Следва

We Love: природосъобразната чанта на Сара Джесика Паркър

Любовната история, вдъхновила емблематичното сако от туид на Chanel

Една любовна история води до създаването на емблематичното сако от туид на Chanel, превърнало се днес в скъпоценно бижу

All fashion преди 10 месеца

Сакото от туид на Chanel е може би най-желаната модна дреха в света. То е абсолютният символ на шик и изразява лукс и статут по-силно от всяка друга дреха.

Измина почти век, откакто Габриел, или Коко, Шанел създава първото си сако от туид през 1925 г. През годините то е интерпретирано по множество богати на текстури и цветове начини, украсено е със златни нишки, коприна, пайети и перли, а по-авангардни модели са създадени даже от дърво и бетон (вижте още: 4 цвята, които според Коко Шанел винаги са à la mode).


Мати Фол в Chanel с пайети от Крейг Макдийн, февруари 2022 г.

Сега платът придобива съвсем ново измерение: в Лондон Chanel представя Tweed de Chanel - сложна и ослепителна интерпретация на характерния за марката плат, изтъкан от благородни метали и камъни и предназначен за фон на великолепни бижута (прочетете също: Задължителна изложба в Лондон: историята на Chanel в Музея V&A).

Историята на туида на Chanel

Лондон е домакин на колекцията в чест на любовта на Коко Шанел към Великобритания и произхода на прочутия ѝ туид. В Шотландия тя за първи път открива тази здрава и мека материя по време на десетилетната си връзка с Хю Гросвенор, втория херцог на Уестминстър. Двамата се запознават през 1923 г. в Монте Карло и не след дълго редовно прекарват време заедно, както и в кръга от аристократични приятели на Хю в огромното му имение в Шотландските планини.


Ревюто на Chanel есен-зима 2022-2023

Уинстън Чърчил е един от нейните приятели. "Коко лови риба от сутрин до вечер", пише той на съпругата си Клементина през октомври 1927 г., давайки представа за нестандартния характер на модната дизайнерка. "Тя е много приятна - наистина е голям и силен човек, способен да управлява човек или империя".

Туидът е тъкан, предпочитана от херцога на Уестминстър, който е страстен спортист. Той го носи на лов или риболов, а Коко Шанел бързо заимства части от гардероба му за общите им експедиции. Грубият кепър произхожда от Шотландия и Ирландия, където фермерите го предпочитат заради неговите здравина и топлина през суровите зими. През XIX в. той става популярен сред висшите класи.


Брошка Tweed Byzance от злато, диаманти и берили

Уникалният подход на Коко Шанел е да придаде женственост на тъканта, като ѝ даде съвсем ново измерение като цвят, богатство и мекота, в съответствие с нейната своеобразна мъжко-дамска естетика. "Донесох туид от Шотландия, като преди това се уверих се, че вълнените платове изискват по-малко пране и по-дълго запазват мекотата си", спомня си по-късно тя. "Аз бях тази, която научи шотландците как да правят леки туидове."


Chanel пролет-лято 2023 г.

Така се ражда сакото от туид на Chanel и сега е невъзможно да си представим колекция без него. Патрис Льогеро, директор на отдел Haute Joaillerie на Chanel, е почитател на туида още от 2009 г., когато се присъединява към компанията, и именно това наследство иска да използва в собствените си творения. Новата колекция от туид на Chanel, както той се изразява, "увеличава детайлите" на материала и възхвалява многобройните му текстури и нюанси (вижте още: Не просто жени, а камелии - разкошното шоу на Chanel).


Централният елемент на колекцията, огърлицата Tweed Royal, представлява сложна, трансформираща се плетка от злато, диаманти и рубини

Колекцията от 64 части е продължение на първата колекция Tweed на Chanel, създадена през 2020 г. "Исках да направя още една крачка напред в интерпретацията, като създам тъкан с истински скъпоценни камъни, едновременно лека и еластична", обяснява Патрис за последните си творения, които наслагват върху туида бродерии на скъпоценни камъни, представляващи стълбовете на Chanel, като цветето камелия, лъва и слънцето и звездите.

Съблазнителният, приятен на допир туид е пресъздаден в тъкани от метал и скъпоценни камъни с различни размери. Преливащи се бели перли се съчетават с мека туид лента от бели диаманти в колие. Топлите оранжеви, жълти и червени цветове се преплитат, за да напомнят за свирепия и любим лъв на Коко Шанел в пръстена.


Пръстен Tweed Gabrielle от жълто злато, платина, диаманти, жълти сапфири и гранати спесартит

Специално за случая е създадена и нова версия на централния елемент на колекцията от 2020 г. - сложния нагръдник Tweed Couture, съставен от гъсто вплетени розови сапфири, перли и диаманти, който се спуска като плат по тялото. Изделието, заснето от Паоло Роверси за априлския брой на британския Vogue за 2020 г., ще стане част от постоянната колекция на отдела за висши бижута Chanel Patrimoine.


Колието Tweed Pastel от бяло злато, култивирани перли и диаманти

Седмицата за Chanel в Лондон е натоварена. В британската столица се стичат топ клиенти и представители на пресата от цял свят, за да присъстват на представянето на колекцията, а продажбите за есенната изложба на Chanel в музея "Виктория и Албърт" започнаха миналата сряда, което е доказателство, че това е само началото на годината, в която градът ще бъде обвит в най-хубавия туид на Chanel.

Четете още >>> Възкръсването на перлите: нов прочит на правилата за носенето им по Коко Шанел и Карл Лагерфелд

More All fashion