Следва

„България Еър“ сключи SPA договор с испанската Air Europa

"Обожавам приятелките си": на заем от Джейн Фонда за женското приятелство без възраст

"Имам приятели, следователно съществувам"

Celebrities преди 1 година

Казват, че за любовта няма възраст, но дали е така и с истинското приятелство? Повечето хора смятат, че да намериш истински приятел след определена възраст може да бъде трудна задача, но според американската актриса Джейн Фонда, която наскоро отпразнува 85-ия си рожден ден, тези взаимоотношения са „много важни за нашето здраве“. Джейн съобщи, че развитието на рака й е в ремисия и даде страхотен съвет за създаване и поддържане на приятелства, независимо от годините ви.

В скорошно интервю за CBS Sunday Morning Фонда коментира темата с колеги актьори (и близки нейни приятели) Лили Томлин и Сали Фийлд. „Любимият ми бивш съпруг, Тед Търнър, ми каза: „Не създаваш нови приятели след 60 години.“ Но мисля, че той определено греши“, казва тя.

Актрисата е категорична - качествените приятели могат да повишат усещането за принадлежност и щастие, да подобрят самочувствието и да ви помогнат да се справите със стреса.

Ключът е да бъдете с човек, който ви кара да се чувствате достатъчно комфортно, за да се отворите един към друг и да си признаете, че не се страхувате да бъдете уязвими. И да си признаете, без да се притеснявате: „В беда съм, имам нужда от теб, можеш ли да ми помогнеш?“

И така, как да приложите това на практика? Фонда казва, че всъщност трябва да търсите хората, които ви харесват. „Трябва да търсиш хора, с които искаш да бъдеш приятел и да им кажеш: „Искам да бъда твой приятел. Това работи. Хората ви чуват, остават около вас и развивате нови приятелства“.

Що се отнася до приятелството, Фонда е нещо като експерт. Приятелката й Сали Фийлд разказва пред Entertainment Tonight , че тя и Фонда са близки от 80-те години на миналия век, а приятелството им започва, когато Фонда почукала на вратата й и казала: „Хайде, отиваме да обядваме.“ С Томлин пък са приятелки повече от четири десетилетия, когато участват в комедията от 1980-та „От 9 до 5“. Те дори изнесоха лекция на TED за женското приятелство през 2015 г.


Лили Томлин и Джейн Фонда

„Търся хора, които умеят да се забавляват, които са дръзки, открити, имат позиция, и които имат дори малка частица страст към планетата - хора почтени, с чувство за справедливост и такива, които смятат, че си заслужавам“, описва Томлин идеалните приятели.

За Джейн Фонда приятелствата й – особено тези с жени – са централна част от нейната идентичност: „Дори не знам какво бих правила без моите приятелки жени“, казва тя и добавя: „Имам приятели, следователно съществувам“.

More Celebrities