Следва

Виталий Кличко се развежда със съпругата си след 26 години брак

Чети като Кенеди, отпусни се като Айнщайн: полезните навици на великите хора

Кенеди, Рузвелт, Чърчил, Айнщайн, Балзак, Чайковски... Всеки от тези хора има огромен принос в световната еволюция. Но те са обединени от друго, по-малко очевидно постижение - в живота си всеки от тях има навици, които укрепват гения, позволявайки му да достигне нови и нови висоти. 

 

Celebrities преди 1 година

Обичаме да учим от големите. Те обичайно имат тънкости/особености/някакъв вид тайно знание, само тяхно си, което ги прави необикновени и магнетични. Изключителните им способности са омагьосващи, постиженията им - общочовешки и почти мистични. Какво си струва да научим от многото велики хора, родила Земята, за да опитаме да развием и ние вродените си качества и да подобрим в крайна сметка собствената си ефективност? 

Илон Мъск, Маргарет Тачър, Джон Кенеди

Навик №1: Четене

Всички велики хора четат много и бързо. Например Бил Гейтс чете поне една книга на седмица и всяка година публикува списък с любими публикации. Уорън Бъфет посвещава 80% от времето си на четене, Марк Зукърбърг, въпреки огромното си натоварване, отделя време на различни печатни публикации всеки ден. Огромни фенове на четенето са още Стив Джобс, Джон Ф. Кенеди, Теодор Рузвелт, Наполеон Бонапарт, Алберт Айнщайн, Лев Толстой.

Известно е, че Оноре дьо Балзак е съумявал да чете с невероятна скорост, също така скоростно е и пишел, например, "поглъщал" е произведение от 2000 думи за половин час. С него може да се мери само Джон Ф. Кенеди, чиято феноменална скорост на четене достига до и над 1000 думи в минута. Американският изобретател Томас Едисън, в допълнение към способностите си за четене, има отлична памет - той е в състояние да запомни книга почти дословно. Уменията за бързо четене на американския президент Франклин Д. Рузвелт, който умеел да покрие абзац от текст с един поглед, също са невероятни.


Франклин Рузвелт

Как да развиете умението за бързо четене:

  • отърваваме се от „спирачките“ - навика да произнасяме текста на себе си, препрочитайки предишни изречения и абзаци;
  • развиваме периферно зрение - това ще ви позволи да покриете големи участъци от текста с очите си;
  • овладяваме повърхностното четене - търсенето на ключови думи, които помагат да се разбере значението на изречението за кратко време.

Ако уменията за бързо четене могат да се развият с редовна практика, то навикът за ежедневно четене е по-труден за развитие. За да направите това, ще ви трябва не само желание, но и свободно време. Как великите хора успяха да намерят няколко часа за книги в напрегнатото си ежедневие? Всички те имат добрия навик номер 2 - да стават рано.

Навик №2: Ставайте рано

Денят на повечето гениални хора започва много рано - около 4-5 часа сутринта. Например Бенджамин Франклин се будел в 5:00 сутринта, изпълнителният директор на Apple Тим Кук - в 4:00 сутринта, Бил Гейтс - в 5-6:00 сутринта. Чарлз Дарвин дори ставал в 3.30, а в 4.00 вече бил на работа. Дори Моцарт пише в дневника си, че в 6.00 вече завършва сутрешния си тоалет, а в 7.00 започва да пише музика. Винсент ван Гог се придържа към приблизително същия график - започва да твори в 7.00 и приключва работа около 18.00.

Ранното ставане позволява на великите хора да посветят най-плодотворните часове на утрото на упорита работа, а също така значително да удължат деня си. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да събудите своето ползотворно Аз рано сутрин:

  • поставете си цели за сутринта - трябва да знаете точно защо искате да се събудите в 5, какво ще правите, как ще уплътните това време;
  • организирайте „правилното“ заспиване - избягвайте тежка храна и физическа активност, откажете се от джаджи, четете, опитайте се да си лягате по едно и също време;
  • създайте свой собствен ритуал за събуждане - медитирайте, планирайте деня си, отдайте се на любимото ястие/напитка и т.н.

