Следва

Как да разберем, че приложенията за запознанства не са за нас?

Верният начин да ядем хляб, без да е нездравословно

Първият елиминиран от здравословните диети - без да има нужда, при условие, че... 

Food преди 1 месец

Първият елиминиран в нискокалоричните диети и режимите за отслабване, хлябът, е най-демонизираният въглехидрат. И все пак тази успокояваща, ароматна, хрупкава и вкусна храна е гръбнакът на хилядолетни кулинарни традиции не само за Запада, но и за Близкия изток, за африканския континент и за азиатски страни като Индия и Пакистан: от френската багета до индийския наан, мексиканската тортила, еритрейската химбаша и немския пумперникел, видовете хляб, които се пекат по едно и също време всеки ден от единия до другия край на планетата, са безброй. Но в манията за избягване на въглехидрати, която наскоро обхвана западния свят, тази основна храна често се оставя настрана в ущърб на небцето и може би дори на балансираната диета. А кошницата с хляб на масата вече се разглежда като враг номер едно. Но правилно ли е така? Хлябът наистина ли е вреден? Напълняваме ли действително, както обикновено се смята? И пак кой хляб да изберем, ако не искаме (или не можем) без него? А кой хляб е най-здравословен и питателен? Надолу публикуваме мнението на Роуз Фъргюсън, диетолог и лекар по функционална медицина, но и модел: тя наскоро се появи на корицата на английския Elle.

Идеята, че хлябът по същество е храна, която не е добра за нас и единствено ни кара да пълнеем, е опростяване на проблема. Ключът е изборът на верният хляб и контрол на порциите. Не всеки хляб е еднакъв и разбирането на разликите е от съществено значение за вземането на по-здравословен избор. Разликата между силно обработен бял хляб и ръжен хляб с квас, например, е огромна по отношение на хранителната стойност. Белият хляб, често приготвян със силно преработено пшенично брашно, няма хранителните предимства на пълнозърнестите си аналози. Обработката на брашното премахва основните хранителни вещества и фибри, което води до продукт, който може да доведе до скокове на нивата на кръвната захар, допринасяйки за енергийни сривове и потенциално насърчавайки цикъл от нездравословни желания за храна, преяждане и наддаване на тегло.

Проблемът с рафинираното пшенично брашно надхвърля простата загуба на хранителни вещества: както вече споменахме, влиянието му върху нивата на кръвната захар е значително. Храните, приготвени с преработени брашна, могат да доведат до бързо повишаване на кръвната захар, което натоварва метаболитното здраве с течение на времето. Това е в рязък контраст с по-бавното и по-балансирано освобождаване на енергия от по-добрите, по-здравословни видове хляб, които предлагат по-сложен хранителен профил и са по-добри за цялостното ни благосъстояние, т.е. пълнозърнест хляб, хляб със семена и натурален хляб с квас.

Силно вярваме, че като култура ние сме много зависими от зърнените храни, поради тяхното удобство. Често е по-лесно да приготвим сандвич, отколкото да изпечем риба или месо със зеленчуци. Знаем обаче, че това удобство има цена за здравето ни. Зърнените храни и хлябът имат своето място в диетата ни, но преобладаването на преработените зърнени храни и огромното количество храни на зърнена основа, които консумираме, е проблем, който трябва да решим.

При избора на хляб давайте предимство на пълнозърнестите варианти. Те съдържат цялото зърно - трици, зародиш и ендосперм - и предлагат пълния спектър от хранителни вещества и фибри. Също така изберете хляб с кратък списък от разпознаваеми съставки: това обикновено свидетелства за по-малко обработка. Изберете хляб, който включва ядки и семена, които представляват протеини и здравословни мазнини, които ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време. Избягвайте хлябове с добавени захари, прекомерно съдържание на натрий, ненужни консерванти или изкуствени оцветители. Тези добавки могат да намалят хранителната стойност на хляба и, ако се консумират в излишък, причиняват здравословни проблеми.

Кои са най-здравословните и питателни видове хляб?

- 100% пълнозърнест хляб: богат на фибри, витамини и минерали, насърчава здравето на храносмиланата система и помага за регулиране на нивата на кръвната захар;
- Pumpernickel: произведен от цели ръжени зърна, има нисък гликемичен индекс, полезен за контролиране на нивата на кръвната захар;
- Хляб с квас: процесът на ферментация намалява фитатите, подобрява усвояването на минерали и помага за разграждането на глутеновите протеини, което ги прави по-лесно смилаеми;
- Ръжен хляб: богат на фибри, насърчава усещането за ситост;
- Овесен хляб: осигурява добри фибри и не съдържа глутен;
- Хляб с кълнове: покълването повишава нивата на хранителни вещества и намалява антинутриентите, което го прави чудесен избор, но определено се намира по-трудно;
- Хляб от елда: той е без глутен, плътен и богат на хранителни стойности. Освен това елдата не е пшеница, тя дори не е зърнена култура, тя е семе;
- Хляб със семена: ленено, чиа, тиквено и слънчогледово семе - всички много полезни.

Тези хлебни продукти са формулирани специално за хора, които не понасят глутен или които са избрали да го избягват. Глутенът е протеин, съдържащ се в зърнени култури като пшеница, ечемик, ръж и други. За тези, които не страдат от заболявания, свързани с глутена, изборът на хляб без глутен не води автоматично до ползи за здравето и може да доведе до по-малко питателна диета.

В действителност, в много опции за безглутенов хляб, а съдържащите глутен брашна се заменят с алтернативи като ориз или брашно от тапиока, което може да доведе до продукт с по-ниско съдържание на фибри и основни хранителни вещества като желязо, витамин B и фолат. Освен това, за постигане на приятна текстура и вкус, някои безглутенови хлябове може да съдържат по-високи нива на захари и нискокачествени мазнини, които могат да допринесат за нежелано наддаване на тегло и други здравословни проблеми, ако се консумират в излишък. Следователно безглутеновите хлябове не са по своята същност по-здравословни, но има някои страхотни опции. Хлябовете, направени с брашна като елда, са наистина по-здравословен избор. Те предлагат стабилен профил на витамини, минерали и фибри, без ненужните добавки, които се намират в много търговски опции, безглутенови или други. Изборът на тези здравословни, минимално обработени хлябове без глутен е много по-добър за всеки.

Изборът на правилния вид хляб може да допринесе за приема на основни хранителни вещества като диетични фибри, които насърчават здравето на храносмилането, и хранителни вещества като витамини от група В, желязо и селен. Домашният хляб от елда с добавени семена е най-добрият - като тухличка е и не става за сандвичи, защото е много плътен, но е супер засищащ и обичаме вкуса му. Или хляб със семена: хапваме го препечен, полят със зехтин и натрит с чесън, добавяме авокадо или домати и лук и накрая отгоре поширани яйца. 

More Food

Scandi рецепта: глобално обожаваните шведски кюфтенца

Food преди 2 седмици

Усещаме как идните седмици са последното време, в което имаме ентусиазъм за предимно-месни манджи (преди да дойдат жегите и аз-съм-само-на-салата), затова приготвяме БЛВ (бързо, лесно, вкусно) класическите мини скандинавски кюфтенца! 

Какво представлява пескетарианската диета и здравословна ли е тя?

Food преди 2 месеца

Всички сме запознати с растителното хранене, но не всички можем да се премахнем толкова много храни от живота си. Или може би искате да сте вегетарианец или веган, но просто наистина обичате суши. Така или иначе, пескетарианският начин на живот може да отговаря на вашите предпочитания.