Следва

Лука Дончич в подкрепа на семействата на жертвите на клането в Белград

Кралица Камила с изящна рокля и емблематична огърлица на историческата коронация

Новата кралица заблестя със специална коронационна огърлица, докато пътуваше към Уестминстърското абатство със съпруга си, крал Чарлз III, за историческата им коронация днес.

Celebrities преди 11 месеца

Всички погледи са насочени към кралица Камила в деня на коронацията - и какво е облякла тя!

75-годишната кралица-консорт пристигна в Уестминстърското абатство за церемонията по своето коронясване и това на съпруг ѝ Чарлз III, облечена в кралската мантия на кралица Елизабет. Кадифеното одеяние е поръчано за майката на крал Чарлз и собствената ѝ коронация през 1953 г. То е запазено с корекции от Ede and Ravenscroft, най-старата шивашка фирма в Лондон.

Пътувайки в украсената със злато царска карета, новата кралица носеше емблематичната коронационна огърлица, която датира от 1858 г. Първоначално то е създадено от Garrard за кралица Виктория и оттогава е носено от всички кралици за всяка коронация, като за последно е носено от покойната кралица Елизабет II при коронацията ѝ през 1953 г.

Впечатляващото произведение е изработено от 25 брилянти и спираща дъха висулка с тегло 22,48 карата, известна като диаманта Лахор.

Роклята за коронацията ѝ е дело на Брус Олдфийлд, чиито модели тя е носила многократно. Той е и един от предпочитаните дизайнери на принцеса Даяна и стои зад няколко от емблематичните ѝ рокли през 80-те години на миналия век. При проектирането на дрехата той си поставя за цел да създаде изискана и модерна рокля, която да отразява стила и личността на кралица Камила.

Роклята за коронацията на кралица Камила е семпла и скроена по мярка, с извити линии на формата, преминаващи в къс шлейф, който е проектиран така, че да допълва двете роби, които тя ще носи по време на службата. Роклята, която се отличава с цветовете слонова кост, сребро и злато, имаше и бродирана долна част, е скроена от Peau de Soie - вид копринена материя.

Украсата на роклята включва абстрактни гирлянди от диви цветя, които представят любовта на кралица Камила и крал Чарлз към природата и британската провинция. Виждат се вериги от маргаритки, незабравки. Цветните емблеми на четирите нации на Обединеното кралство - роза, бодил, нарцис и трилистник - са изобразени и върху долната част на полата и маншетите на всеки ръкав.

Обувките ѝ са дело на британския дизайнер Елиът Зед и са изработени от същия копринен плат, използван за роклята. По време на церемонията Камила беше коронясана със същото украшение за глава, което кралица Мери е носела през 1911 г., въпреки че е направила някои промени в чест на свекърва си, кралица Елизабет II.

74-годишният крал беше облечен в традиционни кралски одежди бе коронясан с по традиция с короната на Свети Едуард. Това е първият и единствен път, когато Чарлз носи тази специална корона. Изработена от масивно злато и тежаща два килограма, тя съдържа 444 скъпоценни камъка, включително рубини, сапфири, гранати и турмалини.

Короната на Свети Едуард е изработена за коронацията на Чарлз II, за да замени средновековната корона, разтопена от парламентаристите през 1649 г. след екзекуцията на крал Чарлз I. Твърди се, че тази изгубена средновековна корона е принадлежала на кралския светец от XI в., крал Едуард Изповедник. Короната е поръчана на кралския златар Робърт Вайнър през 1661 г. и е използвана за последен път за коронясването на Елизабет II през 1953 г.

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, не носеше тиара на днешното тържество. Междувременно Меган Маркъл остана в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет, докато принц Хари присъства на коронацията на баща си.

Вижте още >> Кои бяха гостите на коронацията на Чарлз III

More Celebrities