Следва

Великолепна: Кралица Рания на сватбата на принц Хюсеин

А ти садил ли си дърво?

София, Западен парк, събота сутрин - ползата, смисълът и радостта от споделеното  

All About Life преди 5 месеца

Ранно лято. Събота сутрин. Лежерно, спокойно, свежо. Чаша кафе. Слънцето бавно напича, във въздуха се носи онзи мирис на свежо окосена трева, смесен с аромата на акациите, който можем да усетим само през юни и то след дъжд.

В един от най-красивите паркове на София сме - Западния. Не бяхме идвали тук от момента на цялостната му реновация и определено изненадата (много приятна!) беше голяма. Чисти и широки алеи, деца и големи, усмихнати широко и свежи като розите в розариумите на парка, велосипедисти, кучета, птици... Нови пейки, кътчета за отдих…..Идилия в зелено и почти нереално бягство от града.

Поводът да се порадваме така щастливо на зелена София бе прекрасната инциатива на екипа на Българската банка за развитие, решен да допринесе с лични усилия и енергия за хубостта на неостаряващия ни град. Приятно суетене, отличен "парков" стил - дънки и тишърти, сини шапки с козирки, четки, бои, лопати, транспаранти, хора садят божествено дърво с история... 

Любопитно питаме за каузата - усмихнати служители на Българска банка за развитие и техните семейства (разбирайте деца и кучета) да облагородят в почивния си ден зони за отдих в парка. Синьо и жълто за катерушките, импрегнант за пейките и масите, нито едно боклуче в тревата – и всичко това с настроение и с прекрасната идея да се надгради направеното дотук.

Историята зад свежия уикенд на Българската банка за развитие? От ПР екипа се обръщат към Столична община, конкретно към направление "Зелена система, екология и земеползване'' в лицето на заместник кмета по екология Десислава Бинева, с молба за разрешение. То е издадено мигновено, защото всяко допълнително усилие в полза на София е повече от добре дошло. В отговор на жеста на ББР, госпожа Билева връща жест - красивото и рядко дърво Лиродендрон (Лирово дъвро или още Дърво Лале), подарък за инициативата от СО. Лировото дръвче никак не е избрано случайно – толкова е хубаво, че обичайно се засажда по едно, за да грее отдалеч с приказни жълти цветове.

И дори да звучи изтъркано - истина е, че всеки човек в живота си трябва да посади поне едно дърво. Най-простичкият начин да направиш света по-красиво място, да бъдеш в полза, да оставиш следа. 

В инициативата на ББР миналия уикенд нямаше йерархия. Равни по силата на усилието и готовността си за направата на добро, шефове (на снимката горе Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев, изпълнителни директори на ББР) и служители работиха за общата мисия за още по-зелена София. Инициативата е чудесен пример за съвместни усилия със Столичната община, която се очертава да е само първата от серия други, сред които и „Заедно за по-чиста Витоша“. 

А ти садил ли си дърво? Прекрасно е, опитай! 

More All About Life