Следва

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Mugler с Ирина Шейк, Парис Хилтън, Анджела Басет и Наташа Поли

"Съпротивата е в кръвта ни": 5 украински дизайнери за новата си реалност

"Това, което ни плашеше, днес ни носи усмивки." 

All fashion преди 3 месеца

Изминаха почти две години, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. и постави началото на конфликт, който дестабилизира живота на милиони. В тази нова реалност, обикновените хора продължават да работят, стремейки се да запазят поне част от нормалността на своя живот. Модният свят на Украйна не прави изключение и търси различни начини за адаптация и възстановяване, дори в трудните условия, в които се намира. Честите прекъсвания на електрозахранването създават проблеми както в производството, така и в комуникацията и представянето на дизайните. Но дори сред болката и несигурността прозира сила (вижте още: TIME обяви Володимир Зеленски за "Човек на годината").

"Вътре в себе си всички сме по-силни от преди", казва Яна Оленич, основател на едноименна марка за дамско облекло Olenich. Две години по-късно, петима украински дизайнери разкриват как изглежда сега тяхната лична и професионална реалност.

Gudu

За творческия директор на Gudu, Лаша Мдинарадзе, който е израснал в Грузия, но нарича Украйна свой моден дом, ежедневието не изглежда толкова различно въпреки драматичните промени, които се случват в страната. Неговите начини за справяне със стреса са модата, изкуството и хората, които той намира за безкрайно вдъхновяващи.

"Все още ми е трудно да се примиря с прекъсванията на тока, които не ми позволяват да планирам работата си, но когато разбереш фронтовите условия на украинските бойци, тези проблеми вече не изглеждат толкова сериозни", споделя дизайнерът, който е насочил енергията и силите си към създаването на рециклирани деним и пачуърк модели, разказващи историята на Украйна (вижте още: Големите любовни истории: Владимир Зеленски и Елена Кияшко).

Мдинарадзе дори не се е замислял за възможността да напусне Киев: "Как бих могъл да отида на безопасно място и оттам да казвам на екипа си какво да прави?". Той вярва, че Gudu се е превърнал в най-голямата му сила, тъй като сега украинската модна индустрия прави първия си сериозен пробив на международния пазар: "Нови купувачи ни обръщат внимание, появяват се нови клиенти", казва Лаша за разрастването на своята марка, за което отчасти е помогнало представянето на Gudu в Ню Йорк и Будапеща.

"Това, което ни плашеше през февруари, днес ни носи усмивки. Имаме цели и вървим към тях."

Ienki Ienki

Дима Евенко, основател на марката за връхни облекла “Ienki Ienki”, живее в Милано от началото на войната, а членовете на екипа му са разпръснати в различни части на Европа, САЩ и Канада. За промените, настъпили в професията му, Евенко споделя: "Поглеждайки назад, мисля, че се справихме отлично с преструктурирането си и все още имаме същия брой служители".

Преди войната, “Ienki Ienki” е моден бранд, базиран в Киев и специализиращ в изработването на пухени якета, които често са носени от членовете на Националния антарктически научен център на Украйна. Със започването на военните действия, Дима Евенко взима решение да премести производството си далеч от столицата, в райони на страната, които са по-малко застрашени, като Тернопол и Черкаси.

Евенко споделя: "В нашите фабрики имахме достъп до електричество само за около два-три часа на ден. Това можеше да означава един час сутрин и след това цял ден чакане за още един час електричество по-късно вечерта. Сега сме инвестирали в генератори, работещи на дизелово гориво."

Дима добавя, че за него съпротивата в модния свят на Украйна е символизирана от подновената работа и усилията за създаване на нови дизайни: "Това е нашето бойно поле".

Six

Голямата промяна за живеещата в Киев Юлия Богдан, жената, към която Олена Зеленска често се обръща в търсене на делови шик, е преместването на целия ѝ бизнес онлайн, след като по-голямата част от клиентите ѝ напускат страната (вижте още: Цялото интервю на Олена Зеленска за американския Vogue - красота в умората).

Повече от два месеца са били необходими на Юлия да се адаптира към новата цифрова реалност и да създаде умения за работа в технологично онлайн ателие, което да ѝ позволи да твори дрехи по поръчка, този път зад компютърния екран: "Много се гордея с моя екип за техния дух и смелост", казва Богдан за служителите си, които са останали в Киев въпреки конфликта.

Усилената и целенасочена работа означават, че Юлия не губи нито един член от персонала на ателието си и всички поръчки са доставени на време - нещо, на което не всички украински предприятия могат да се надяват, и нещо, което дава на Богдан нова перспектива за мястото на Six в модната индустрия.

"Осъзнахме, че сме достойни да бъдем представени в Европа и имаме какво да покажем", казва Юлия, която използва настоящата ситуация, за да повиши осведомеността за модната индустрия в Украйна: "Чувстваме се видени, чути и уважавани". 

"Силно вярвам, че това е само началото за украинската модна индустрия. Сега е времето на откритията и ние не можем да пропуснем този шанс.", допълва дизайнерката.

Olenich

След избухването на войната през февруари 2022 година, Яна Оленич се впуска в 300-километрово приключение-изпитание със своя Range Rover, като в продължение на три дни пътува сама през военни контролно-пропускателни пунктове до безопасно убежище в Гърция. Носталгията по дома обаче е по-силна от желанието за безопасност и само 6 месеца по-късно Яна се завръща в Киев - където е базирано и нейното ателие: "Непоколебимата и непобедима енергия на столицата ме теглеше обратно най-силно. Изпитах желание да бъда с екипа, семейството и приятелите си. Чувствам се длъжна да споделям с тях скръбта и радостта със същата отдаденост като в брака.“

Оленич се научава да гледа положително на предизвикателствата, които се стоварват върху нея и екипа ѝ - като перспективата да проектират колекция на свещи или да прекарват дълги зимни дни без отопление или течаща вода: "Предизвикателствата ме правят по-силна. Чувствам се така сякаш имам суперсили."

Колекцията на Olenich за Пролет/Лято 2023 г. отразява именно облекчението от пристигането у дома. Произведена изцяло в родната ѝ страна, със спиращи дъха снимки за кампанията, заснети в устието на река Куялник край Одеса, колекцията е посветена на украинските занаяти и включва традиционни ръчно изработени бродерии от Полтавския регион, представени в ултрамодерна монохромна цветова палитра.

"Да живееш в родната си страна е много удовлетворяващо въпреки всички трудности, с които се сблъскваме като нация. Бяхме достатъчно смели, за да решим, че се нуждаем от ново приключение, от нов проект, който ще бъде продължение на вселената на Olenich.”

Masha Popova

Откакто Маша Попова напуска Одеса през февруари 2022, града, в който живее от 11-годишна възраст, след като израства в индустриалния град Подилск, дизайнерката на дамски облекла успява да постигне значителен успех на международно ниво. През септември минлата година тя представя дебютното си ревю на Седмицата на модата в Лондон - по-мрачен и груб вариант на нейната Y2K деним естетика, вдъхновен от меланхоличното настроение след избухването на войната.

"Шоуто беше невероятно! Купувачите и медиите започнаха да ме възприемат наистина сериозно", споделя Попова, която завършва Central Saint Martins през 2020 г. и може да се похвали със звездни фенове, сред които Дуа Липа и Бела Хадид. 

More All fashion