Следва

Арън Тейлър-Джонсън (ли) е следващият Бонд

Пилатес vs Йога - кое е, според специалисти, по-благоприятното движение

Куче, гледащо надолу или реформер машина? Експерти анализират разликите и съветват коя практика е по-подходяща за нас 

Health преди 1 месец

В света на тренировките с ниско натоварване, одобрени от момичетата и жените по цял свят, има две форми на упражнение, които царуват върховно: йогата и пилатесът. Макар и сходни по резултати (подхранен дух, тонизирани мускули и т.н.), те са много различни на практика. И така, как човек решава кое между двете да избере за своето здраве? Изборът коя тренировка е по-добра за вас и вашите нужди зависи от няколко различни фактора. Така че, ако се чудите дали йога пет дни в седмицата или пилатес пет дни в седмицата, следват някои неща, които трябва да имате предвид.

Какво е пилатес?

Пилатес, както го описва д-р Мелиса Лебер, MD, директор на спешното отделение по спортна медицина в Mount Sinai Health System, е форма на упражнение с ниско натоварване, което се фокусира върху основната сила на тялото. Това става чрез различни движения на постелка или на реформер машина. Създадени от немския цирков артист и боксьор Джоузеф Пилатес, упражненията по пилатес са свързани с бавни и контролирани малки движения за тонизиране на тялото. "Има големи ползи за здравето, тъй като е форма на упражнение за изграждане на сила чрез използване на собственото ни телесно тегло като съпротива“, казва д-р Лебер. Това помага за предотвратяване на наранявания и също така за възстановяване от хронични болки; фактът, че е с ниско въздействие, означава, че е страхотно и за ставите.
Въпреки че пилатес може да се прави сам у дома, д-р Лебер казва, че инструкторът е от полза, за да се сме сигурни, че правим упражненията правилно. Освен това правилната форма дава по-добри резултати и помага за предотвратяване на наранявания. Упражненията са регулируеми, за да отговарят на редица физически нужди и възможности, тези с болки в гърба и наранявания, свързани с коремната област, трябва да потърсят модифициран подход с помощта на професионалист. Резултатите варират в зависимост от последователността, но д-р Лебер отбелязва, че може да отнеме до една година, за да се развие наистина основна сила. Бавното и стабилно темпо е ключът към прекрасни пилатес резултати.

Какво е йога?

Производна на санскритската дума yuj, която означава "впрягам“ или "обединявам“, йога е практика, която "свързва тялото, ума и духа ни с индивидуалното ни аз и универсалното съзнание“, казва Судха Наир, йога експерт и уелнес мениджър в The Four Seasons, Нам Хай, Хой Ан, Виетнам. Древната духовна практика, възникнала за първи път в Индия, в крайна сметка има за цел постигане на себеоткриване и освобождение чрез движения, медитация и дихателни техники. Йога се е развила в продължение на векове и включва много различни практики. Nair описва най-често срещаните форми, както следва:

Хатха йога: с фокус върху дишането, основните пози и релаксацията;
Виняса йога: свързва дишането с динамичните движения;
Ащанга йога: физически натоварващ стил на йога, който следва определена последователност от пози;
Айенгар йога: набляга на правилното подравняване на тялото с използване на подпори;
Бикрам йога: известна още като hot yoga, практикува се в отоплена стая и следва определена последователност от пози;
Кундалини йога: фокусира се върху чакрите и освобождаването на енергия в тялото;
Възстановяваща йога: поддържа тялото с нежни пози за почивка и използване на подпори;
Ин йога: разтяга съединителната тъкан чрез задържане на пози за по-дълъг период от време (любимата ни, особено подходяща за жени).

Когато се практикуват редовно, физическите ползи от йога носят подобрена гъвкавост, издръжливост и сила. Но "това не е само физическа практика“, казва Наир, добавяйки, че йогата може да бъде от полза и за психическото здраве. "Това е разнообразна практика и са включени много нива на съзнанието.“

С медитация и дихателни практики, включени в сесиите, йога може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството и да помогне да спите по-добре през нощта. Някои пози, добавя тя, могат да помогнат за намаляване на възпаления в тялото, подобряване на сърдечно-съдовото здраве, понижаване на кръвното налягане и водят до по-добра имунна система като цяло. „Практикуването на йога забавя ритъма на живота и дава хоризонт да разберете истински себе си“, казва тя. Йога обикновено се счита за безопасна, стига да практикувате с обучен учител по йога или професионалист. Тези, които имат определени медицински състояния, имат проблеми със ставите, бременни са или са в напреднала възраст, може да се наложи да променят практиките си, за да избегнат нараняване. Може да отнеме време, преди да видите резултатите; всичко зависи от това колко сте постоянни, от вашето фитнес ниво и какво искате да постигнете в крайна сметка.

Разликите

Основната разлика между пилатес и йога са движенията. Д-р Лебер казва, че йога обикновено е тренировка с по-бавно темпо в сравнение с пилатеса, но иска да държим определени пози за по-дълъг период от време. Пилатесът се движи с по-бързо темпо и се фокусира върху повторението на упражнения с ниско въздействие, за да натоварите основните си мускули. Фокусът върху връзката ум-тяло също се различава - йога включва медитация и духовност, за да помогне на общото психическо благополучие.

Докато и двете упражнения са специални сами по себе си, д-р Лебер казва, че може да е по-лесно за начинаещите да започнат с йога, тъй като пилатес се фокусира повече върху изграждането на основната сила. Тъй като пилатесът може да бъде по-активен от йогата, с него видимите резултати идват по-бързо, но независимо от това кое решилите да предприемете, ще трябва да сте постоянни минимум три месеца, за да изпитате пълните предимства.

Кое е по-добро?

Краткият отговор е нито едно от двете. Какво ще работи най-добре за вас зависи от различни фактори, включително какъв тип резултати искате да постигнете. Д-р Лебер казва, че ако харесвате по-бавни упражнения, които ви дават време да се погрижите за психичното си здраве, първо опитайте йога. Ако обичате тренировки с по-бързо темпо и акцент върху основната сила, пилатес вероятно ще резонира повече с идеите ви. Без значение коя форма на упражнение изберете, отново последователността е ключова. "Изберете това, което ви предоставя инструктор, учител или треньор, който ви вдъхновява постоянно да се връщате за повече“, казва тя. "В крайна сметка, придържането към тренировката в дългосрочен план ще ви донесе най-добра полза.“ 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.