Следва

Оливие, много си добър... Balmain, Resort 2023

Хероиновият шик се завръща, модата си иска кльощавостта

Аларма

All fashion преди 1 година


Моделите на Джон Кавана се обличат зад кулисите в Париж, 1953 г

Модата има много сложна връзка с човешкото тяло и хранителните разстройства. Векове наред тя диктува определени (най-често трудни) стандарти за красота, принуждавайки момичетата по света да наддават на тегло в името на женствените форми, след това да се подлагат на строги диети и да се изтощават с дълги тренировки в името на идеално плосък корем. Индустрията отдавна цинично диктува тенденциите на тялото, както и дължините на полите и кройките на палтата, без да обръща внимание на последствията за своите верни последователи. Последната сериозна дискусия за опасностите от тези последствия се случи през 90-те години, когато на власт бе „хероиновият шик“.

Младата Кейт Мос с огромни очи, остри скули и много слабо голо тяло в рекламна кампания за аромата Calvin Klein Obsession стана основният модел за подражание на десетилетието: всички момичета мечтаеха да бъдат като нея. В постигането на тази цел те не се сприраха пред нищо - и здравият разум сякаш престана да съществува. До нулевите опасната тенденция започна да избледнява, въпреки че модата на слабостта продължи да процъфтява. И едва през последните години модели от различни типове и размери най-накрая започнаха да се появяват на модните подиуми, в списанията и рекламите. Изглеждаше, сякаш вече можем да дишаме спокойно: модата най-накрая остави телата ни на спокойствие, без да се опитва на всяка цена да ги рамкира. Но за кратко. 


Кейт Мос в рекламна кампания за Calvin Klein Obsession, 1993 г

Първият алармен сигнал дойде по време на Седмиците на модата Пролет/Лято 2022. Мини полите и твърда откритите тела бяха основен повод за гордост на звездите и моделите от 2000-те. Те дефилираха така дори по червения килим по онова време (помним Кийра Найтли, облечена с банел и дънки с ултра ниска талия на премиерата на първите Карибски пирати). Страхът от неспазване на тези високи стандарти бе събуден в нас с колекцията на Miu Miu за настоящия сезон. Да, говорим за точно този комплект от микромини пола и кроп топ, който се превърна в най-популярното предложение на луксозната италианска марка и истинско меме в социалните мрежи. След като Миуча Прада и екипът й показаха тази колекция, редактори и модни инфлуенсъри започнаха да се шегуват помежду си, че е време да започнем да помпаме пресата за лятото: как иначе да носим комбинация от миниатюрна пола и топ, който напълно разкрива корема? Но докато те се шегуваха с необходимостта от подготовка за лятото, Ким Кардашян реши да предпочете действията пред думите. И въпреки че никога не сме я виждали в мъничкото горнище Miu Miu (тя все още е вярна на Balenciaga), все пак успяхме да оценим чудесата на драматичното отслабване. Когато Ким се появи на червения килим на Met Gala в емблематичната рокля на Мерилин Монро, медиите гръмнаха с новината, че за това си излизане тя е трябвало спешно да свали 7 килограма, носейки в продължение на дълги часове специален костюм за сауна.


Miu Miu Пролет/Лято 2022


Miu Miu Пролет 2023


Givenchy Пролет 2022/23


Кийра Найтли на премиерата на Карибски пирати: Проклятието на черната перла, 2003 г.

По-късно Кардашян призна, че строгата диета е довела до обостряне на псориазиса й. Освен това тя си е инжектирала лекарства за диабетици (има огромни съмнения относно етиката и  безопасността на този метод за отслабване), но въпреки това се усети атмосфера на възхищение и подкрепа наоколо. Изглежда почти никой не забеляза, че подобни метаморфози са лош пример за другите и огромен риск за собственото здраве. Изведнъж на всички отново започна да им се струва, че е нормално да се стига до такива трикове, за да се побере човек в желаната рокля. Помислете: всичко това е в името на един, макар и много зрелищен момент на червения килим. Това не е ли лудост?


Ким Кардашян на Met Gala 2022 в емблематичната рокля на Мерилин Монро

И въпреки че формално дневният ред на разнообразието не е изчезнал (моделите с големи размери все още се появяват на кастинги), в нашето полезрение има много повече слаби, дори изтощени тела - както и дрехи, предназначени изключително за тях. Или липсата на тези дрехи, както в случая с Бела Хадид, която стоеше гола пред гостите на последното шоу на Коперни за едни 10-ина минути, докато я напръскат с рокля от „течен памук“. И тази тенденция е много тревожна. Романтизирането на слабостта и опасните методи за постигането й е чисто и просто опасно. И още, заслужаваше ли си да отидем толкова далеч в утвърждаването на разнообразието и позитивността на тялото, за да възпроизведем всичко това? Нека просто се съгласим, че "хероиновият шик" с всички произтичащи от това последствия трябва да остане в историята - и никога да не се върне. 


Бела Хадид на шоуто на Coperni Пролет/Лято 2023 

More All fashion