Следва

Горчивата история на Кели Фишър, изоставена заради лейди Даяна

Емили Ратайковски пред Vogue - стигмата на развода и "по-малко бели мъже"

Емили Ратайковски е на красивата, леко меланхолична, но безспорно секси корица на австралийския Vogue за декември. Моделът даде интервю за списанието, в което говори за липсата на личен живот, майчинството и стигмата на развода

Celebrities преди 5 месеца

32-годишната Емили твърди, че няма личен живот, защото всеки миг е о обиктивите на папараците, които разпространяват кадрите без разрешение. „Чувствам се така, сякаш ме снимат всеки ден от живота ми. Защото дори и да не ме снимаха папараците, работя много като модел. Да бъдеш непрестанно сниман е нещо неописуемо.“

„Мисля, че жените днес сме жертви на стотиците цифрови изображения, които се споделят без разрешението ни и това е ужасно обидно. Не мисля, че това важи единствено за моделите. Колко истории знаете за ученички, чиито снимки се разпространяват безнаказано в интернет?

Моделът дълги години се бори срещу незаконното публикуване на снимките й с цел печелене на пари. Тя вече осъди фотографа Джонатан Ледър, който междувременно публикува три книги с голи полароиди на Ратайковски, заснети през 2012 г., когато тя е на ненавършени 21 години, без нейно разрешение (Ледер отрича обвиненията). Отделно бе създаден NFT, базиран на произведение на Ричард Прайс върху нейната снимка от Instagram, отново без нейно съгласие. На този фон, добре продаваният мемоар на Емили, "Моето тяло", изследва връзката между женствеността и комерсиализацията на сексуалността.

"Моделството е това, което правиш професионално. Позираш и ти плащат за това, че те снимат. Но в същото време бях изправена пред факта, че, особено мъжете фотографи, смятат тези снимки за свое притежание, казва Ратайковски. - Нямах права или контрол върху тези изображения. Преживях същото, когато артисти използваха моя образ. Беше много тежък урок: „Значи ли това, че основата, върху която изграждаш бизнеса си, всъщност не ти принадлежи.“

Ратайковски публикува „Моето тяло“ през 2021 г., докато очакваше сина си Силвестър от тогавашния си съпруг Себастиан Беър-МакКлард, с когото се разведе в края на 2022 г. Майчинството и бременността, според Емили, напълно са я променили: "Не бях човек, който винаги е знаел, че ще бъда майка. Всъщност винаги съм си представяла, че ще стана родител на по-късен етап. Готиното е, че нямах никакви очаквания."

Сега, като разведена самотна майка, която носи пълна отговорност за бъдещето на детето си, тя се замисля за стигматизацията на развода: "Не мога да повярвам, че съм на 32 години и живея в семейство с един източник на доходи и дете, за което нося пълна отговорност. Всички решения, които взимам, са за неговото бъдеще, а това е невероятна отговорност и голямо бреме. Но това е, което имам".

„Не мога да повярвам, че няма повече книги за неуспешните първи бракове, продължава Емрата. - Изчетох много литература за развода, но тя се фокусира върху семействата, които се разпадат, след като децата пораснат. Наистина мисля, че много хора, много жени се развеждат в по-млада възраст, което е голямо табу. Има огромна стигма около това."

Тя вярва, че светът отдавна се е променил и жените „печелят, ако не еднакво, то поне колкото партньорите си, а често и повече“, но имат много по-големи емоционални и физически натоварвания, включително домакинската работа. „Бракът не винаги е справедливата сделка, която се е очаквало да бъде, или такава, каквато е бело справедливо да бъде. Не съм сигурна, че някога изобщо бракът е бил справедлив, така че не е никакъв срам за жените, че не я искат. Бих искала да говоря и пиша повече за това."

Емили възнамерява да продължи да се бори за правата на свобода и глас, личен живот и собственост. Тя се надява да види по-мащабни промени в индустрията, от която се гордее, че е част. Какво е нейното крайно решение за системния дисбаланс на върха? "Уволнете всички бели мъже. И да, можете да ме цитирате", отговаря моделът. 

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.