Следва

Кое прави немските бебешки пюрета K-Bio толкова любими на децата ни?

Стереотипен сексуален обект или защо забраниха рекламата с FKA twigs за Calvin Klein

Борбата за това жените да имат автономия над телата си и над начина, по който ги представят, продължава. 

Celebrities преди 3 месеца

Възможно е да сте пропуснали, но в последните две седмици в социалните мрежи не спират да валят снимки, видеа и репостове на Джеръми Алън Уайт, който позира по бельо за Calvin Klein. Актьорът спечели всеобщия дамски интерес и ни накара да забравим каква всъщност е целта на рекламата, в която участва.

Джеръми Алън Уайт за Calvin Klein, 2024

Само няколко дни по-късно обаче, певицата FKA twigs, участваща в същата кампания, се сблъска с щедра доза хейт и дори забрана. Нейната снимка не може да бъдат използвана като рекламен материал на територията на Англия. Причината? Британският орган за рекламни стандарти смята, че кадърът изобразява жената като "стереотипен сексуален обект": "Рекламата използва голота и се съсредоточавам върху физическите характеристики на FKA twigs, а не върху облеклото, до степен, че я представя като стереотипен сексуален обект. Композицията на изображението поставя фокуса на зрителите върху тялото на модела, а не върху рекламираното облекло", допълват в изявление те.

Внимателни фенове на певицата забелязаха обаче, че изображение на Кендъл Дженър от предишна кампания, на което моделът позира топлес и прикрива гърдите си с ръка, не попада в категорията “неприемливо” според британския орган за рекламни стандарти. Снимката дори е в съответствие с установените правила за реклама на бельо, въпреки че количеството кожа, показано на двата кадъра, е сходно.

FKA twigs за Calvin Klein, 2024

FKA twigs сподели мислите си по повод забраната в Instagram: “Не виждам "стереотипния сексуален обект", който са ми лепнали като етикет. Виждам красива и силна цветнокожа жена, чието невероятно тяло е преодоляло повече болка, отколкото можете да си представите", написа тя. "На фона на други минали и настоящи кампании от този характер не мога да не почувствам, че тук има двойни стандарти, така че, за да бъда ясна... аз се гордея с физиката си и държа изкуството, което създавам с моето тяло, да отговаря на стандартите на жени като Джозефин Бейкър, Ърта Кит и Грейс Джоунс, които разрушиха бариерите на това как следва да се представя въплътената чувственост" (четете още: Кой как избра да се рекламира: Кендъл Дженър и Алекса Деми за Calvin Klein).

От Calvin Klein също излязоха с изявление в подкрепа на FKA twigs: "Изображенията не са вулгарни и представят две уверени жени [има се предвид и Кендъл Дженър], които избират да се идентифицират с марката Calvin Klein, а рекламите ни съдържат прогресивно послание."

Кендъл Дженър за Calvin Klein, 2023

Отношението и решението към певицата от страна на британските органи подчертава съществуващите все още двойни стандарти. Дискриминация има на различни равнища - пол, визия и цвят на кожата. И докато снимките на Джеръми Алън Уайт са олицетворение на естетика и красота, то тези на FKA twigs се считат за неподходящи за разпространение. 

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.