Следва

LE 8 и Nectare, от Lancôme

Истории от живота: Мъжът с главно М Киану Рийвс, рожденик днес

От днес на 58, обожаваме този талантлив странник, толкова нетипичен за Холивуд, толкова хубав, загадъчен и секси, и толкова добър. В чест на рождения ден на Киану Рийвс обобщаваме защо целият свят е влюбен в този човек, не само ние...

 

Celebrities преди 1 година

Понякога изглежда, че светът ни е на ръба на катастрофата: горите на Амазонка и Сибир горят, глобалното затопляне напредва по-бързо, отколкото допускахме, ледниците се топят, энаоколо е война. Един от най-тъжните аспекти на многото трагедии наоколо всъщност е човешкият фактор. Безотговорността, с която се отнасяме към всичко, което ни заобикаля, обземащото ни с бесни темпове безразличие към природните и социални бедствия, което неусетно е пренася и в отношението ни към живота и състоянието на хората около нас. В началото на лятото Times публикува статия за случващото се на върха на Еверест: блогъри-катерачи се натискат един друг в опит да направят яка снимка, напълно забравяйки за опасността, която дебне зад скалата. Ако погледнете тази ситуация в глобален план, можете да видите плашещи паралели с това, което се случва в нашия свят навсякъде. Всъщност всички ние балансираме на ръба на бездната, но вместо да се държим един за друг, да се грижим за безопасността и щастието на другите, ние просто искаме да си "направим селфи" - мислим само за себе си и нашите непосредствени нужди и желания. За щастие, дори в този тотален хаос, на ръба на пропастта, има хора и специално днес - Човек, който с примера си възражда вярата ни в хората и света. Той е рожденикът днес - мистър Киану Рийвс (четете още: Уличният стил на звездите: На Киану Рийвс шнолките).

Киану е роден на 2 септември през 1964 г. в Бейрут, Ливан, син на дизайнер на костюми и геолог. Семейният живот на родителите му далеч не е идиличен - баща му се занимава нелегално с наркотици и дори лежи в затвора в младостта си, а когато синът му е на три, той просто опакова нещата си и си тръгва. Без повече приказки, без да остави пари или обратен адрес. Майката на Киану поема напълно сама грижите по отглеждането на децата си. Семейството се мести често, докато Киану е малко дете: от Ливан в Австралия, от Австралия в Америка, от Америка в Канада. Постоянната смяна на къщите и гаджетата на майката не допринася за укрепване на семейните отношения, напроитв. Както си спомня самият актьор, множество бавачки и родителите на майка му са били ангажирани с възпитанието му по различно време в голяма динамика и хаос. 

На Киану му е трудно и в училище: хуманитарните науки са ужас за него поради вродена дислексия, само хокейът е вид утеха в целия смут. Травма, получена по време на тренировка обаче слага край на по-нататъшната спортна кариера на детето. Първоначално Киану не смята актьорството за възможна бъдеща професия - за момче от бедно семейство снимането в реклами е просто начин да припечели малко джобни, но съдбата решава на 22-годишна възраст той да получи неочаквано предложение за роля в игрален филм. Става дума за драмата "Млада кръв" - Киану Рийвс се появява на екрана в образа на хокеен вратар, като по такъв символичен начин се сбогува с мечтите си за големия спорт. Оттогава актьорът снима повече от 80 филма, най-успешните от които са "Матрицата", "Адвокат на дявола", "Къщата при езерото" и много други. 

Кадър от Матрицата, 1999 г

На фона на фантастичната актьорска кариера, личният живот на Киану Рийвс е, меко казано, трагичен. В края на 90-те години любимата на Киану Дженифър Сайм ражда мъртвородено момиченце, а година и половина по-късно самата тя загива в автомобилна катастрофа. Киану Рийвс приема двойната загуби изключително тежко. Много по-късно самията той признава лаконично, че опустошителните събития в личния му свят са повлияли значително на мирогледа и отношението му към живота и хората (четете още: Големите любовни истории: Киану Рийвс и Александра Грант). 

58-годишният Киану Рийвс е истинска световна звезда, но личният му живот и днес е затворена за обществото книга. Светът знае и се радва на любовта му с Александра Грант, но толкова. Не знаем с кого е приятел мистър Рийвс, в какви отношения е с роднините си. Както каза Алекс Пападемас от GQ, Киану Рийвс успява да „постигне почти невероятното - да остане енигматична култова фигура, въпреки че е водещ актьор от десетилетия“. И днес Киану води уединен начин на живот, няма профили в Instagram или Facebook и почти никога не споделя каквото и да е от личен характер с пресата. Но действията му говорят повече от всички думи. И вероятно в ерата на манията по социалните мрежи, които създават красива илюзия за щастие и комуникация, от Киану Рийвс всички трябва да вземем пример. В крайна сметка, какво е по-важно, да прекарате една вечер в публикуване на нова снимка онлайн или да купите храна или друго необходимо, които да споделите с нуждаещи се хора? Всеки може да направи избора си.

