Следва

Обичта на известните: Джошуа Джаксън и Лупита Нионго

Какво представлява пескетарианската диета и здравословна ли е тя?

Всички сме запознати с растителното хранене, но не всички можем да се премахнем толкова много храни от живота си. Или може би искате да сте вегетарианец или веган, но просто наистина обичате суши. Така или иначе, пескетарианският начин на живот може да отговаря на вашите предпочитания.

Food преди 1 месец

Пескетарианската (също изписвана пескатарианска) диета може да не е толкова известна, колкото кето, палео или други модерни диетични планове, но не отхвърляйте този начин на хранене, само защото не е толкова нов. Ето какво трябва да знаете за пескетарианската диета и защо тя може да е подходяща за вас.

Какво е пескетарианската диета?

Подсказка: Включва риба. Представлява растителна диета с допълнение на риба и морски дарове. Има два варианта, които трябва да се отбележат: Някои пескетарианци ядат млечни продукти и яйца, докато други ограничават животинските продукти само до риба и морски дарове. „Предпочитанията на всеки човек могат да варират“, казва Джош Акс, основател на Ancient Nutrition. Технически, ако ядете млечни продукти и яйца, вие сте на "лакто-ово-пескетарианска" диета. Меса като говеждо, пилешко, свинско и пуешко винаги са забранени при пескетарианската диета.

Какви са ползите от тази диета?

Пескетарианизмът съчетава ползите от растенията и морските дарове. „Въпреки че безмесните режими могат да варират значително, голяма част от хората, които основават диетата си на растителни храни, са много здрави“, казва Акс. „Въпреки че някои хора, които се хранят с растителна храна, може да изключат всички животински продукти (като веганите), има много ползи от поддържането на риба и морски дарове в диетата, тъй като това може да помогне с няколко често срещани дефицита на хранителни вещества, наблюдавани при вегетарианците“, обяснява той. Те обикновено включват недостиг на витамин В12 (който се съдържа само в животинските продукти), липса на протеин или определени аминокиселини (градивните елементи на протеина), небалансирано съотношение на главните мастни киселини (омега-6, омега-3) или дефицит на желязо (което може да доведе до анемия).

Протеинът и витамин B12 са от основно значение за метаболитните процеси и нервната функция на тялото, както и за изграждането на здрави кости и мускули. Въпреки това, не всички протеини са еднакви: „Поради начина, по който аминокиселините работят в тялото, има две важни неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за протеините във вашата диета: колко трябва да се стремите да ядете дневно и какви видове протеини ядете", казва Акс. Има пълноценни протеини (обикновено животински продукти), които доставят всички необходими незаменими аминокиселини, от които човешкото тяло се нуждае. Има и непълни протеини (повечето растения), на които липсва една или повече от основните аминокиселини. „Това може създаде риск при премахването на всички животински храни от вашата диета“, казва той.

И все пак веганите и вегетарианците не са обречени, ако решат да останат без месо: можете да комбинирате протеини на растителна основа, за да получите всички необходими аминокиселини. Например, бобът и оризът сами по себе си са непълни, но те се комбинират, за да образуват пълен протеин (просто е необходимо малко повече планиране, отколкото просто да сдъвчете парче месо). И така, едно предимство на пескетарианската диета пред веган или вегетарианска диета е, че все още можете да получите тези пълноценни протеини и витамин B12 от морските дарове. Да не говорим, че самата риба е много полезна.

„Една от основните причини рибата да е толкова полезна са високите нива на омега-3 мазнини“, казва Акс. „Във вашето тяло трябва да има баланс както на омега-3, така и на омега-6 мазнини, но повечето хора консумират твърде много омега-6 от семена, растителни масла и животински продукти, отглеждани във ферми“ казва той. „Омега-3 мастните киселини се считат за противовъзпалителни, докато омега-6 са провъзпалителни. Имаме нужда и от двата вида, но много хора имат недостиг на омега-3“, казва той. Като ядете риба и морски дарове, вие получавате огромна доза здравословни омега-3 мазнини, за да балансирате омега-6 мазнините, които може да си набавяте от други храни във вашата диета.

Какви са недостатъците на пескетарианската диета?

„За пескетарианците набавянето на достатъчно желязо може да бъде предизвикателство“, казва Лорън Манакър, диетолог от Чарлстън, Южна Каролина. „Заредете се с листни зеленчуци, боб и бобови растения, за да получите адекватни количества или добавете, ако е необходимо. Ако сте стриктен пескетарианец и избягвате млечни продукти и яйца, липсата на калций и холин може да бъде проблем“ добавя тя. „Набавянето на холин е необходимо за всеки, който следва пескетарианската диета“, казва тя.

More Food