Следва

Лесен и вкусен Великден с ценните съвети на Мирослав Гочев от “Готвене за начинаещи”

Да вкусиш България… на другия край на света

Какъв вкус има българската шкембе чорба на другия край на света? Как се готви с вода от ледник? Може ли да се създаде ново ястие заради особеностите на климата? Всички тези въпроси се породиха у нас преди срещата ни с готвача на българската мисия на Антарктида

Food преди 6 месеца

Разположен буквално на другия край на света, асоциациите с Ледения континент са за езера, пингвини, безкрайна белота и сурова среда, в която инстинктът за самосъхранение и оцеляване е над всичко. 

Е, не разбрахме дали шкембето у нас и на Антарктида е с един и същи вкус или дали местната вода променя едно ястие, но научихме, че кухнята на базата ни на остров Ливингстън ухае на... България.

Представете си топлина, уют, аромат на хляб, вкусна затопляща супа и отпускаща вечер с приятели след тежък ден.

Точно така ни описва българската база на Антарктида един от най-важните хора в мисията - техният готвач Ивайло Янков. Шеф по призвание, а не по професия, пред него стои отговорната задача да подсигурява храната за българските антарктици на базата в Ливингстън. 

„Кухнята, която приготвях, беше много близо до българската, тук няма гурме, но за сметка на това се старая да я приготвя по-най-добрия начин, разказва Ивайло. - Предвид отдалечеността от дома, инстинктивно търсим онази храна, която е най-близо до нашето ежедневие, нещо, което ни напомня за вкъщи, което ни доближава до естествения ни хабитат.“


Ивайло Янков

"Да готвиш на Антарктида е като „да излезеш от зоната си на комфорт“ – отговорност към антарктиците, различни условия, атмосфера, прецизно планиране и разпределение на храната, предвид ограничеността на ресурсите и мисията да превъзмогнеш носталгията към дома чрез вкусна и питателна храна", разказва шеф Янков.

Но последната мисия беше по-различна. Защото, когато имаш партньор, който полага грижи не само за разнообразното хранене на членовете на екипажа на кораба и на българската експедиция, но и усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени, е по-лесно.  Kaufland България дари на експедицията ни 10 тона свежи храни с най-високо качество, вкл. вкусни родни плодове и зеленчуци, първокачествено месо, колбаси, сирена и всичко друго, което да осигури физическия комфорт на смелите мъже и жени на Антарктида.   

Адмирации за нашите антарктици и техния партньор! И, разбира се, рецептата, по която обичат да приготвят шкембе чорба на нашата база:  

Продуктите

 • 1 кг телешко шкембе
 • 1 л прясно мляко
 • 2 с.л. олио
 • 2 с.л. масло
 • 1.5 ч.л. червен пипер
 • сол
 • 4-5 скилидки счукан чесън(поднася се отделно)
 • 100 мл оцет (поднася се отделно)
 • лют червен пипер

Рецептата за Шкембе-чорба

 • Шкембето се изважда от фризера, за да се отпусне, но трябва да е още твърдо, когато се нарязва на дребни парчета.
 • Слага се в тенджера под налягане да се вари около 50 минути, докато омекне.
 • Маслото и олиото се загряват в тенджера, добавя се червеният пипер и се запържва за кратко.
 • Долива се прясното мляко при непрекъснато бъркане, а след него и телешкият бульон с шкембето.
 • Щом кипне, се добавя сол на вкус.
 • Оставя се да ври 20 минути до пълна готовност.
 • Поднася се топло със счукан чесън, оцет, лют пипер. 

More from View Sofia

Какво научих от връзките си с всяка зодия

Astro преди 7 месеца

Откакто се помня се имам за закоравял скептик в астрологията, докато майка ми, любителка на окултното, не ме записа на курс по хороскопи при ексцентричен седемдесетгодишен астролог на име Фриц на 18-ия ми рожден ден. В 90-минутната сесия Фриц отвори прозорец към моята тревожна тийнейджърска душа: Всичко за мен – от манията ми по манга анимационните филми до странния ми усет за мода – сякаш беше написано на звездите.  

More Food

FODMAP: подробно ръководство за начинаещи

Food преди 3 месеца

В пряк превод абревиатурата FODMAP означава ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. В разговорната реч съкращението идва да опише вид въглехидрат, който може да устои на храносмилателните сокове. За хората със стомашни проблеми би било изключително полезно ако намалят FOODMAP в диетата си