Следва

100 години Мария Калас - стила, бижутата и града на Божествената

Хранителни илюзии: 5 храни, които изглеждат здравословни, но не са

Поредният хранителен мит 

Food преди 4 месеца

Всяка седмица попадаме на нови и различни проучвания, които насочват вниманието ни към "ползите за здравето" на храни или напитки, които на практика не са толкова здравословни, колкото предполагаме. Едно скорошно изследване обаче ни озадачи, защото доказа, че плодовите сокове и фрешове всъщност могат да донесат повече вреди, отколкото реални ползи за организма ни.

А на какво се дължи това и как да разберем дали пред себе си имаме полезен сок, пълен с витамини, или такъв съставен главно от вода, захар и “приятни” на вид оцветители? Отговорът тук е очевиден, но доста неочакван. Маркетинговите агенции обичат да си служа с думи и изрази, като "източник на витамин D" или "с високо съдържание на фибри", за да създадат впечатлението, че продуктите са здравословен избор, който си струва да купим. Този хитроумен трик се нарича "ефект на здравословния ореол", и ако се замислите, вероятно ще се сетите поне за три продукта, които често купувате и имат такива етикети (вижте още: Сутрешната подпухналост и какво да ядем за вечеря, за да я избегнем).

Храните, които са истински полезни, рядко се отличават с такива характеристики. Никога няма да видите консерва с боб, на която пише "полезна за храносмилането" или краставица, която се рекламира като "нискокалорична". Истински здравословното не се нуждае от маркетингови тактики, за да бъде такова.

Не можем да се предпазим от безкрайните хрумвания на маркетинговите отдели, но пък можем да се научим да разпознаваме полезното от неговия мним двойник. За целта е достатъчно да обръщаме повече внимание не на големите и ярки надписи, а на списъка със съставките, за да разберем какво точно си купуваме и консумираме. А петте основни храни и напитки, които може да звучат здравословно, но често не са:

Сокове и смутита от супермаркета

Класически пример за "източник на витамини", който е "направен с истински плодове", са соковете и смутитата от супермаркетите. Те обаче са пълни със захари и допринасят за повишения риск от кариес при децата и за риска от затлъстяване и диабет тип 2 при възрастните. Препоръчваме да се въздържате максимално от подобни покупки и при възможност да си приготвяте свежи сокове у дома.

Протеинови барове

Протеиновото барче може да ви изглежда като най-добрия начин да презаредите батериите по време на тежък работен ден, особено когато спазвате диета или се придържате към определен хранителен режим. Въпреки това, подобни "десерти" често са рекламирани с изрази като "с високо съдържание на протеини", "палео", "кето" и "с ниско съдържание на захар", а още по-често съдържат десетки изкуствени подсладители и емулгатори, които са известни с това, че не са благоприятни за общото ни здраве (вижте още: Протеин за вечеря? Може, ако  е"бърз" и други важни детайли).

Зърнени закуски

Тук правим важното уточнение, че не говорим за овесените ядки, а за всички техни имитации, описани като "източник на витамин D", "на растителна основа" и "с богато съдържание на желязо". С всяка добавка (шоколад, сушени плодове, мед) на сутрешната зърнена закуска, вие консумирате прекомерно количество захар и/или подсладители, с ниска хранителна стойност и това съвсем не е най-добрия начин да стартирате деня си.

Сладкиши и хляб

Познаваме изкушението на парче сочен кекс с чаша кафе рано сутрин. Ако обаче мислите, че кексовете и тортите на витрината в магазина са полезни, само защото пише, че са приготвен с пълнозърнесто брашно - грешите. Те могат да съдържат до 30 съставки, включително различни видове консерванти, емулгатори, захари, нишестета и изкуствени оцветители. Същото важи и за прясно изпечения хляб, подлъгващ ни с аромата си (вижте още: Двойно еспресо, лате, американо: кафе предпочитанията на Кардашян, Пери, Холмс, Мадона и другите).

Детски закуски

Проблемът с ултра преработените храни е общ и засяга дори най-малките. Да си признаем, понякога и ние се изкушаваме от някое детско сокче или вкусно десертче, мислейки си, че са по-полезни от останалите предложения в магазина, но, за съжаление, те най-често попадат в категория вредни закуски.
 

More Food