Следва

Стереотипен сексуален обект или защо забраниха рекламата с FKA twigs за Calvin Klein

Long Lady Wallet или ода за добрите финанси

Какво се случи с портфейла Long Lady? Този дълъг и тънък финансов аксесоар, с размери на чекова книжка и снабден с вътрешен джоб за пари и слотове за може би дузина кредитни карти.

All About Life преди 1 месец

Може би си спомняте майка си или баба си, стиснали подобен на касата в хранителния магазин. Имало едно време притежаването на портфейл Long Lady Wallet – или LLW, или още „континентален портфейл“, който изглеждаше като съществена част от извършването на транзакции. Сега той е почти несъществуващ, остатък от нецифровата икономика. И също остатък от епоха, когато зрелостта беше малко по-дефинирана и изтънчена.

Днес леко се чудим дали не е време да съживим Long Lady Wallet. В края на краищата е суперефикасно да размахаш iPhone към четец на ApplePay и – пинг!, но, според нашия опит, същата ефективност прави харченето на пари адски лесно, малко прекалено безпроблемно, сякаш плащаме с привидно виртуални пари. Имаме проблем с проследяването на разходите си. Дебитните карти не са много по-добри в това отношение, а и през половината време дори не можем да ги намерим из дамската чанта - изваждаме малкото калъфче за карти, набраздено с изтекъл коректор и подуто от избелели касови бележки, и осъзнаваме, че сме оставили картата в задния джоб на чифт дънки. Може би това разстройство на плащането се дължи на факта, че закупуването на неща е загубило всяка формалност. Няма ритуал за отваряне на портфейла, изваждане на картата от определеното за нея гнездо, предаване, за да бъде "обслужена" от действително човешко същество, и в края на целенасочен преход на пари за стоки и услуги, поставянето й обратно където принадлежи.

Две почти едновременни събития съсредоточиха мислите ни върху LLW. Едното бе ужасяващо извлечение от кредитна карта (Ping! Ping! Ping! Това си тече, редом с лихвите). Другото - колекцията на Balenciaga за пролетта на 2024 г., която показа притежатели на паспорти, които всъщност са портфейли, в които идеално се помещава тънък самолетен билет в стар стил. Нещо в контраста между източената ни банкова сметка и портфейла, образно казано, пълен с възможности, ни накара да си спомним епизода „Ring a Ding Ding“ от „Сексът и градът“, където разорената Кари се опитва да кандидатства за заем; междувременно Саманта показва красив ватиран портфейл на Chanel. Има очевидна разлика между жена с портфейл, която контролира финансовата си съдба, и друга, която смята гардероба си, пълен с Manolos, за спестовна сметка.

Решени да станем онези жени, които контролират икономическата си съдба с малко законно платежно средство, купуваме тънък портфейл Cartier от second hand за 85 лева. Красота и ум, това е LLW. Нещо като малка библиотека със слотове за десетичната ни система от кредитни карти, джоб с цип за свободни монети и два дълги джоба за пари или чекове. Откакто използваме портфейла, не сме губили нито една дебитна или кредитна карта. Носим пари в брой, което позволява груба сметка колко харчим на ден за различни неща като кафе. Покупката на този портфейл Long Lady оказа ефекта на ореол върху други части от финансовия ни живот: проверихме сметките по кредитните си карти, изтрихме полузабравени абонаменти и се обадихме на счетоводителя, за да се подготвим за данъчния момент през април. LLW се превърна в предвестник на бюджетния ред.

Споделихме опита си в редакцията, приблизително еднакво финансово разклатена. Всички изразиха познатото усещане за хаос около навиците си за пазаруване, като повечето без бой признаха, че във финансите им цари хоас, а ApplePay се ползва масово. И после: "Защо сме почти разорени?! Аха, купили сме общо 455 салати по 16.90 всяка...", без изобщо да усетим. 

Организираният портфейл ни позволява да бъдем по-съзнателни относно покупките си, обяснява психологът Мат Лундквист от Tribeca Therapy, специализиран във финансовата терапия. „В когнитивната терапия говорим за вмъкване на паузи“, казва Лундквист. „Например, ако някой има сприхав нрав, може да работим, за да му помогнем да забави реакцията си дори с няколко секунди. В този интервал има шанс това, което наричаме вторично процесно мислене и поведение, да се появи онлайн". Този вторичен процес на мислене, за който говори Лундквист, е част от „изпълнителната функция“, уменията, които използваме, за да се саморегулираме, да мислим напред и да задаваме въпроси дали това, което правим, е наистина необходимо.

Безконтактните плащания се повишават със 172 процента между 2019 г. и 2020 г., като употребата се увеличава основно благодарение на пандемията. Счита се, че транзакциите за безконтактно плащане ще нараснат до повече от 10 трилиона долара до 2027 г. Това са много латета за по 10 лева и също така много моливи за устни от Sephora за по 20 лева (да цитираме някои скорошни покупки с ApplePay). Все по-често безконтактното плащане ще е норма; за тийнейджърите дебитната карта е наистина далечно понятие (в публикация във Financial Times 17-годишно момче пише, че е използвало дебитната си карта може би два пъти през целия си живот). Обществото се движи в една посока – Китай вече е почти без пари в брой – което означава, че зависи от нас, като физически лица, за да натиснем спирачките на нашите дискреционни разходи.

Портфейлът Long Lady Wallet може да е отговорът, не мислите ли? Лундквист отбелязва, че физическото напомняне може да помогне при вземането на по-добри решения. „Организираният портфейл е инструмент, който ще поддържа по-добре поведение, което е по-съобразено с това, което искате да постигнете в живота си“, казва той. Дългият дамски портфейл е елегантен начин да създадете момент на пауза, докато без усилие изтегляте точната сума пари. Повярвайте, банковата ни сметка ще се съгласи.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.