Следва

8 билки за ПМС, акне, умора и всичко, свързано с женските хормони

Да променим картинката зависи от... “Мен“ и „Започвам веднага“

Срещаме се с Ива Екимова малко след като за пореден път подкрепи информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да сподели фактите около глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове. Ива е сред посланиците на кампанията от самото й създаване, участва в редица доброволчески инициативи и провокира хората около себе си към отговорно потребителско поведение.

All About Life преди 3 месеца

View Sofia: Здравей, Ива, с радост научихме, че си посланик на една кампания, която много харесваме: #ПромениКартинката на „Филип Морис България“. Разкажи ни повече, както за това как стана част от инициативата, така и за самата нея.

Ива Екимова: Цигарените фасове са едни от най-големите замърсители и една от най-широкоразпространените форми на боклук в природата и океаните. Изследване, проведено във Франция (статистически значимо теренно проучване), показва, че една на всеки три цигари се изхвърля неправилно и замърсява околната среда. А за разграждането на цигарените филтри, които са направени от целулозен ацетат (вид биопластмаса), са нужни до 15 години в зависимост от външните условия. Затова през лятото на 2021 г. Филип Морис България стартира национална информационна кампания #ПромениКартинката, която цели да повиши вниманието на обществеността към проблема със замърсяването на обществените пространства и околната среда с цигарени фасове. Започнахме през лятото с позиционирането на креативни визии по плажовете на Черноморието, информиращи за замърсяването с фасове на плажните ивици и призоваващи към промяна на потребителските навици, а есента на същата година кампанията придоби и градски облик с визии в централния парк на Пловдив, показващи замърсяването на градски и природни пространства. С атрактивни и провокативни послания целим да призовем потребителите към отговорно поведение, като им обясним, че е важно да изхвърлят фасовете си в предназначените за общия битов отпадък места, защото те не се разграждат бързо и замърсяват околната среда.
През есента на 2021-а година над 180 доброволци в 5 града в страната – Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, Русе, събраха близо 620 килограма фасове и други отпадъци в акции по почистване на градските паркове и плажове като част от #ПромениКартинката.

Доброволческите акции по почистване на градската среда от неправилно изхвърлени фасове и други провокираха жителите на тези градове да се замислят над важния въпрос: какво оставяме след себе си в природата и градовете ни.

От старта на кампанията до сега са проведени множество инициативи, в които с радост се включвам, защото споделям ценностите на #ПромениКартинката: всеки от нас има силата и способността да промени картинката с отговорно поведение и загриженост за заобикалящата ни среда.

View Sofia: Ти си жена, майка, публична личност и безспорен естет - какво в градския пейзаж не харесваш? И какво харесваш най-много, в града и в страната ни?

Ива Екимова: Единственото нещо, което не харесвам в градския пейзаж е нелогичното място, на което са позиционирани кофите за смет в града. С радост забелязвам, че все повече места в градските пространства са облагородени от жителите или местните бизнеси. Появяват се улични артисти, които намират платна за творческите си изяви и това прави градските стени, където е разрешено, по-красиви.

View Sofia: Всеки от нас иска красива и чиста градска среда. Как ти самата допринасяш за София? Дай ни добри примери, на които си станала свидетел.

Ива Екимова: Моят скромен принос е в това винаги да изхвърлям боклука си в определените за това мета. Никога не хвърлям нищо през прозореца на колата. С радост наблюдавам, как в парковете майките успяват да разпределят отговорността, така че прибирайки се след игра да изхвърлят боклуците в контейнерите за смет. Все по-често виждам междублокови пространства, които са поддържани от жителите в съседските блокове, не само в затворените комплекси.

View Sofia: Когато видиш хвърлен на улицата фас, как реагираш? А ако забележиш някой да прави отривистия жест с подчертана засилка в китката, изхвърляйки остатъка от цигарата си там, където не бива, какво ти минава през главата и предприемаш ли нещо?

Ива Екимова: Случвало се е дори да прибирам фасове след такъв отривист жест. А за мен това е знак за въпиюща липса на възпитание, безотговорност и простащина.

View Sofia: Имаш прекрасна дъщеря - Дара. Разговаряш ли с нея за проблема и как тя вижда темата, чийто посланик си? Изобщо, младите хора по-съсредоточени и внимателни ли са към околната среда от нас, родителите им, или напротив, потопени в динамиката на съвремието, не обръщат особено внимание на бъдещето на планетата?

Ива Екимова: С радост забелязвам, че много млади хора се проявяват активно в инициативи за опазване на околната среда и осъзнават важността на отговорното поведение. Все още съществува разнообразие във възгледите, но младите хора често са включени в общностни проекти и движения за опазване на околната среда. Важно е да насърчаваме открит диалог и сътрудничество между различните поколения, за да се намерят общи решения за проблемите, свързани с околната среда.

View Sofia:  „Филип Морис България“ прави кампанията си #ПромениКартинката от три години, за което време, освен че с помощта на доброволци успя да събере два тона отпадъци и цигарени угарки, обедини много хора за едно по-съзидателно, по-отговорно и едновременно с това - по-артистично решение на проблема. Разкажи ни за начина, по който ти и колегите ти бяхте привлечени към каузата? Какво мислиш за супер симпатичните видеа по темата на студентите от НАТФИЗ, които вече две години творят по това отговорно задание?

Ива Екимова: Изуството е най-прекият път към човешките емоции. Моето мнение е, че всяка кауза, вървейки ръка за ръка с изкуството би имала много по-широк отзвук. А и нали това е целта на всяка кмпания, да привлече обществения интерес и да въвлече, колкото се може повече хора. Видеата на студентите са истински вълнуващи и вярвам, че в обхвата на кампанията ще попадат все повече артисти.

View Sofia: Много харесахме едно хрумваме на организаторите на #ПромениКартинката от „Филип Морис България“, които поставиха бинове за гласуване с фасове на Коледния базар на пл. Славейков. Ти гласува ли с фас и за какво?

Ива Екимова: Да, беше истински забавно. Поставянето на биновете на нивото на погледа също беше много умно решение. Така всеки от нас освен да се запознае с посланието на кампанията можеше и да се забавлява като избере един от двата отговора. Лично аз съвсем искрено отговорих, че за разлика от други години за отминалата коледа подготвих подаръците в последния момент.

View Sofia: В тази своеобразна анкета, напомняща ни колко важно е да бъдем социално отговорни личности, единият въпрос гласеше: “Подаръците за празниците се подготвят?” с възможни отговори: “Много по-рано” и “В последния момент”. Ако отнесем тази симпатична игра на смисли към #ПромениКартинката, как би звучал въпросът и как - отговорите?

Ива Екимова: Много интересен и забавен въпрос!
Да променим картинката зависи от...?
„Мен“ и „Започвам веднага“

View Sofia: И в заключение - оптимист ли си, че заедно, всички с мисъл, цел и осъзната отговорност ще променим картинката?

Ива Екимова: Идеята за обединени усилия с цел промяна на отношението към околната среда е важна и може да бъде източник на надежда. Когато хората работят заедно с мисъл, цел и осъзната отговорност, често постигат положителни резултати. Промяната на отношението към околната среда изисква съгласувани действия на индивиди, общества и корпорации. Оптимизма може да бъде мощен катализатор за мотивация и ангажираност в този процес. Важно е да се продължи с осъзнати усилия и иновации, за да се подобри отношението ни към планетата и да се насърчат устойчиви практики. Надявам се, че бъдещето ни ще бъде формирано от устойчиви и отговорни действия, които подобряват състоянието на околната среда.

Научете фактите за глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове на promenikartinkata.bg.

Интервюто се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.