Следва

Якета, якета, якета: Khy Drop 002 на Кайли Дженър

Calvin Klein на 81: 10 велики рокли, празнуващи минимализма

Цветни блокове и вечни форми, това са приказните творения на американския дизайнер, носени от топ моделите на 90-те

 

All fashion преди 5 месеца

Вчера поздравихме с ЧРД 81 маестро Келвин Клайн (Calvin Klein), а днес поздравяваме творчеството му с най-добрите му минималистични рокли от 90-те.

Роден на 19 ноември 1942 г. като еврейски имигрант в квартал Бронкс в Ню Йорк, историческият американски дизайнер навърши 81. Пионер на базовия едноцветен костюм, Clavin Klein влиза в историята на модата благодарение на съгласуваността, която поддържа в своята марка. Същността на CK се съдържа изцяло във вечните и неостаряващи форми на облеклото, от издължени силуети до мини рокли с А-силует. Дизайнерът е голям почитател и чест посетител на Studio 54, нощният клуб в Ню Йорк, който събира най-влиятелните дизайнери и знаменитости на времето, така че мястото се превръща във вдъхновение за модните му идеи. Той не проектира за настоящето, а за всяко бъдещо поколение, разчитайки на изключително иновативни конструкции и много модерни материали, вкл. прозрачно фолио.

Жената на Calvin Klein няма само една самоличност, нито еднозначна енергия. Тя е топ професионалист, но и любител на нощния живот, „заради чувствеността на изисканите кройки в сравнение с бохемската небрежност“, както той самият обяснява собствените си дизайни. Мистър Клайн има ясни идеи и ги пренася на модния подиум, понякога черпейки вдъхновение от екзотичните кройки на оригами, хрумки, които се радват на голям успех през 90-те години. Той посещава FIT в Ню Йорк, без да се дипломира, така че през 2003 г. получава почетна докторска степен. Ако е вярно, че дънките са били отправната точка на кариерата му, както и върхът на успеха му благодарение на рекламите, останали в историята, минималистичните му дрехи са изградили естетика, на която се възхищаваме и днес.


Линда Еванджелиста за Calvin Klein S/S 1991


Синди Крауфорд за Calvin Klein S/S 1992


Кейт Мос за Calvin Klein S/S 1995


Линджа Еванджелиста за Calvin Klein F/W 1995


Амбър Валета за Calvin Klein S/S 1996


Кристина Крус за Calvin Klein F/W 1996


Мишел Хикс за Calvin Klein F/W 1996


Кърсти Хюм за Calvin Klein F/W 1996


Кейт Мос за Calvin Klein F/W 1997


Мари Магре за Calvin Klain F/W 1998
 

More All fashion