Следва

Още един годеж: Никол Шерцингер и Том Еванс

Мейбъл Блеър, 95, за хомосексуалността, тогава и днес

„Крих се цели 70 години...“

Celebrities преди 8 месеца

Годината е 1964, а шестнайсетгодишната Джилиола Чинкети (Gigliola Cinquetti) триумфира на Фестивала Санремо с песента „Нямам възраст“, след което печели и Евровизия в Копенхаген. Днес, 58 години по-късно, легендарната американска спортистка по софтбол и футбол Мейбъл Блеър доказва, че любовта не се ръководи от възрастта, особено когато усещаш, че е дошъл моментът да разкриеш своите душевност и идентичност. Когато през 2022 г. бившата спортистка е поканена на Tribeca Film Festival в Ню Йорк, основан от Робърт Де Ниро, тя грабва възможността да разкаже за своето лично преживяване като лесбийка чак сега, когато е на 95. 

„Крих се цели 70 години и това всъщност е първият път, когато говоря открито“. Тя разказва, че е усещала привличането към връстничките си още от тийнейджърка, но предвид стигмата, свързана с хомосексуалността по онова време, не намира куража да разкрие чувствата си, нито пред родителите, нито пред приятелите си. Дълго време дори мисли, че е единственото момиче, което харесва същия пол. Всъщност Maybelle има кратко увлечение със своя съученичка, но изпитва силно чувство за вина и решава да се премести в Чикаго. „Там станах част от отбор по професионален софтбол и така започна най-прекрасният период в живота ми. Поканиха ме на бар, който впоследствие разбрах, че е посещаван от хомосексуалисти. Никога не съм се чувствала толкова щастлива“.

По време на Tribeca (филмовия фестивал) американската легенда се обръща към новите поколения: „Мисля, че това е една страхотна възможност за днешните млади спортистки“, отбелязва тя, припомняйки си до каква степен спортът й помага с времето да разбере коя е наистина. Историята на момичето, което в САЩ наричат “All the way Mae”, е белязана от предизвикателства и желанието да не се поддава на предразсъдъците. През 1943 г., по време на Втората световна война, Блеър се бори да основе All-American Girls Professional Baseball League – първата женска лига по бейзбол в американската история, която, за съжаление, има лошата съдба да съществува само 13 месеца. Но все пак тя показва силното желание на америкаците да върнат смисъла на спортните състезания, доказвайки тяхната стойност.

Ненапразно нейната пионерска инициатива вдъхновява режисьорката Пени Маршъл за филма й Lucky Girls (1992 г.), в който участват Мадона и Джина Дейвис - свеж и безгрижен, той грабва критиците веднага. Много скоро лентата се превръща в истински култ, който се запечатва така дълбоко в паметта, че днес Amazon Prime Video правят сериал за лигата, в която е играла Мейбъл Блеър. 8 серии, които дебютираха в платформата на 12-ти август 2022-ра със заглавие „A League of Their Own”, и които докоснаха много момичета, разказвайки историята на главните героини и с фокус върху сексизма и феминизма в историята. Мейбъл Блеър бе поканена на филмовия фестивал Tribeca за премиерата на сериала. След смелата й и вълнуваща реч всички станаха на крака, овациите валяха минути наред. През март тази година бе обявено, че "Тяпната собствена лиига" ще има продължение, без да се уточнява кога ще бъдат излъчени планираните нови 4 серии. 

„През почти целия си живот легендата на спорта Мейбъл Блеър чувства, че трябва да крие истинското си Аз“, пише в Twitter официалният акаунт на Amazon, споделяйки видеото с речта на Maybelle. “Днес тя за пръв път в своя живот разкрива сексуалността си. Радваме се изключително много за нея, докато продължаваме да настояваме за любов и приемане на и извън игрището.“

Речта на Блеър e съобщението, което кара гласът й да продължава да се чува силно и ясно дълго след приключването на спортната й кариера. Maybelle е велика жена, станала част от велики неща - години наред е вицепрезидент на Центъра за разширено обучение за възрастни (CELS) и си сътрудничи по различни проекти с Асоциацията на играчите AAGPBL, благодарение на които през 1988 г. постоянната изложба „Жените в бейзбола“ посветена на емблематичната лига от 40-те години на миналия век, е открита.

Ето и трейлъра на този значим и харесван филм, за направата на който "вината" е на Мейбъл Блеър >>>  

More Celebrities