Следва

Елизабет Хърли с рецепта как да останеш приятел с бившия (Хю Грант) и то след предателство

Големите любовни истории: Джеймс Дийн и Пиер Анджели, холивудските Ромео и Жулиета

През 1954 г. те са най-красивата и обещаваща двойка на големия екран, но всичко завършва като в пиеса на Шекспир

Celebrities преди 1 година

Няма друг толкова красив и прокълнат, неспокоен и емоционален, непокорен и романтичен актьор като Джеймс Дийн, който завинаги ще остане затворен в мита за младостта, след като умира едва на 24 при автомобилна катастрофа. В допълнение към няколко некредитирани участия, Джеймс Дийн заснема само три филма за по-малко от две години, „На изток от Рая” (1955г.), „Бунтовник без кауза”(1955г.) и „Гигант” (1956г.), но е толкова харизматичен, че тези роли са му напълно достатъчни, за да се превърне в легенда и да бъде първият актьор в историята на Холивуд, спечелил посмъртно „Оскар”. В годините след смъртта на актьора се говори много за сексуалната му ориентация, защото емоционалната му игра, съставена от ужасни крясъци и порои от сълзи, е много различна от грубата мъжественост, силно изразена при другите актьори на времето, но и поради това, че Дийн не е карал военна служба, обявявайки се за гей. Днес е по-вероятно да си представим, че просто е изпреварил времето си с няколко десетилетия и може би е имал вкус към флуидността. Голямата му любов е с италианска актриса, която ако, може би, се бе съгласила да се омъжи за него, щеше да промени съдбата и на двамата. Анна Мария Пиеранджели, известна в Съединените щати само като Пиер Анджели, е от Каляри и е родена през 1932 г., година след Джеймс Дийн. Тя вече е известна, когато той прави своя дебют в киното, защото първата й изява се случва случайно, когато е на 17 години в „Утре ще бъде твърде късно” с Виторио Де Сика. Тя печели наградата „Сребърна лента” и Холивуд веднага приема талантливото младо момиче с нежна фигура и с поглед на беззащитно същество.

Когато тя и Джеймс Дийн се срещат през лятото на 1954 г., Пиер Анджели вече от 7 години има договор с MGM и снима блокбъстъра „Сребърната чаша”, в който дебютира и младия Пол Нюман. Година преди това Пиер Анджели се сгодява (за кратко) за колегата си Кърк Дъглас, с когото е работила в „Три любовни истории“ (1953г.). Но в този ден, на снимачната площадка на „Сребърната чаша”, пристига приятел на Пол Нюман, който снима филм на съседния сет. Нюман ги запознава и между Пиер Анджели и това момче прехвърчат любовни искри. Джеймс Дийн все още не е звезда, но в средите се говори за младежа с бронзова кожа, който толкова е впечатлил режисьора Елия Казан, че е избиран за главната роля във филма му „На изток от Рая”.

Папараците започват да ги следват из ресторантите в Санта Моника, където вечерят след края на работния ден на филмовите сетове и водят дълги разговори, за да се опознаят по-добре. Той я нарича Анарела, съчетавайки името Ана с това на Пепеляшка (Cinderella), подарява й малки бижута и я снима непрекъснато. Тя го нарича Джими и го представя на фотографите по време на филмовите премиери, които посещават заедно, като тази на „Отнесени от вихъра“ или на „Роди се звезда” (версията с Джуди Гарланд). Джеймс Дийн не се нуждае от преструвки, за да спечели женските сърца, но и той като останалите мъже се опитва да ги впечатли. С Пиер Анджели Джими загърбва бунтарските си пози и се държи като перфектен кавалер. Но той все още притежава онзи магнетичен поглед, който предизвиква усещането, че крие ужасна тайна, може би тази, разкрита след смъртта на Лиз Тейлър. Актрисата твърди, че Дийн й признава на снимачната площадка на „Гигант” за сексуален тормоз, на който е подложен на 11-годишна възраст. От време на време той и Анна Мария се усамотяват заедно на калифорнийското крайбрежие и се укриват във вила край морето, далеч от феновете и папараците.

„Прекарвахме времето си на плажа, шегувайки се като колежани“, разказва тя години след връзката им. „Говорехме за нас, за нашите проблеми, за нашите филми и за нашата актьорска игра, за живота, дори и след смъртта. Разбирахме се перфектно, бяхме като Ромео и Жулиета, неразделни. Толкова много се обичахме, че понякога просто се разхождахме без да си говорим, с крака в морето, хванати за ръце, мислейки си, че ще бъдем заедно завинаги". Джеймс Дийн и Анна Мария Пиеранджели се влюбват лудо.

Джеймс Дийн смята, че Пиер Анджели е много различна в сравнение с другите холивудски актриси. Вижда ценности в нея, който би искал да притежава. На снимките от онова време той я гледа в захлас. Прави й предложение за брак, което младата актриса би приела, ако не се беше намесило семейството й. Това са времена, в които религията е от голямо значение за италианските семейства, а Джими не е католик. Всъщност даже е атеист. Майката на Пиер Анджели Енрикета Ромити, много обича дъщерите си близначки Анна Мария и Мария Луиза, която също е актриса, със сценичното име Мариса Паван. Енрикета изобщо не харесва Джеймс Дийн, а за дъщеря си би приела единствено някой от ранга на Марлон Брандо и започва да я притиска да откаже предложението и да напусне този „безразсъдник, който се шляе твърде много с мотора си”. От друга страна младата актриса е убедена, че Джими е мъжът на живота й и за известно време двамата продължават да се виждат, но тайно.

Трудностите започват да развалят любовното им заклинание и лека по лека, тя започва да се вслушва в майка си, която усърдно се старае да постигне своето. Пиер Анджели внезапно прекратява връзката с Джеймс Дийн и за да не промени решението си бързо и яростно се жени за друг нейн ухажор, певецът Вик Дамоне, който е католик и от италиански произход. Когато двойката излиза от църквата, Джеймс е там, на мотора си и ги чака в мълчание. „Да си актьор е най-самотното нещо на света“, казва по-късно красавецът. Докато успехът на „Бунтовник без кауза” го прави звезда, Дийн има други мимолетни афери, включително с Урсула Андрес. Може би загубата на момичето на живота му не е единствената причина, за да започне да живее така, сякаш няма много за губене, но със сигурност става важен елемент от разгадаването на сложния му характер. На 30 септември 1955 г., седем месеца след раздялата с Анна Мария, Джеймс загива в Чоламе при скандалната автомобилна катастрофа с неговото Porsche 550 Spyder. Носят се слухове, че в жабката на смачканата кола е имало писмо, в което той все още я моли да се ожени за него. Бракът на Пиер Анджели с Вик Дамоне продължава четири години, двамата имат и син, чието попечителство е предоставено на бащата. Тя се връща в Рим, където има връзка с Маурицио Арена, един от красавците в италианското кино, след което се омъжва за композитора Армандо Тровайоли, с когото нещата не се получават дори след раждането на детето им. Не става ясно до колко смъртта на голямата й любов е повлияла на тъгата, която я обзема до такава степен, че се озовава в психиатрична клиника. Тя се завръща в Лос Анджелис и въпреки помощта на сестра си и приятелката си Деби Рейнолдс, не успява да възобнови кариерата си. На 10 септември 1971 г., шестнадесет години след смъртта на Джеймс Дийн, сладката Пиер Анджели е намерена безжизнена в дома си в Бевърли Хилс, в следствие на свръхдоза с антидепресанти. Тя е само на 39. Близо до тялото й е намерено писмо без обозначен получател, на което пише "на моята голяма любов".

More Celebrities