Навик #3: Самодисциплина вместо мотивация

Повечето много успешни хора живеят и работят по строг график. Например Стивън Кинг е сигурен, че навикът да твориш се развива по същия начин като навика да спиш определен брой часове на ден и е резултат от самодисциплина. Именно това му позволява да пише по 6 страници на ден. Ежедневието е стриктно следвано и от Владимир Набоков, Ърнест Хемингуей и много други световноизвестни фигури в литературата и изкуството. Незаменим е и за бизнес гениите, защото само така е възможно да се свършат всички планирани през деня неща.


Стивън Кинг

Как да се научим на самодисциплина:

  • задайте реалистични цели, които могат да бъдат постигнати за кратко време, и се награждавайте за победите;
  • научете се да получавате положителни емоции от дейностите, които сте планирали;
  • развийте добри навици и изградете деня си около тях (например ранно ставане, упражнения, приготвяне на здравословна закуска, разходки с децата/кучето и т.н.).

Навик номер 4. Отпуснете се напълно

Производителността на човек зависи пряко от способността му да възстановява силите си. Това може да стане чрез разходка (както правят Бетовен, Дарвин, Фройд, Дикенс, Джобс), четене (както Рузвелт или Наполеон Бонапарт) или творческо хоби (например Айнщайн си почива, свирейки на музикални инструменти).


Алберт Айнщайн

Чудесно решение за почивка е кратката дрямка. Кенеди, Рокфелер, Дали, Айнщайн и Маргарет Тачър извънредно държат и го правят винаги - да подремват в определен час през деня.

Да се отпуснете през деня ще ви помогнат:

  • дихателни упражнения;
  • медитация;
  • промяна на вида дейност (след тежък умствен труд можете да извършвате физически труд и обратно);
  • масаж, душ, басейн;
  • звуци и образи на природата.

Навик номер 5. Малко сън

Нормалната продължителност на съня за средностатистическия човек е 7-8 часа. Много видни хора обаче спят значително по-малко. Например Наполеон и Франклин са имали нужда от едва 4 часа нощна почивка, Моцарт и Маргарет Тачър - от 5 часа, Илон Мъск - 6, а Никола Тесла понякога е успявал само с 2 часа.


Маргарет Тачър

Така нареченият полифазен сън също е често срещан сред гениите. Например Леонардо да Винчи спял по 15 минути на всеки 4 часа. Тази опция не е за всеки, но повечето значими хора са съгласни, че краткият сън повишава продуктивността.

Как да се научите да спите по-малко:

  • направете съня по-ефективен: спете на тъмно, откажете се от джаджи 2 часа преди почивка;
  • пийте по-малко ободряващи напитки (кафе, чай, енергийни напитки), избягвайте тежки храни следобед.

Навик №6: Фокус

За да свършат работата бързо и добре, повечето гении се отказват от многозадачността. Въпреки че Илон Мъск, който неведнъж заявява, че може да проверява имейла и да играе с децата си едновременно, е живо опровержение на това правило. 


Волфганг Амадеус Моцарт

Има различни начини да се съсредоточите върху поставените задачи. Например Леонардо да Винчи, Моцарт и много други велики таланти са водили подробни дневници. Според тях това помага за успокояване, облекчаване на стреса и рационализиране на хода на мислите.

Как да се научите да се концентрирате:

  • откажете се от многозадачността - решаването на няколко проблема наведнъж няма да ви позволи да се съсредоточите напълно върху нито един от тях;
  • отделете важните и второстепенните неща и се концентрирайте върху първите;
  • изпълнявайте задачите, натоварени с повече стрес рано сутрин;
  • докато работите, премахнете всички разсейващи фактори от зрителното поле (джаджи, книги и др.).

Геният е дарба, с която всеки от нас е надарен в различна степен. И ако към това добавим опита и знанията на изключителни хора от миналото и настоящето, получаваме шанс да постигнем наистина голям успех! Пожелаваме! 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.