Следва

Emmy Awards 2024: "Наследници" на очаквания връх и всички останали наградени

Маргарете фон Трота, специален гост на 28-ия София Филм Фест, ще получи Наградата на София

Първата дама, отличена със "Златен лъв", ще представи у нас своя най-нов филм - "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята". 

Movies & TV преди 3 месеца

Маргарете фон Трота с основание е определяна като "водещата сила" на движението "Ново немско кино" и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Тя е родена през 1942 година в Берлин, но живее с майка си в Дюселдорф. Маргарете завършва Мюнхенското училище по драма и започва работа като актриса в театъра, а впоследствие участва и във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф.

От 1971 до 1991 година, Маргарете фон Трота е омъжена за Фолкер Шльондорф и в този период двойката си партнира при създаването на сценария и режисурата на филми като "Внезапното богатство на бедните хора от Камбах" (1971) и "Изгубената чест на Катарина Блум" (1975).

Маргарете фон Трота

През 1972 година фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята си във филма "Strohfeuer", дело на нейния съпруг. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 с филма "Второто пробуждане на Криста Клагес".

През 1981 година филмът ѝ "Оловно време" я превръща в първата жена, отличена със "Златен лъв" във Венеция, последван от две германски филмови награди, италианската "Давид на Донатело", както и наградата на критиката на Източна и Западна Германия.

“Чиста лудост”, с участието на Хана Шигула и Ангела Уинклер в главните роли, е част от конкурсната програма на берлинския кинофестивал през 1983 година, а “Роза Люксембург”, посветен на известната германско-полската социалистка, e представен премиерно в Кан през 1986, където носи на Барбара Сукова наградата за най-добра актриса. Филмът получава и почетна награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Маргарете фон Трота

Маргарете фон Трота се завръща в Кан през 1988 година с филма “Страх и любов” и през 2018 с “В търсене на Ингмар Бергман”. Драмата ѝ “Розенщрасе” от 2003 година, представена точно преди 20 години на 8-ия София Филм Фест пък, носи на Катя Рийман наградата "Купа Волпи" за най-добра актриса във Венеция, последвана от италианския "Златен глобус", "Давид на Донатело", както и номинация за Европейските филмови награди – за най-добра европейска актриса.

Психологическата драма "Хана Аренд" (2012) печели две германски филмови награди и номинация за Европейските филмови награди на актрисата в главната роля - Барбара Сукова.

През март тази година Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. В рамките на гостуването си, германската режисьорка, сценаристка и актриса ще представи лично и най-новия си филм "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята", посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш.

Маргарете фон Трота

Филмът разказва за парадокса в отношенията между мъжа и жената и представя на зрителите дълбоката и неизказана истина, че до любовта винаги стои и подозрението. Творбата е номинирана за "Златна мечка" на Берлинале 2023.

На 35-тото издание на Европейските филмови награди през 2022 година, Европейската филмова академия връчи на Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос, като израз на признание към нейното изключително творчество. 

More Movies & TV