Следва

Лука Дончич в подкрепа на семействата на жертвите на клането в Белград

Кралица Камила с изящна рокля и емблематична огърлица на историческата коронация

Новата кралица заблестя със специална коронационна огърлица, докато пътуваше към Уестминстърското абатство със съпруга си, крал Чарлз III, за историческата им коронация днес.

Celebrities преди 1 година

Всички погледи са насочени към кралица Камила в деня на коронацията - и какво е облякла тя!

75-годишната кралица-консорт пристигна в Уестминстърското абатство за церемонията по своето коронясване и това на съпруг ѝ Чарлз III, облечена в кралската мантия на кралица Елизабет. Кадифеното одеяние е поръчано за майката на крал Чарлз и собствената ѝ коронация през 1953 г. То е запазено с корекции от Ede and Ravenscroft, най-старата шивашка фирма в Лондон.

Пътувайки в украсената със злато царска карета, новата кралица носеше емблематичната коронационна огърлица, която датира от 1858 г. Първоначално то е създадено от Garrard за кралица Виктория и оттогава е носено от всички кралици за всяка коронация, като за последно е носено от покойната кралица Елизабет II при коронацията ѝ през 1953 г.

Впечатляващото произведение е изработено от 25 брилянти и спираща дъха висулка с тегло 22,48 карата, известна като диаманта Лахор.

Роклята за коронацията ѝ е дело на Брус Олдфийлд, чиито модели тя е носила многократно. Той е и един от предпочитаните дизайнери на принцеса Даяна и стои зад няколко от емблематичните ѝ рокли през 80-те години на миналия век. При проектирането на дрехата той си поставя за цел да създаде изискана и модерна рокля, която да отразява стила и личността на кралица Камила.

Роклята за коронацията на кралица Камила е семпла и скроена по мярка, с извити линии на формата, преминаващи в къс шлейф, който е проектиран така, че да допълва двете роби, които тя ще носи по време на службата. Роклята, която се отличава с цветовете слонова кост, сребро и злато, имаше и бродирана долна част, е скроена от Peau de Soie - вид копринена материя.

Украсата на роклята включва абстрактни гирлянди от диви цветя, които представят любовта на кралица Камила и крал Чарлз към природата и британската провинция. Виждат се вериги от маргаритки, незабравки. Цветните емблеми на четирите нации на Обединеното кралство - роза, бодил, нарцис и трилистник - са изобразени и върху долната част на полата и маншетите на всеки ръкав.

Обувките ѝ са дело на британския дизайнер Елиът Зед и са изработени от същия копринен плат, използван за роклята. По време на церемонията Камила беше коронясана със същото украшение за глава, което кралица Мери е носела през 1911 г., въпреки че е направила някои промени в чест на свекърва си, кралица Елизабет II.

74-годишният крал беше облечен в традиционни кралски одежди бе коронясан с по традиция с короната на Свети Едуард. Това е първият и единствен път, когато Чарлз носи тази специална корона. Изработена от масивно злато и тежаща два килограма, тя съдържа 444 скъпоценни камъка, включително рубини, сапфири, гранати и турмалини.

Короната на Свети Едуард е изработена за коронацията на Чарлз II, за да замени средновековната корона, разтопена от парламентаристите през 1649 г. след екзекуцията на крал Чарлз I. Твърди се, че тази изгубена средновековна корона е принадлежала на кралския светец от XI в., крал Едуард Изповедник. Короната е поръчана на кралския златар Робърт Вайнър през 1661 г. и е използвана за последен път за коронясването на Елизабет II през 1953 г.

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, не носеше тиара на днешното тържество. Междувременно Меган Маркъл остана в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет, докато принц Хари присъства на коронацията на баща си.

Вижте още >> Кои бяха гостите на коронацията на Чарлз III

More from View Sofia

Защо Барби Кралица Камила е добра идея и пропусната възможност едновременно

Celebrities преди 3 месеца

Кралицата на Великобритания Камила получи като подарък Барби по свой образ и подобие и това е първият път, в който имаме Барби на по-зряла възраст. Дали това е стъпка в полза на възрастовата толерантност от страна на куклата, която никога не остарява? Не точно…

More Celebrities

ЧРД 90, Джорджо Армани! Модата никога нямаше да е същата без този мъж

Celebrities преди 3 дни

Серия от кадри, маркиращи историята на модата и един от нейните големи герои, от самото начало до днес. Армани е роден на днешния ден преди точно 90 години в Пиаченца. Белокос, достолепен и все така гениален, пожелаваме здраве и проследяваме изключителния му живот в култови снимки.