Следва

Чарлз и Камила, от утре короновани крал и кралицa: една историческа любов в снимки

Европейските кралски особи, които ще присъстват на коронацията на Чарлз III утре

Коронацията на крал Чарлз III на 6 май ще бъде далеч по-компактна, със своите 2200 поканени гости, в сравнение с 8000, които стават свидетели на коронясването на кралица Елизабет II в Уестминстърското абатство през 1953 г.

Celebrities преди 11 месеца

Все пак във важния ден ще присъстват много чуждестранни кралски особи, включително и такива, присъствали на погребението на покойната кралица през септември, както и на ред  британски кралски сватби в миналото. Обобщаваме кой от европейските кралски особи ще е на събитието утре, за да следим отблизо и в детайл най-важното на историческата коронация >>> 

Принц Албер II и принцеса Шарлийн от Монако

През януари принц Албер и принцеса Шарлийн от Монако станаха първите чуждестранни кралски особи, които потвърдиха присъствието си на коронацията на крал Чарлз. Албeр, който преди години посещава екологичния комплекс на Чарлз Паундбъри през 2006 г., каза пред  People, че е „сигурен, че това ще бъде невероятна и много вълнуваща церемония“.

Крал Фелипе VI и кралица Летисия от Испания

Кралят и кралицата на Испания потвърдиха през април, че ще присъстват на коронацията на Чарлз. Двойката беше домакин на кралица Елизабет II за държавно посещение в Обединеното кралство през 2017 г., докато Летисия и Чарлз посетиха Испанската галерия в замъка Оукланд в графство Дърам заедно през 2022 г. Чарлз също присъства на сватбата на двойката в Мадрид през 2004 г., докато крал Фелипе беше въведен в Ордена на жартиерата през 2019 г.

Престолонаследникът принц Фредерик и принцеса Мери от Дания

Докато кралица Маргрете от Дания няма да може да присъства на коронацията поради скорошната операция на гърба, нейният син и наследник, престолонаследникът принц Фредерик, ще отиде от нейно име, заедно със съпругата си, принцеса Мери. Последната приветства принцесата на Уелс в Копенхаген по време на посещението й през 2022 г.

Кралица Ан-Мари, престолонаследникът принц Павлос и принцеса Мари-Шантал от Гърция

Британското кралско семейство има близки връзки с бившето гръцко кралско семейство чрез принц Филип, чийто първи братовчед беше покойният крал Павел. Покойният крал Константин II – последният крал на Гърция преди премахването на монархията през 1973 г. – е кръстник на крал Чарлз. Съпругата му, кралица Ан-Мари, както и синът и снахата, престолонаследникът принц Павлос и принцеса Мари-Шантал, ще бъдат гости на коронацията.

Крал Карл XVI Густав и принцеса Виктория от Швеция

Шведският монарх крал Карл XVI Густав ще присъства на коронацията с дъщеря си, принцеса Виктория. Членовете на кралското семейство вече посрещнаха принца и принцесата на Уелс по време на посещението им в Швеция през 2018 г.

Крал Вилем-Александър и кралица Максима от Холандия

Холандският крал Вилем-Александър и кралица Максима обявиха през април, че също ще бъдат гости на коронацията. Преди това двойката се радва на държавно посещение в Обединеното кралство през 2018 г., а Вилем-Александър бе въведен в Ордена на жартиерата през 2019 г.

Белгийският крал Филип и кралица Матилда

Белгийските кралски особи също ще се появят на коронацията на Чарлз. Крал Филип и кралица Матилд имат близки връзки с Обединеното кралство, тъй като дъщеря им принцеса Елизабет посещава училище-интернат в Уелс.

Престолонаследникът принц Хокон и престолонаследникът Мете-Марит от Норвегия

След като гостуваха на принца и принцесата на Уелс в замъка Уиндзор през март, престолонаследникът принц Хокон и принцеса Мете-Марит от Норвегия ще се върнат в Обединеното кралство за коронацията. Преди това Чарлз присъства на сватбата на двойката в Осло през 2001 г.

More Celebrities

Скарлет Йохансон и бялата рокля със сребърен кант

Celebrities преди 5 часа

Годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом се състоя на 27 април в хотел "Вашингтон Хилтън". Освен видни журналисти и политици, събитието събра и много американски филмови и телевизионни звезди, сред които Скарлет Йохансон и съпругът й Колин Йост.  

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 4 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.