Следва

Любовната история, вдъхновила емблематичното сако от туид на Chanel

Всички носят: едно френско бижу на 48 години

Авангарден дизайн, универсален символ... Поглед назад към белезниците на Dinh Van

All fashion преди 10 месеца

Жан Дин Ван (Jean Dinh Van) стои зад името на една от най-известните бижутерски къщи в света. Думите, с които се описва този дизайнер, са: "контра" и "авангард". През 1965 г. той напуска Cartier след 10 години вярна служба и основава своя собствена марка. Следвайки стъпките на Ив Сен Лоран и Пиер Карден, които поставят началото на готовото облекло, бижутерът допринася за радикалните промени през 60-те години, като предлага безпрецедентен минималистичен подход чрез модерен лукс и творения за всекидневието.

Култовите белезници

Жан Дин Ван разклаща утвърдените правила с дизайн на бижута, вдъхновени от улицата. В духа на ready-mades на Марсел Дюшан той превръща предмети от бита в бижута. Бръснарски ножчета, ключалки, игли за рисуване... През 1975 г., вдъхновен от един ключодържател, който обединява различните му комплекти ключове, Жан Дин Ван ражда идеята да го възпроизведе и да създаде бижу. Той скицира гениална закопчалка и поставя този предмет, който традиционните бижутери обикновено се опитват да скрият, в центъра. Този символ на неразрушимата връзка между двама души изстрелва бижутерската къща в небесата.

Близо 50 години след създаването си тези белезници, оказва се, са едно от най-желаните бижута в звездния мир. Доказателство за това е например плътната застъпеност на украшението в хитовия сериал "Емили в Париж". Лили Колинс, в ролята на Емили, е млада американка, която току-що пристига от Чикаго, за да работи във френска маркетингова агенция за луксозни стоки. Макар че нейната бъбрива личност очарова зрителите, вниманието им привлича колоритната ѝ външност. Във всеки епизод актрисата носи готини, цветни тоалети, подсилени от най-различни бижута. В третия епизод, гледан над 52 милиона пъти, Емили и за миг не сваля белезниците на Жан Дин Ван.

Звездите, които ги носят в реалния живот, също потвърждават тезата, че някои достижения на дизайна просто не умират. Дженифър Лопес носи пръстен в стилистиката от бяло злато, обсипан с диаманти, докато Джиджи Хадид го предпочита в злато. Междувременно Оливия Уайлд разкрива своите Дин Ван белезници при всяка своя поява (прочетете също: Историята зад ослепителния годежен пръстен Toi Et Moi на Джаки Кенеди).

Разпознаваеми от пръв поглед, белезниците несъмнено са най-емблематичните бижута на Дин Ван. Монтирани върху златна верижка, наниз от перли или обикновена корда, те са налични в безкрайна палитра от варианти, за да се носят на пръста, врата или китката. Това лято те са облечени в лазурит, малахит, корал, хризопраз, перла и оникс, или парадоксално претворени в размер XXL в лимитирана серия, която гарантирано ще бъде разпродадена. Това многофункционално ново предложение включва игра на recto verso (предна и задна страна), при която камъните разговарят помежду си. Сега разбирате ли защо всички ги носят и защо мигновено попадат в wish-list-а на Редакцията ни... бижу с история, нищо по-добро. Както за личен кеф, така и за инвестиция.  

More All fashion