Следва

14-месечният брак на Бритни Спиърс и Сам Асгари приключи

Майкъл Оер срещу семейство Туохи: цялата история от "Невидима зона", за който Сандра Бълок взе Оскар

САЩ обсъждат шумен скандал: спортното чудо и бивш играч на Националната футболна лига на САЩ (NFL) Майкъл Оер, станал прототип на главния герой на филма "Невидима зона" (The Blind Side), за ролята си в който Сандра Бълок получи Оскар, съди приемното си семейство Туохи

Celebrities преди 8 месеца


Кадър от филма "Сляпата страна"

37-годишният спортист, чието състояние се оценява на около 25 милиона долара, твърди, че Шон и Лий Ан Туохи са го измамили за настойничество и са се обогатили за негова сметка, според ESPN .

Футболистът е изключително обиден от факта, че, както се оказва, фамилията Туохи не го осиновява официално, както му е обещано, а получава попечителство над младежа, което му дава право да управлява финансите му и да сключва сделки от негово име. Това показва документацията отпреди почти 20 години, с която Оер се сдобива едва наскоро. Мигновено идва решението да се обърне към съда. 


Майкъл Оер

Петиция от 14 страници, подадена в съда по завещанията в окръг Шелби, Тенеси, твърди, че Шон и Лий Ан Туохи са взели Майкъл Оър в дома си, когато е бил гимназист, но никога не са го осиновили официално. Вместо това, "по-малко от три месеца след като Оер навършва 18" през 2004 г., двойката "го подмамва да подпише документ, който ги прави негови настойници". Това им дава законова власт да сключват бизнес сделки от негово име и да печелят за негова сметка и от негово име.


Шон и Лий Ан Туохи с децата си

Отбелязва се също, че двойката Туохи е използвала властта си, за да сключи сделка, при която на тях и двете им биологични деца са били платени милиони долари хонорари за спечелилия Оскар филм „The Blind Side“, режисиран от Джон Лий Хенкок. Лентата от 2009 г. със Сандра Бълок и Куинтън Арън спечели над 300 милиона долара в боксофиса, докато Оер не получава и стотинка за историята, „която не би могла да съществува без него“, според документите, внесени в съда. Според сюжета на филма проспериращо бяло семейство приема бездомен черен тийнейджър и му помага да стане спортна звезда и да отиде в университет.


Куинтън Арън и Сандра Бълок в "Сляпата страна"

Сандра Бълок получи Оскар за най-добра актриса за ролята си в този филм. Получавайки първия Оскар в кариерата си, тя не можа да сдържи сълзите си. „Повече от всичко съм горда да играя майката, която прие чуждо дете в семейството“, каза тя на церемонията, на която присъстваха и Шон и Лий Ан Туохи.

От момента, в който Туохи започват публично да наричат ​​Майкъл Оер техен осиновен син, те впрягат твърдението в популяризиране на своята фондация, както и работата на самата Лий Ан Туохи „като автор и мотивационен оратор“. „Лъжата за осиновяването на Майкъл е основата, на която Лий Ан Туохи и Шон Туохи се обогатиха за моя сметка. Майкъл Оер, за негово огорчение и смущение, откри тази лъжа през февруари 2023 г., когато научи, че настойничеството, на което той се е съгласил на основанията, че това би го направило член на семейство Туохи, всъщност не му осигуряват никаква семейна връзка с Туохи “, каза спортистът в официално изявление.


Лий Ан Туохи

Адвокатът на семейство Туохи Стив Фарезе отказа да коментира скандала. Той каза, че двойката ще излезе с правен отговор на обвиненията през следващите седмици. Междувременно Шон Туохи каза пред уебсайта на Daily Memphian, че е шокиран от обвиненията на Майкъл и заяви, че той и съпругата му „не са спечелили никакви пари от филма“. Той твърди, че са получили само малка част от приходите от книгата на Майкъл Луис, която е в основата на филма. "Обезсърчени сме. Неприятно е да осъзнаем, че той мисли, че сме искали да спечелим пари от някое от нашите деца. Но ние ще обичаме Майкъл на 37 години, точно както го обичахме, когато беше на 16", каза той.

Той не обяснява защо не са осиновили Майлк преди 20 години, а са поискали настойничество. По принцип това не е задължително. По закон осиновяването в САЩ е възможно преди детето да навърши 16 години. Когато Шон и Лий Ан Туохи решават да приемат за постоянно Оер в семейството си, бъдещата футболна звезда вече е на 18 години.

В своята петиция Майкъл Оер моли съда да прекрати настойничеството на Туохи над него и да издаде разпореждане, което да им попречи да използват името му по какъвто и да е повод. Отбелязва се, че през всичките тези години Оер не е знаел, че Туохи, според документите, официално са негови настойници, а не осиновители. Сега той изисква пълно отчитане на парите, които Tuohys са направили като негови настойници, използвайки името му, и иска двойката да му плати неговия дял от печалбата, както и „неуточнени компенсаторни и наказателни щети“.

Майкъл Оер заявява, че е бил тийнейджър, когато е подписал документите за попечителство. Според него Туохи са му казали, че всъщност няма разлика между осиновяване и настойничество. Въпреки това, както отбелязва ESPN, „има някои важни правни разлики“. Ако Оер бе осиновен от Туохи, той би бил законен член на тяхното семейство с всички права да управлява собствените си финансови дела. Докато е под настойничество, Майкъл на практика се „отказва от властта, за сметка на Туохи“ (пълен контрол върху неговите финанси и транзакции от негово име - бел. ред.), въпреки че е възрастен човек „без никакви известни физически или психологически аномалии“.

В петицията се твърди, че семейство Туохи е започнало преговори за заснемане на филм за Майкъл малко след излизането през 2006 г. на The Blind Side: The Evolution of the Game, който описва неговата история. Според правни документи продуцентите на филма са платили на семейство Туохи и двете им деца по 225 000 долара плюс 2,5% от „определени нетни приходи“ от филма. Самият Майкъл не получава нищо. В иска на спортиста се твърди, че е имало „отделен договор от 2007 г.“, за който се твърди, че е подписан от Оер, според който той е „дал“ доживотни права върху историята си на 20th Century Fox „без никакво заплащане“. В материалите по делото се посочва, че Оер не си спомня да е подписвал такъв договор, а „дори и да си го спомни, фактът, че никой не му е обяснил последиците от него, остава“.

Факт е, че излизането на филма съвпада с началото на доходоносната кариера на Майкъл в НФЛ през 2009 г., поради което той не влага нужното време в пълно разследване на сделката, докато не се пенсионира през 2016 г. В крайна сметка спортистът наема адвокат, който му помага да разкрие подробностите по сделката и правната си връзка с хората, които през цялото това време смята за свои осиновители. Адвокатът му изравя документите за попечителство и мистър Оер е изненадан и „наранен“, че семейството на Туохи всъщност никога не го е осиновявало. 

Майкъл Оер е едно от 12 деца, родени от жена, която се бори с наркотична зависимост. През детството и юношеството си посещава много приемни семейства. Възприеман е за спортно чудо: напредва отлично в леката атлетика, баскетбола и футбола. Майкъл Оер играе като нападател за Балтимор Рейвънс, Тенеси Тайтанс и Каролина Пантърс от НФЛ. През февруари 2013 г. печели Супербоул с Балтимор. 



През 2022-ра се жени за приятелката си от 18 години Тифани Рой, която е собственичка на магазин за дрехи. Двамата имат четири деца - Коби, Ем Джей, Кирстен и Найви. 

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.