Следва

С любов от мен за мен: 10 self-care практики за по-добро самочувствие

Канелата е отлична за духа и тялото: защо и как

Канелата е нещо чудесно! 

Food преди 2 месеца

Канелата е полезна за здравето, както на тялото, така и на ума. Ето всичко, което трябва да знаете >

Канелата има доста привлекателен мирис и това е така, защото подканва тялото ви да разпознае здравословните й ползи. Извлечена от дървета, принадлежащи към рода Cinnamomum, канелената кора съдържа калий, манган и калций, както и защитни полифеноли или растителни съединения с антиоксидантни свойства. „Използвана е от векове, заради разнообразните си здравословни предимства и ароматни свойства“, отбелязва Джухи Синг, главен изпълнителен директор и основател на The Juhi Ash Center. По-конкретно, канелата присъства в древни медицински традиции като Аюрведа, традиционната китайска медицина и др.

Има два вида канела, които вероятно са ви познати: канела касия и цейлонска канела. „Касията е най-разпространеният и цялостно достъпен сорт и включва китайска, индонезийска и сайгонска канела“, казва Рейчъл Робинет, основател на Pharmakon Supernatural. „Канелата Verum или Цейлон се обработва по различен начин, за да достави по-сладък, по-нюансиран вкус, който е флорален, сладък и деликатно пикантен“ (според Синг, цейлонската канела често е наричана „истинска канела.“)

Робинет отбелязва, че всички сортове съдържат фитохимикали и вкусовете и ползите са или подобрени, или напълно загубени въз основа на това как растенията се отглеждат, събират и обработват. Все пак има причина ароматната кора да е толкова популярна. „Канелата е достъпна, изключително лесна за употреба и много полезна“, казва Робинет.

Прочетете нататък, за да научите за някои от здравословните ползи на канелата и как да разширите употребата на канела (най-вече ориентирана към сладкишите).

Кои са потенциалните ползи на канелата?

„През последните десетилетия проучванията все повече изследват здравословните ползи на канелата, разяснявайки нейните биоактивни съединения и техните физиологични ефекти“, казва д-р Нигма Талиб, натуропат, базиран в Лос Анджелис. Експертите продължават традицията да използват канела в своите холистични лечебни подходи, разпознавайки потенциалните й ползи при състояния като диабет, храносмилателен дискомфорт, възпаления и др. Външно, канелата действа като антимикробен агент, който може да помогне при обриви и други кожни заболявания. Вътрешно - като храносмилателна защита, която облекчава газовете и подуването на корема, като същевременно регулира кръвната захар. "Когато канелата се приема преди или по време на хранене, тя може да възпрепятства храносмилателните ензими, които служат за смилането на въглехидратите, като по този начин забавя покачването на кръвната захар след хранене“, казва д-р Брендън Курнийн, натуропат от Лос Анджелис. „Това, заедно с подобряването на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата, дава ефект на понижаване на кръвната захар, подобно на лекарствата за диабет.“

Както беше отбелязано по-горе, канелата съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да намалят риска от хронични заболявания. „Тези антиоксиданти могат да допринесат за защитата на тялото от увреждания, причинени от свободни радикали, поддържайки цялостното здраве и жизненост“, казва Талиб. Смята се също, че канелата подобрява кръвообращението и дори понижава холестерола и кръвното налягане, намалявайки хипертонията и съответно риска от сърдечни заболявания. Кората притежава антибактериални и противогъбични свойства, които могат да променят микробиома и да допринесат за някои (външни) противовъзпалителни ползи“, казва д-р Курнийн.

Има ли недостатъци?

Канелата от касия съдържа кумарин, фитохимикал, който се счита за канцероген и може да причини увреждане на черния дроб. „Китайската, сайгонската и индонезийската канела могат да съдържат значителни количества кумарин, за който се смята, че има умерен хепатотоксичен (чернодробна токсичност) потенциал“, казва Робинет. Тя обаче добавя, че японско проучване на хора, които редовно са приемали Kampo, традиционна билкова формула, съдържаща високи нива на Cinnamomum cassia, „не показва никакви признаци на увреждане на черния дроб, предизвикано от кумарин“.

Разбира се, говорете с вашия лекар или фармацевт, когато разглеждате нова съставка заради нейните лечебни свойства, особено преди да приемете големи дози. И ако решите да прилагате канелата локално, правете го с повишено внимание. „Канелата може да бъде много дразнеща поради съдържанието ѝ на cannamalderhydres“, казва д-р Курнийн. „Поради неговия състав, никога не се препоръчва да се прилага концентрирано канелено масло директно върху кожата – може да увеличи фоточувствителността при излагане на слънчева светлина, причинявайки слънчево изгаряне дори при ограничено излагане на слънце.“
В по-голямата си част (и прилагана с мисъл) канелата е безопасна, лесна и проста за включване в програмата ви.



Ето как: 

Повече сладки изкушения

Ако сте като нас, първото нещо, което идва на ум, когато се спомене думата „канела“, са печени сладкарски изделия. И щом този вид сладки радости, поръсени с канела, носят физически предимства, нямаме нищо против. Разбъркайте кафето си с пръчица канела, поръсете смляна канела върху чиа пудинг или овесени ядки, или просто печете повече от любимите си десерти с канела. 

Добавете я към обичайната си диета

Ако увеличаването на консумацията на десертите не ви допада като идея, има разбира се и други начини да си набавите канелата. „Канелата е страхотна съставка в пикантни ястия“, казва Робинет, която предлага да добавите ароматната подправка към печени тикви, меса и печени зеленчуци. Освен това можете да пиете чай с канела или да приемате добавки с канела. 

Подправете здравословния си режим

Канелата може да се използва съвместно за пречистване на кожата и на ума. „Канелата може да бъде използвана като етерично масло, което, когато е правилно разредено, притежава антибактериални свойства, които могат да помогнат при проблеми като акне и гъбични инфекции“, казва Синг. Както беше отбелязано по-горе, разреждането е от съществено значение, както и предварителното тестване. Когато се използва за ароматерапия (или под формата на тамян, или като разредено етерично масло) се смята, че затоплящият, пикантен аромат повишава настроението и облекчава безпокойството. 

More Food