Следва

Андреас Кронталер и Кора Коре, внучката на Вивиен Уестууд на BFA 2023

Животът и кариерата на топ модела Амбър Валета

Символ на 90-те и ранните 2000

Celebrities преди 4 месеца

Амбър Валета представлява света на модата през 90-те и ранните 2000. Тя е на кориците на най-важните списания и на подиумите на най-големите брандове. След дългото й пътуване измежду снимки и ревюта като муза на дизайнери и фотографи, тя става главна героиня и на големия екран, участвайки във филми като „Hitch” заедно с Уил Смит.

Освен това Амбър Валета е защитничка на най-различни каузи. Тя повишава осведомеността по въпроси като зависимостите и замърсяването. Демонстрира, че не е само топ модел, но и авторитетен глас, карайки хората да говорят за кариерата й и каузите, които подкрепя повече, отколкото за личния й живот.

Детството

Амбър Валета е родена във Финикс, Аризона на 9-ти февруари 1974г. Баща й е с португалски и италиански корени, а майка й - с немски. Бъдещият топ модел преживява раздялата на родителите си, когато е само на 2 години. След това прекарва детството си в Тулса, Оклахома, където завършва гимназия в католическо училище.

От малка е магнетично хубаво дете, а когато е на 15, започват да се свързват с нея за първите й модни ангажименти. Убедена от майка си Тереза, тя приема предложението на Linda Layman Agency. Въпросната агенция представлява имена като Кейт Мос, Тайра Банкс и Ева Херцигова. Много бързо идват първите важни фотосесии и след няколко месеца лицето на Валета започва да краси модните библии.

Амбър като модел

90-те години и ранните 2000 са най-успешните години за Амбър в кариерата й на модел. Тя покорява най-големите модни подиуми и корици. Превръща се в една от съвременните модни музи. Всички значими модни къщи се борят за лицето й - от Valentino и Prada до Balmain, Balenciaga, Gucci и Christian Dior.


Амбър Валета, Пролет/Лято 1995

Кариерата на красавицата се развива шеметно. Амбър позира буквално всеки ден, вкл. пред обектива на фотографа Стивън Мейзъл заедно с колегата си топ модел Трейси Джеймс. Три години по-късно е на модния подиум на Versace за есенно-зимната им колекция.

Амбър като актриса

Наред със заниманието си на супермодел, мисис Валета прави успешна кариера и като актриса, която започва през 2000 г., когато печели роля за комедията „Drop Back Ten“. Дебютът е убедителен и й прокарва път към големия екран. Тя се появява в трилъра „The Hidden Truths“ от Робърт Земекис в компанията на Мишел Пфайфър и Харисън Форд и в „The Family Man“ заедно с Никълъс Кейдж.


Амбър Валета в The Family Man

Три години по-късно влиза в ролята на Селин в „Duplex“ с Бен Стилър, последван от „When you least expect it” с Кейт Хъдсън.

Окончателното й утвърждаване като актриса е с филма „Hitch” през 2005 г., с който печели аплодисментите на критиците и зрителите.


Амбър Валета в Hitch

Скорошните й ангажименти включват телевизионния сериал на ABC „Revenge“ и сапунената опера „Blood & Oil“, както и музикалното видео за сингъла “M.I.L.F.$” от албума на Фърги „Double Dutchess“.

Личният живот

Въпреки че Амбър винаги е била под светлините на прожекторите, тя предпочита да говори повече за кариерата си, отколкото за личния си живот. Следователно за него знаем много малко. През 1994 г. тя се омъжва за Eрве Льо Биан, но се развеждат две години по-късно. През 2000 г. ражда син от волейболиста Чип Маккоу, с когото се женят три години по-късно. Бракът продължава до 2015, когато се разделят окончателно.


Чип Маккау и Амбър Валета

Междувременно и особено след втория развод Валета демонстрира силен политически и социален ангажимент. През 2012 г. е поддръжник на предизборната кампания за преизбирането на Обама за президент на САЩ. През 2014 г. признава за първи път, че е пристрастена към наркотиците и алкохола, като по този начин опитва да помогне за повишаването на информираността на младите хора.

В продължение на много години тя е посланик на Oceana's Seafood Contamination Campaign - кампания, която има за цел да запознае потребителите с опасностите от живака, намиращ се в различни риби, налични в супермаркетите.

На 9 февруари догодина красивото американско момиче с много таланти ще навърши 50.  амерка

More Celebrities