Следва

Чудни: модното дуо Ирина Шейк и Леа Купър на разходка

Японски вишни в София за юбилея на ББР

В сърцето на града 

All About Life преди 6 месеца

25 декоративни фиданки – японски вишни, кедри и ясен, засади преди дни в центъра на Южен парк 2 екипът на Българската банка за развитие. Екоинициативата е свързана с предстоящата 25-годишнина на банката, която предстои през март, точно когато се очаква да разцъфнат и първите цветове на красивите вишневи дървета.

Това е третата зелена акция на ББР тази година, осъществена в партньорство с дирекция „Зелени системи“ на Столична община, с която банковата институция доринася за красотата и благоустройството на столицата. 

По повод чудесната екоакция на ББР, разговаряме с Изпълнителният директор на банката Илия Караниколов:  

View Sofia: Здравейте и поздравления за поредния жест към София. Чия идея бе да отбележите  предстоящата 25-годишнина на банката с толкова красива инициатива?
Илия Караниколов: Това е нашият малък принос към парковата ни традиция. Идеята е на екипа ни, който е много силно ангажиран с екологичната и „зелена“ тема. Знаете, че фокус на банката е осигуряването на финансиране за устойчиви проекти и подпомагане на прехода на страната към въглеродна неутралност. Може да се каже, че буквално сме се настроили на тази честота. Само за 2023 г. това е трета поред акция с участието на нашите доброволци. Реновирахме няколко зони за отдих в Западния парк, лятото поправихме покрива, почистихме и боядисахме заслон „Златните мостове“ на Витоша, а днес сме тук – в Южния парк, буквално в сърцето на столицата.


Илия Караниколов

V.S. Защо японски вишни, а не например кипариси?
И.К. Вишните ще нацъфтят точно през март догодина, когато е и нашият юбилей (смее се). Всъщност сакурите, както е наименованието на японските вишни, се появяват в София преди повече от 80 години. Гостувайки на тогавашния столичен кмет инж. Иван Иванов първият японски пълномощен министър у нас предлага да бъде създаден специален кът с това традиционно дръвче като символ на приятелството между двата народа. „Когато те разцъфнат в “японския кът”, ще напомнят, че колкото и да са люти битките, пак ще дойдат дни на мир и културен градеж”, са думите на кмета Иванов. Това се случва в тревожните дни непосредствено преди началото на Втората световна война. Нашите сакури могат да бъдат посланици на тази увереност в бъдещето. Вярваме, че с горичката на ББР Южният парк ще бъде по-красив и ще диша още по-добре.

V.S. Как протича един обичаен работен ден в една различна от всички останали банки?
И.К. Динамично, като на повечето работни места. От ББР очакванията са големи, което ни задължава да работим енергично, за да ги изпълним.

V.S. Споделете за най-хубавия миг, случил се дотук в качеството ви на управител на ББР?
И.К. Трудно е да определиш един-единствен момент. Щастието е пъзел от малки парчета щастия и победи всеки ден.

V.S. Кое е по-трудно – да си банкер, да си баща или да си гражданин?
И.К. Бих ви отговорил кое е по-хубаво от трите – безспорно това да си баща. Имам прекрасен пораснал син, който наскоро се дипломира като инженер, и който се надявам да продължи да живее и да се развива в България. Имам и по-малка дъщеря, която тепърва ще търси своя път. Надявам се че ги възпитам да са добри, съвестни и отговорни граждани.

V.S. Вашата любима фраза или девиз?
И.К. Не съжалявам за нещата които съм направил грешно. Съжалявам за добрите неща, които съм направил за грешните хора.

V.S. Какво предстои за ББР в следващите 25 години?
И.К. Надявам се да бъде пълноценна, успешна, устойчива, ефективна и разпознаваема съвременна банка за развитие. Като такава я виждам и ще направя нужното с моя екип това да стане факт.

V.S. Как виждате София днес?
И.К. Град, изпълнен с много дух и млади хора. Зелена столица, с много достойнства - красива природа, планина и писта на 20 минути от нея. От нас зависи да помагаме на града си и да го виждаме все по-уреден, модерен и чист.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.