Следва

Годеницата Лорън организира партито за ЧРД 60 на Джеф Безос

8 билки за ПМС, акне, умора и всичко, свързано с женските хормони

Хормоните са най-важните химически елементи в тялото, особено за жените. Те предават съобщения между клетките и органите, които играят ключов фактор за телесните функции, затова изброяваме как можем да подкрепим хормоналната си система по най-натурален начин - с билки!

Health преди 3 месеца

За начало: основните женски полови хормони са естроген и прогестерон. Естрогенът се произвежда в яйчниците, надбъбречните жлези и мастните клетки и дисбалансът на естроген може да доведе до подуване на корема, умора, загуба на коса, проблеми с кръвната захар и проблеми с плодовитостта. Прогестеронът е хормонът, който отговаря за регулирането на вътрешната обвивка на матката. Важно е да поддържаме нивата на прогестерон в баланс, особено ако се опитвате да забременеете, тъй като прогестеронът подготвя матката за бременност. Симптомите на нисък прогестерон могат да включват менструална болка, ПМС, главоболие, промени в настроението, включително тревожност или депресия, или нередовен менструален цикъл. Не искаме нищо от това, затова се обръщаме към природата и по точно чайове, запарки, добавки, рецепти с 8-те най-добри билки за женското тяло. 

Ако сте човек, който се бори с хормонален дисбаланс и симптоми като:

  • умора
  • акне
  • проблеми със съня
  • безпокойство
  • чревни проблеми
  • главоболие
  • тежка менструация
  • липсващ или нередовен цикъл
  • косопад
  • ПМС
  • трудност при забременяване

Може би се чудите: „Има ли начини да балансирам хормоните си по естествен път?“ По-специално може би ви е интересно да научите как билките могат да помогнат за балансиране на женските хормони. Добрата новина е ДА - има билки, които помагат за балансиране на женските хормони. Важният въпрос, който трябва да си задаваме винаги на влизане в билкова аптема, е: кои хормони са в дисбаланс и защо изобщо са в дисбаланс?

Симптомите не са първопричина, когато става въпрос за това какво се случва хормонално с нас. Обичаме билки, защото те адресират първопричината, а не само симптома (или хормоналния дисбаланс в този случай) и през тях често можем да намерим дългосрочно, устойчиво излекуване. Тази статия е тук, за да помогне да имате по-добра менструация, безсимптомен цикъл и да оптимизирате плодовитостта (независимо дали искате да забременеете сега или в бъдеще) чрез прости промени в храненето и начина на живот, които са лесни, изпълними и натурални. Билките са чудесен начин за балансиране на женските хормони по естествен път - следват 8 билки, с които се запасяваме >>> (Винаги се консултирайте с лекар или специалист и следвайте инструкции количества и начин на приемане на билките). 

1. ВИТЕКС

Vitex (на английски chasteberry) се използва за лечение на различни състояния като PMS, безплодие, акне и др. Това е идеална билка за балансиране на женските хормони. Vitex действа като намалява нивата на пролактин, което в замяна балансира естрогена и прогестерона; обикновено се формулира в чайове и добавки.

2. МАЛИНОВИ ЛИСТА

Чаят от малинови листа е обичайна билка за балансиране на женските хормони. Растителното съединение в червените малинови листа може да има антиоксидантни ефекти и да помогне за отпускане на кръвоносните съдове. Съединенията в малиновите листа имат ефект на мускулна релаксация, в зависимост от консумираното количество, което ги прави полезни при менструални спазми. Чаят от червени малинови листа също често се използва по време на късна бременност за подпомагане на раждането.

3. ЧЕРЕН КОХОШ

Черният кохош често се използва за лечение на симптоми на менопауза като горещи вълни, смяна на настроенията, прекомерно изпотяване и други. Също така се използва за предизвикване на раждане при бременни жени, предменструален синдром (ПМС) и дисменорея (болезнен цикъл). Черният кохош е отлична билка за балансиране на женските хормони, защото е фитоестроген, който може да помогне за понижаване на повишения естроген или повишаване на ниския естроген. Черният кохош често се среща под формата на добавка. Не използвайте тази билка, ако сте бременна или кърмите.

4. DONG QUAI

Dong quai, известен също като женски женшен, е билка, която обикновено се използва в традиционната китайска медицина. Използва се от векове като билка за балансиране на женските хормони и предотвратяване на симптомите на ПМС. Доказано е, че Dong Quai балансира нивата на естроген, което в замяна облекчава често срещаните симптоми на менопауза или ПМС.

5. СЕМЕНА ОТ СМИНДУХ

Семената на сминдух съдържат фитоестрогени, които помагат за балансиране на естрогена, което ги прави отлична билка за балансиране на женските хормони. Проучванията показват, че сминдухът може да помогне при болезнена менструация (или дисменорея). Тази билка също помага за повишаване на ниския тестостерон и подобряване на ниското либидо при жените.

6. КОРЕН ОТ ГЛУХАРЧЕ

Коренът от глухарче е с високо съдържание на растителни естрогени и играе важна роля в детоксикацията на тялото, което е много полезно за детоксикация на излишните хормони в тялото. Тази билка може да помогне за предотвратяване на констипация, което е важна стъпка в изчистването на хормоните в тялото.

7. КРАМПА КОРА 

Точно както подсказва името, това е билка, която помага за облекчаване на менструални болки. Тя действа като мускулен релаксатор, намалявайки болката от менструални спазми. Тези, които се борят със симптоми на ПМС или болезнени спазми, могат наистина да се възползват от мускулно-релаксиращия ефект.

8. ДЖИНДЖИФИЛ 

Коренът джинджифил и е невероятна билка за балансиране на женските хормони. Джинджифилът е бил използван като подправка и заради многото си лечебни свойства, има много противовъзпалителни свойства и обикновено се използва за лечение на гадене. Джинджифилът намалява производството на простагландини, което в замяна намалява общите симптоми, свързани с ПМС, като спазми, промени в настроението и главоболие. Джинджифилът е идеален, защото е много достъпен: може да се намери в чайове, добавки, подправки и работи добре за хормоните дори добавен в смутита и ястия. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.