Следва

ДСК Флекси - чудесна услуга за много заети хора

За Бога, братя, не перете дънките на всяко второ носене!

Прекаленото пране на дрехите е проблем на устойчивото развитие, който рядко се обсъжда, но в действителност именно това е причината за появата на значителна част от въглеродния отпечатък

All About Life преди 8 месеца

Проучване на бранда за деним Levi's установи, че за емблематичния модел дънки 501, фазата на потребителска грижа - т.е. пране и сушене - е отговорна за 37% от въглеродния отпечатък, както и за 23% от общото потребление на вода. "Промяната в навиците ни за пране е една от най-големите възможности за опазване на ресурсите", казва Пол Дилинджър, вицепрезидент на Levi's.

Решението? Намаляваме купчината с дрехи за пране и перем по-рядко. Levi's препоръчва на клиентите си да перат дънките си след всеки 10 носения.

"Средностатистическият китайски потребител пере дънките си след около четири носения. В Обединеното кралство и Франция средният брой спада до 2,5 носения, а в Съединените щати съотношението носене/пране е около 2,3", продължава Дилинджър. Преминаването от пране на дънките на всеки 2,5 носения към пране на всеки 10 - би намалило въглеродния отпечатък на потребителската фаза със 75 %.

Но не само дънките ни се оказват прани прекалено често. Злоупотребата с пране засяга най вече вълнените дрехи. "Вълната има някои уникални характеристики, които допринасят за способността ѝ да устоява на замърсявания и миризми - тя може да се проветрява и/или да се третира с пара, за да възвърне формата си", споделя д-р Кайл Грант, главен изпълнителен директор на Oxwash, екологична компания за пране. Затова от Oxwash препоръчват вълнените пуловери да се перат след всеки пет носения. Някои експерти по трикотаж отиват още по-далеч и заявяват, че всъщност пуловерите имат нужда само от едно пране на сезон.

Други дрехи като роклите, например, трябва да се перат след едно до три носения, ризите - след едно до две носения, а тениските - след всяко носене.

С намаляването на количеството пуснати перални може да спестите не само енергия и вода, но и да увеличите живота на любимите дрехи. Честото пране допринася за свиването на материалите, избледняването на цветовете и ускореното износване.

Освен намаляването на честотата на пране, сушенето на въздух вместо в сушилня и използването на екологични перилни препарати също е по-полезно за планетата. "Много перилни препарати съдържат химикали като фосфати, повърхностноактивни вещества и оптични избелители, които могат да бъдат вредни за водните организми, когато попаднат във водните пътища чрез изхвърляне на отпадъчни води", обяснява Грант.

Не на последно място, микропластмасата - малки пластмасови частици, които се отделят във водните пътища при пране на синтетични дрехи (като полиестер и найлон) е друг сериозен проблем. Затова ви препоръчваме да избягвате синтетиката, когато това е възможно. Не е стилна, не е екологична и определено съсипва и най-добре обмислената визия.

В никакъв случай не можем да се откажем от досадното пране, но можем да намалим честотата му и с това да окажем значително въздействие върху екологичния отпечатък.
"Освен ползите от спестяване на енергия, намаляване на въглеродните емисии и опазване на водата, промяната в начина, по който перем дрехите, просто е по-добра за тях", заключва Пол Дилинджър.

More All About Life