Следва

#ViewSofiaXMASGiveaway DAY 15

5 храни, които изглеждат полезни, но изобщо не са

Постоянно се публикуват нови резултати от изследвания, разкриващи „ефикасността“ на определени храни или напитки. Но нещата със сигурност не са еднопосочни, да видим. 

All About Life преди 4 месеца

Наскоро публикувани изследвания показват, че консумацията на плодов сок, съдържащ естествени захари, може да понижи кръвното налягане. Може да звучи така, сякаш пиенето на плодов сок всеки ден може да помогне в борбата с високото кръвно налягане, но приемането му определено може да бъде подвеждащо.

Просто попитайте специалист диетолог или здравен експерт и ще разберете за какво иде реч. Дори плодовите сокове без захар или други добавки може да не са толкова полезни за телата ни, колкото си мислим (плодовите сокове с нисък гликемичен индекс като горски плодове се приемат за изключение). Всъщност, когато правите смути, е добре да го смесите със зеленчуци. Идеята е увеличаване приема на фибри и предотвратяване на рязкото покачване на нивата на кръвната захар. Разбира се, повечето хора купуват продукта от супермаркета, вместо да го правят у дома.

И не, не са само соковете. Други храни и напитки в супермаркетите, които са ясно обозначени като „полезни за здравето“, в крайна сметка са преработени храни. Диетологът по обществено здраве д-р Федерика Амати нарича това „ефект на ореола на здравето“. Тя описва термина като „феномен, при който ултрапреработените храни (UPF) или пакетираните продукти са етикетирани с етикети като „източник на витамин D“ или „богат на фибри“, заблуждавайки хората да си мислят, че правят „здравословен“ избор. Той обаче не е точно такъв, а по-скоро е етикиран като такъв. 

„Други примери включват гръмки обещания като „ниско съдържание на мазнини“ и „нискокалорично“. Някои производители дори използват изрази като „лайт“ в своите продукти, за да ги направят по някакъв начин по-приятни за възприемане. Но помислете за това. Всъщност минимално обработените краставици и боб нямат стикери като „нискокалорични“ или „полезни за храносмилателната система“. „Няма нужда да се насърчават наистина здравословни храни“, добавя експертът. 

И продължава: „Изследване на „причините“, поради които тези продукти са вредни за здравето, също бе проведено сравнително наскоро. Някои казват, че стандартите за разграничаване на храни с ефект на ореол на здравето не са достатъчно ясни. Но повечето проучвания показват, че свръхпреработените храни са свързани с „лошо“ здраве“, подчертава Федерика. 

Д-р Амати съветва да четем внимателно списъка на съставките вместо само да минем с бърз поглед върху етикета. Много е важно да знаем какво точно купуваме и консумираме. Ако списъкът със съставки включва такива, за които никога преди не сте чували, това вероятно е ултра преработена храна. „Ако на опаковката пише, че е с ниско съдържание на мазнини, калории или захар и че е веган или без глутен, препоръчвам да избягвате да го ядете“, казва д-р Амати.

Ето пет разпространени храни, които като цяло изглеждат здравословни, но не са >>>

Супермаркетни сокове и смутита

При децата те увеличават риска от развитие на кариес. При възрастните - риска от затлъстяване и диабет тип 2.

Протеинови барчета

Протеиновите блокчета, които наблягат на високо съдържание на протеини, кето, ниско съдържание на захар и т.н., съдържат десетки съставки. Много от тях са изкуствени подсладители и емулгатори, за които е известно, че са вредни за здравето.

Зърнени закуски

Може би често сте срещали термините „богат на витамин D“, „на пълнозърнеста основа“, „на растителна основа“ и „съдържа желязо“. Д-р Амати обаче казва: „Повечето зърнени храни са ултра преработени и съдържат много захар и подсладители. Хранителната стойност също е ниска. Те са със сигурност не са оптималната закуска за началото на деня“, казва та. 

Сладкиши & хляб от супера

„Те често се замразяват за няколко седмици и след това се пекат в съответната сутрин“, казва д-р Амати. Съдържат до 30 вида съставки, които не са полезни за вашето здраве, включително консерванти, емулгатори, захар, нишесте и изкуствени оцветители. „За да направите истински сладкиши и хляб, всичко, от което се нуждаете, е брашно, вода, мая или квас, сол и малко масло, така че нито е трудно, нито е вредно“, обяснява тя. 

Детските закуски

Това е най-опасният продукт. „На първо място, много е трудно да се разпознае, че това е свръхпреработена храна, казва д-р Амати. - Това е така, защото те са опаковани с маркетингови термини като „помага за пълноценното хранене“, „съдържа истински плодови парченца“ и „хапвайте с пръсти“. Изненадващо, възрастовата група с най-висока консумация на тези видове ултра-преработени храни са бебетата и малките деца под 2-годишна възраст. „Много деца са отбити с тези храни, което е изключително лоша практика“, подчертава специалистът (вижте още: Колко кафета на ден са ок и кога става прекалено?).  

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.