Първата история с участието на Киану Рийвс, която изненадва обществеността, се случва преди повече от 20 години. През 1997 г. актьорът се разхожда из града, когато вижда човек, който очевидно е прекарал нощта на улицата. Вместо просто да отмине, Рийвс сяда, завързва разговор с бездомника и споделя с него закуската си. Снимките на холивудския актьор, закусващ със скитник, се появиха във всички американски вестници още на следващия ден. Да, макар че нищо свръхестествено не се е случило всъщност, но не е ли това идеалният пример за човешко отношение към другите?

Добри дела, които не изискват кой знае какви усилия, Киану прави често. Не всички обаче попадат в мрежата просто защото актьорът не прави нещата, за да добият „публичност“. През 2011 г. потребител на YouTube качва видеоклип, в който се вижда Киану Рийвс, който се вози в метрото и, забелязвайки жена с тежка чанта, й отстъпва мястото си. Отново нищо изненадващо от човешка гледна точка няма в кадрите - мъж използва градския транспорт и се държи учтиво с околните. Но публиката не остава безразлична: в края на краищата главният герой в аматьорското видео е огромна холивудска звезда.

Известно е, че актьорът е много ироничен към популярността си. Така например във връзка с многобройните истории за добротата на Киану Рийвс, свидетели на които са случайни хора, потребители в социалните мрежи започват да наричат ​​актьора "гаджето на интернет". Киану не подозира за това до момента, в който журналист на премиерата на „Играта на играчките 4“ решава да го попита какво мисли за новата си „връзка“. Актьорът отначало не разбира каква е идеята: „Всички са луди по теб, не знаеш ли това?“, учуден е репортерът. „Е, това е… това е просто лудост“, отговаря актьорът с усмивка, добавяйки, че оценява подкрепата на хората и че позитивността винаги е страхотно нещо. 

Скромността на актьора е добре илюстрирана от друг инцидент, който се случва по време на парти, организирано в чест на рождения му ден. По странно стечение на обстоятелствата охраната на клуба, в който се провежда тържественото събитие не разпознава рожденика. Тогава Киану спокойно застава на опашката пред входа и стои 20 минути под проливния дъжд, за да влезе на партито в своя чест. Както по-късно казва актьорът, той просто „не е искал да прави сцени“.


Любопитно е, че актьорът не забравя за човешките си принципи и по време на работа. След заснемането на трилогията „Матрицата“, той се отказа от лъвския дял от печалбата си (около 80 милиона долара), за да бъдат увеличени заплатите на отдела за специални ефекти и екипа по костюмите. Дори по време на работния процес върху снимките, актьорът никога не се държи като непревземаема "холивудска знаменитост", общува с работния персонал, поднася им кафе или чай и помни всички имена на участниците в процеса по заснемане, включително тези, които никога не се появяват в надписите. 

Киану пословично е готов да жертва собствените си хонорари, когато става въпрос за покани на звезди, които изискват голямо финансово възнаграждение. Така прави например, когато режисьорът на „Адвокат на дявола“ иска да покани Ал Пачино във филма. Докато работи върху друг филм - "Аматьорите" от 2000-та, Рийвс се съгласява да намали хонорара си до 10% от първоначалната сума, така че носителят на Оскар Джийн Хекман също да може да участва в снимките. „Парите са последното нещо, за което мисля, признава актьорът в интервю за Hello! - Мога да живея с това, което вече имам през следващите няколко века.“

Вместо да купува скъпи вили и луксозни състезателни коли, Киану предпочита да харчи пари за благотворителност - въпреки че самият той не обича да споделя за това в медиите. Факт е, че сестра му се разболява от левкемия, след което актьорът започва активно да изучава въпроса за медицинското обслужване в тази област (дарил e над 5 милиона долара за изследване на различни болести). За щастие лекарите успяват да спасят сестра му, но Киану продължава редовно да спонсорира нови проучвания, които увеличават шансовете на други пациенти да се излекуват от ужасната болест. Актьорът основава и собствена фондация за борба с рака.

Тази година водещият на The Late Show зададе въпрос на актьора: какво според него се случва след смъртта ни? Киану Рийвс отговори: „Всичко, което знам е, че на тези, които ни обичат, ще им липсваме много“.

Междувременно интернет продължава да се пълни с нови истории за добрите дела на Киану към другите. През март тази година актьорът отлетя от Сан Франциско за Лос Анджелис. Самолетът, с който пътува, е принуден да направи аварийно кацане в Бейкърсфийлд, град на два часа път от местоназначението му. Разочарованите пътници на полета са объркани и търсят трескаво варианти да стигнат до Лос Анджелис. Само Киану Рийвс не изглежда трескав. Според очевидци той помага да се намери автобус и забавлява спътниците си по целия път, като чете на глас интересни факти за Бейкърсфийлд, а също така включва местна музика на смартфона си, за да създаде подходящата атмосфера. Ентусиазираната публика заснема безплатнота импровизирано шоу на видео и впоследствие публикува забавни клипове в социалните мрежи.

Всъщност Киану Рийвс изобщо не е "свръхчовек" и най-често не цели големи подвизи. Но човешката отзивчивост е толкова рядка в нашия свят, че започна да се възприема като нещо изключително. Благодарим ти, Киану, че ни напомняш, че не богатството и славата, а състраданието и добротата правят човека Човек. Честит рожден ден!  

More Celebrities