Следва

Vivacom лансира нови Unlimited планове с включени неограничени минути, мегабайти и SMS-и във всички тарифи

Почина Жан-Люк Годар, романтичен, радикален и гениален

Режисьорът Жан-Люк Годар, кръстникът на "новата вълна" във френското кино, почина днес на 91-годишна възраст, съобщи френският Liberation. 

 

 

Celebrities преди 1 година

Годар бе един от най-известните режисьори в света. Той става известен с такива класически филми като „До последен дъх“, „Лудият Пиеро“, „Банда аутсайдери“ и „Презрението“, които разширяват неимоверно границите на киното и вдъхновяват много режисьори.

Годар, роден на 3 декември 1930 г. в Париж, започва филмовата си кариера в началото на 50-те години като критик, пишейки за известното списание Cahiers du cinéma. През 1960 г. прави дебютния си филм „До  последен дъх“ с Жан-Пол Белмондо и Жан Себерг (Джийн Сибърг), който на практика се превръща в един от манифестите на напълно новия подход към филмовия език. Режисьорите на "новата вълна" се противопоставят на комерсиалния "холивудски" стил и на обичайната за него предвидимост на сюжета и търсят нови начини за заснемане. Френското кино от онези години оказва влияние върху следващото поколение независими американски и европейски режисьори от края на 60-те и началото на 70-те години (четете още: Миналото: тайната сватба на Джийн Сибърг и Ромен Гари, мистерия, крита половин век).


Кадър от филма "До последен дъх"

Годар е наричан един от най-радикалните режисьори в историята на киното, главно поради активната си политическа позиция. Във филмите си той говори за войната във Виетнам и вплита в тях марксистки идеи. Самият Годар е привърженик на лявото движение и активен участник в майските събития във Франция през 1968 г., по време на които дори прави няколко пропагандни филма. Режисьорът е обвиняван и в антисемитизъм заради подкрепата си за Палестина.


Кадър от филма "The Outsiders" ("Банда на аутсайдери")

През 2010 г. Годар трябва да получи почетен Оскар за цялостен принос, но отказва да се яви и да получи наградата. Той има пренебрежително отношение към подобни събития още от младостта си. През 1968 г., по време на студентски вълнения, Годар, в компанията на Франсоа Трюфо, участва в срива на филмовия фестивал в Кан, в резултат през цялата си кариера никога не получава "Златна палма" (през 2018 г. е удостоен само със специалната "Златна палма" за принос в киното, когато подобна награда се връчва за първи път в Кан). Но филмите на Годар са отличени с големите награди на филмовите фестивали в Берлин и Венеция, той има и Златна мечка (1965) и Златен лъв (1983). 

Поклон!

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.