Следва

ДСК Флекси - чудесна услуга за много заети хора

За Бога, братя, не перете дънките на всяко второ носене!

Прекаленото пране на дрехите е проблем на устойчивото развитие, който рядко се обсъжда, но в действителност именно това е причината за появата на значителна част от въглеродния отпечатък

All About Life преди 10 месеца

Проучване на бранда за деним Levi's установи, че за емблематичния модел дънки 501, фазата на потребителска грижа - т.е. пране и сушене - е отговорна за 37% от въглеродния отпечатък, както и за 23% от общото потребление на вода. "Промяната в навиците ни за пране е една от най-големите възможности за опазване на ресурсите", казва Пол Дилинджър, вицепрезидент на Levi's.

Решението? Намаляваме купчината с дрехи за пране и перем по-рядко. Levi's препоръчва на клиентите си да перат дънките си след всеки 10 носения.

"Средностатистическият китайски потребител пере дънките си след около четири носения. В Обединеното кралство и Франция средният брой спада до 2,5 носения, а в Съединените щати съотношението носене/пране е около 2,3", продължава Дилинджър. Преминаването от пране на дънките на всеки 2,5 носения към пране на всеки 10 - би намалило въглеродния отпечатък на потребителската фаза със 75 %.

Но не само дънките ни се оказват прани прекалено често. Злоупотребата с пране засяга най вече вълнените дрехи. "Вълната има някои уникални характеристики, които допринасят за способността ѝ да устоява на замърсявания и миризми - тя може да се проветрява и/или да се третира с пара, за да възвърне формата си", споделя д-р Кайл Грант, главен изпълнителен директор на Oxwash, екологична компания за пране. Затова от Oxwash препоръчват вълнените пуловери да се перат след всеки пет носения. Някои експерти по трикотаж отиват още по-далеч и заявяват, че всъщност пуловерите имат нужда само от едно пране на сезон.

Други дрехи като роклите, например, трябва да се перат след едно до три носения, ризите - след едно до две носения, а тениските - след всяко носене.

С намаляването на количеството пуснати перални може да спестите не само енергия и вода, но и да увеличите живота на любимите дрехи. Честото пране допринася за свиването на материалите, избледняването на цветовете и ускореното износване.

Освен намаляването на честотата на пране, сушенето на въздух вместо в сушилня и използването на екологични перилни препарати също е по-полезно за планетата. "Много перилни препарати съдържат химикали като фосфати, повърхностноактивни вещества и оптични избелители, които могат да бъдат вредни за водните организми, когато попаднат във водните пътища чрез изхвърляне на отпадъчни води", обяснява Грант.

Не на последно място, микропластмасата - малки пластмасови частици, които се отделят във водните пътища при пране на синтетични дрехи (като полиестер и найлон) е друг сериозен проблем. Затова ви препоръчваме да избягвате синтетиката, когато това е възможно. Не е стилна, не е екологична и определено съсипва и най-добре обмислената визия.

В никакъв случай не можем да се откажем от досадното пране, но можем да намалим честотата му и с това да окажем значително въздействие върху екологичния отпечатък.
"Освен ползите от спестяване на енергия, намаляване на въглеродните емисии и опазване на водата, промяната в начина, по който перем дрехите, просто е по-добра за тях", заключва Пол Дилинджър.

More from View Sofia

Кейт Бланшет пред Vanity Fair: за ролята в "Тар" и хомосексуализма в киното

Celebrities преди 1 година

Кейт Бланшет позира за списание Vanity Fair и говори за филма "Tar", за който получи третата си номинация за Оскар за най-добра актриса в главна женска роля. Разтоворът и сесията се случват точно месец преди нощта на Оскарите тази година (13-ти март)  

След дълъг престой в Близнаци, Марс преминава в Рак: какво ще се промени, общо и знак по знак

Astro преди 1 година

Последната третина на месец март е изобилства от големи енергийни промени, но има един космически момент, който ще усетим силно и интуитивно - когато свирепата огнена планета Марс най-накрая напусне Близнаци, което ще стане тази неделя. След като Марс заплува през водите на Рака, ще се почувстваме странно, изострено чувствителни и доста обидчиви  

More All About Life

Пълната забрана на реклама на хазарт в медиите е факт

All About Life преди 1 час

Патологичното разстройство свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (кражби, подправяне на чекове, злоупотреби свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”. Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта. Това е буквално текстът, който сопираме от сайта на Министерствота на здравеопазването на Република България.