Следва

Оригами обувките на Prada, pure love

Роден на първо число: Ив Сен Лоран през обектива на най-големите във фотографията

На 1 август Ив Сен Лоран щеше да навърши 87. Обожаваме историята на този гений, обожаваме всеки детайл от бурния му, обвеян в слава и печал живот, обожаваме безупречната му елегантност. В чест на датата, припомняме как бе видян най-великият дизайнер през очите на не по-малко велики фотографи

All fashion преди 8 месеца

Ървин Пен, 1957

Американският фотограф заснема Сен Лоран, когато е на 21 години. По това време дизайнерът работи в къщата на Dior като асистент на дизайнера.

Марк Рибуд, 1964

Riboud прави тази снимка в офиса на Yves Saint Laurent в Париж. Същата година дизайнерът пуска първия си парфюм с краткото име "Y".

Жанлуп Сийф, 1971

Една от най-разпознаваемите снимки на Сен Лоран. Дизайнерът се появява за първи път като модел за рекламна кампания на собствения си парфюм YSL Pour Homme. Кадърът е забранен за отпечатване в списанията, ароматът в същото време получава хиляди овации и става един от най-популярните мъжки парфюми в света.

Бруно Барбе, 1971

Ив Сен Лоран и неговата колекция, наречена от самия моден дизайнер "Скандална". Името предизвика сериозен резонанс: някои критици наричат тоалетите грозни, други, напротив, се възхищават на смелостта и новата визия за дамско обличане на дизайнера. Скандалната колекция включва костюми в мъжки стил, обемни рамене, прозрачни блузи, кожени палта, наметнати на голо тяло, както и микроскопични поли и много ярък грим. Дизайнерът черпи вдъхновение от окупирания от Германия Париж.

Анди Уорхол, 1972

Запознават се през 1968 г. и няколко години по-късно Уорхол рисува поредица от портрети на Ив, когото смята за „най-значимия френски артист“. Дизайнерът позира и пред камерата на Анди.

Рон Галела, 1974

Saint Laurent многократно е залавян от скандалния папарак Рон Галела. На този кадър дизайнерът е прегърнат от американската актриса и модел Лоис Чайлс след модното му шоу в The Pierre Hotel в Ню Йорк.

Мартина Франк, 1978

Белгийската фотографка снима дизайнера по време на работа в дома му в Париж. По това време Ив вече се е преместил на авеню Марсо, където днес се намира музеят му.

Бърт Глин, 1979

Въпреки че социалният живот и политиката са основните теми в творчеството на Глин, сред неговите снимки откриваме много кадри на известни личности - Анди Уорхол, Хелън Франкенталер и, разбира се, Ив Сен Лоран. Това е един от тях - дизайнерът разглежда скиците в ателието си.

Хелмут Нютон, 1991

Saint Laurent от Newton за американския Vogue. През цялата си кариера немският фотограф многократно снима колекциите на френския дизайнер. Кадрите стават емблематични (четете още: Истории от живота: Ив Сен Лоран, гениално-депресивното момче от Алжир). 

Патрик Демаршелие, 2004

В кадър - Ив Сен Лоран и Пиер Берже. През 2002 г. Ив представя последната си колекция, затваря модната къща и най-накрая се пенсионира. Последните години от живота си дизайнерът прекарва в цветното си имение в Маракеш, неизменно в компанията на своя любим

More All fashion