Следва

Ема Стоун спечели Оскара си в рокля със силует, който не мислехме, че ще видим отново

Месец на ендометриозата: 5 факта за сериозната диагноза

Този 8-ми март една от най-актуалните теми беше ендометриозата. Смятаме, че това е важно и продължаваме дискурса, за да не заглъхне в нищото този въпрос, който засяга около 10% от Жените...  

Health преди 1 месец

Ендометриозата е заболяване, което според Британския кралски колеж по акушерство и гинекология засяга между две и десет жени на всеки 100. От Алекса Чънг до Лена Дънам, Сюзън Сарандън до Криси Тейгън, редица жени са отворили очите на обществеността често тежките ефекти на ендометриозата с честност без съмнение приветствана от милионите жени, които страдат. Но въпреки неотдавнашните усилия да се обърне внимание на състоянието, много хора все още не знаят какво е то. По време на месеца за осведоменост за ендометриозата, публикуваме мнението и съветите на Кристофър Баркър, професионален съветник по хранене за плодовитост в The Female Curve, за да отбележим какво всички, заедно, трябва да знаем за ендометриозата.

1. Какво всъщност представлява ендометриозата

„Това е гинекологично заболяване - и хормонален възпалителен отговор - при което клетки, подобни на ендометриума, се появяват извън мястото, на което трябва да бъдат (което е в утробата)“, казва Баркър. Те могат да бъдат намерени навсякъде извън утробата, но обикновено се намират около нея – в таза, яйчниците и фалопиевите тръби. „Тези клетки реагират интензивно на хормони, поради което те също започват да кървят при цикъл. Оттук и болката, която често го придружава.“

2.Какви са симптомите

Симптомите варират при различните жени, но има някои общи признаци, които подсказват ендометриоза. „Болезнен цикъл, по-интензивен и по-тежък; съсиреци или тъмни кръвни петна преди менструацията; болка по време или след секс; гадене; умора; диария, запек или кръв в урината или изпражненията по време на менструацията са всички симптоми,” казва Баркър. „Може също да изпитате симптоми на синдром на раздразнените черва и други проблеми с червата. Безплодието също е друг ключов симптом, но обикновено хората се сблъскват с проблеми с плодовитостта и в крайна сметка получават диагноза."

3. Може да започне във всеки момент от репродуктивната фаза на жената

"Жените обикновено са изложени на риск да страдат от ендометриоза от първата си менструация до менопаузата, но за съжаление не знаем какво я причинява“, казва Баркър. "Ужасяващото е колко често се среща - като жена, вие сте изложени на по-голям риск да имате ендометриоза, отколкото да развиете нещо като рак на белия дроб.“ Симптомите могат да се променят и да се движат, отшумявайки през определени моменти и връщайки се в други.

4. Трудно е да се диагностицира

Както при други женски здравословни проблеми, ендометриозата често се бърка (от експертите) с други заболявания като синдром на поликистозни яйчници (PCOS), предменструален синдром (PMS) и предменструално дисфорично разстройство (PMDD), тъй като симптомите често са подобни. Правилната диагноза обикновено е под формата на проучвателна хирургия, която е инвазивна и обикновено се подлага само когато симптомите са достатъчно лоши. "Необходими са средно седем години и половина, за да се постави диагноза – не на последно място защото много от тези болезнени симптоми на болка често се събират под чадъра на други здравословни проблеми“, казва Баркър.

Също така е доста често срещано жените да страдат от болестта, без да осъзнават. "През много време симптомите могат да бъдат маскирани с контрацепция, така че хората не знаят, че я имат, докато не се откажат от хапчто“, казва Баркър. "Тогава е възможно да изпитате по-болезнени периоди и така нататък, когато цикълът им се върне към естественото си състояние – тогава ендометриозата може да се прояви.“

5. Няма лечение

Това е дългосрочно хронично състояние, което не се лекува лесно. Леченията варират от болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол, до хормонални лекарства и контрацептиви (като комбинираното хапче и спиралата Мирена), а в екстремни случаи и хирургия, като отстраняване на белези и дори хистеректомия, при която матката се отстранява, за да се спре разпространяването на заболяването. "За съжаление ендометриалните клетки могат да се разпространят навсякъде в тялото – те дори могат да се прикрепят към белите дробове, сърцето или мозъка – така че понякога хистеректомията може да бъде добър лек за някои хора“, казва Баркър. "Това обаче не означава, че ако се подложите на хистеректомия, ендометриозата изчезва. Все пак може да се появи отново.

Баркър очаква бъдещето на лечението на ендометриозата да включва повече хормонално лечение, защото „естрогенът е този, който кара клетките да набъбват и след това да кървят, така че научаването как да се контролира по-добре това трябва да е по-щадящ път от операцията“.

Междувременно, тъй като това е възпалително заболяване, потенциалните промени в начина на живот, които биха могли да помогнат, включват когнитивно-поведенческа терапия (CBT), за да научите по-добре как да се справите с болката и стреса от болестта и приемането на противовъзпалителна диета. „Тези неща може да не помогнат, ако имате ендометриални клетки абсолютно навсякъде – няма количество сьомга и броколи, които да излекуват това – но те са промени в начина на живот, които могат да подобрят цялостното здраве и в някои случаи имат принос.“ 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.