Следва

Where I end and YOU begin

Диета "Без вечеря" - меню за седмица

Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага...

Food преди 7 години

Същността на тази диета се обяснява със старата поговорка: "Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага".

В древноиндийския медицински трактат „Аюрведа”, настолно ръководство за всеки, който практикува йога, ясно е написано: "Никога да не се яде след залез слънце и преди изгрев слънце".

Гениалността на диетата “Без вечеря” е в нейната простота. Единственото изискване е да не се яде след 17:00 часа. И това е всичко. За да бъдем по-точни, трябва да избягваме приема на твърда храна в продължение на 14 часа до сутрешно събуждане. Например, ако ставаме в седем сутринта, то последното хранене трябва да се проведе преди пет часа вечерта. До указаното време можем да ядем всякакъв вид храна, включително сладко и мазно, но след това - нищо. Може само да се пие вода или билков чай ​​без захар. Колкото повече течности се приемат, толкова по-бързо организмът ще се изчисти от вредните вещества - токсини. Ако чувствате, че няма да издържите, по-добре да изядете ябълка или да изпиете чаша мляко с мед. Те няма да навредят.
Закуската винаги трябва да бъде обилна!

Примерно меню за седмица

Понеделник
Закуска: портокал, 200 гр варени картофи, грейпфрут
Обяд: 100 гр сирене Филаделфия с 20 гр смлени орехи (или лешници), 40 гр пълнозърнест хляб
Следобедна закуска: билков чай с една чаена лъжичка мед

Вторник
Закуска: 100 гр пилешки гърди задушени със зехтин, домати и риган, пипер на скара, сандвич, ябълка
Обяд: сандвич от две филийки хляб и 100 грама пилешки гърди на скара, два листа от маруля и домати
Следобедна закуска: чай хибискус с мед

Сряда
Закуска: 90 гр паста от твърда пшеница с доматен сос и босилек, зелена салата + две сливи
Обяд: голяма круша, нарязана на половина, с издълбана сърцевина и напълнена със смес от 20 гр сирене горгондзола и 20 гр крема сирене
Следобедна закуска: чай лапачо с мед

Четвъртък
Закуска: омлет с две яйца, 30 гр горгондзола, лук шалот, щипка индийско орехче, 200 гр варен боб, 30 гр пълнозърнест хляб, ябълка
Обяд: бананово смути, 250 мл мляко и чаена лъжичка мед
Следобедна закуска: чай от лайка с мед

Петък
Закуска
: 150 гр пилешки гърди на скара, задушени спанак, 60 гр пълнозърнест хляб, чаша резени ананас
Обяд: две филии препечен хляб, плюс шунка и 30 гр сирене фонтина
Следобедна закуска: успокояващ билков чай ​​с мед

Събота
Закуска: кус-кус със зеленчуци, зелена салата, печени ябълки с канела и джинджифил
Обяд: бананово смути, 250 мл мляко и чаена лъжичка мед
Следобедна закуска: чаша билков чай ​​от резене с мед

Неделя
Закуска: баница със спанак, настъргани моркови, круши
Обяд: 200 гр нискомаслено кисело мляко с една супена лъжица мюсли
Следобедна закуска: чаша билков чай ​​на базата на плодове с лъжичка мед

С тази диета можем не толкова да отслабнем, колко да подобрим здравето си и да удължи младостта. По времето, когато се въздържаме от храна, в организма усилено се синтезират два хормона - соматотропин и мелатонин. Учените смятат, че именно от тях зависи колко дълго ще останем млади.

Хормонът соматотропин стимулира разграждането на мазнините, укрепва имунната система, подобрява паметта и тонуса на кожата, нормализира съня. Хормонът се синтезира главно през нощта. Мелатонинът управлява цикъла сън-бодърстване. Хормонът понижава телесната температура през нощта, забавя деленето на клетките и намалява метаболизма, с други думи – тези хормони забавят процеса на стареене. С възрастта обаче синтезът им намалява. Отказвайки се от вечерята, ние връщаме производството на мелатонин и серотонин до нивото им в нашата младост.
В действителност с диетата "Без вечеря" ние се подмладяваме без риск за здравето.

Разбира се, има и отслабващ ефект. Вечер ние често се изкушаваме с всякакви вредности (чипсове, бира, захарни изделия). Тъй като обемът на храната намалява автоматично, много хора с наднормено тегло отслабват плавно. Ефектът не е толкова голям, колкото при други диети, но не трябва да забравяме, че колкото по-бавно се свалят излишните килограми, толкова е по-малък рискът, че те бързо ще се възстановят.

More Food