка.

Сафра дарява всички пари, получени от търга, на 32 благотворителни организации, сред които Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон и Фондация Надежда.

Лили Сафра почина в Женева от рак на панкреаса на 9 юли 2022 г. На следващия ден Forbes оцени състоянието на 87-годишната Сафра на 1,3 милиарда долара. 

More Celebrities