Следва

"Да си звезда е много скъпо": Шарън Стоун за InStyle

Пеперудите в стомаха: състояние на тревожност или фаза на влюбване? Психологическото обяснение на феномена

Психотерапевти обясняват реакцията, която ни предупреждава за възможни опасности.

All About Life преди 2 месеца

Пеперуди в стомаха: какво представляват и защо ги изпитваме?

Свети Валентин носи със себе си общо вълнение около темата за любовта и взаимоотношенията, до такава степен, че причиняват лошо храносмилане (от сърца и рози) дори сред най-влюбените, които иначе обожават любовни стихове и не се уморяват да търсят идеи за перфектния Светивалентински маникюр. По това време на годината е нормално както за тези, които имат партньор, така и за тези, които нямат, да се чудят кога ще се влюбят отново или как да съживят връзката, която преминава през трудности, и човек се чуди кога пак ще започне да усеща болката от така наречените пеперуди в стомаха. Въпреки че терминът е често използван, неговият произход и защо метафората се използва в контекста на влюбването не е ясен за всички. За да разберем какво представляват пеперудите в стомаха и защо ги усещаме, изследвайки психологическата стойност на едно усещане, което включва тялото и ума, се потапяме в професионалните тълкувания по темата. 

Какво означава да имаш пеперуди в стомаха?

Изразът „да имаш пеперуди в стомаха“ идва от английския „to have butterflies in one's stomah“ и често се свързва с емоции, свързани с влюбване или общо състояние на тревожност и нервно напрежение. Терминът е въведен от британския физиолог Джон Нюпорт Лангли през 20 век, време, когато са провеждани много изследвания върху автономната нервна система. Langley е първият, който изследва неврологичните механизми, които регулират спонтанните функции като храносмилане, дишане и кръвообращение. Впоследствие изследванията му се фокусират върху чревната нервна система, известна като "втори мозък". Изглежда, че чревната система всъщност действа независимо от централната нервна система, поемайки отговорността за инстинктивните и първични реакции, свързани с динамиката „борба-бягство“ на ортосимпатиковата нервна система, което позволява незабавни реакции на това, което е инстинктивно възприема като опасност

Следователно усещането за пеперуди в стомаха има научно обяснение: чувството за изтръпване в стомаха е реакция на нашата автономна нервна система към ситуации на силен стрес или напрежение. Нашият „втори мозък“ отделя адреналин и се активира, подготвяйки ни да реагираме на това, което възприема като заплаха. Кръвният поток е насочен към краката и ръцете, за да ги направи готови за бягство или битка, генерирайки онова типично усещане за празнота в стомаха, известно като "пеперуди в стомаха".

Те са положителен или отрицателен знак?

Пеперудите в стомаха често се свързват със силни емоции като влюбване или вълнение, но могат да се появят и в ситуации, в които се чувствате тревожни или напрегнати. Следователно не е положително или отрицателно усещане в абсолютен смисъл, по-скоро зависи от контекста и емоциите, свързани с него.


Call Me By Your Name


(500) Days Of Summer


La La Land


Love & Other Drugs


Love

Състоянието е типично за юношеството или го има и при зрялата любов?

Усещането за пеперуди в стомаха не е ограничено до юношеството и може да се изпита във всеки момент от живота, на всяка възраст и дори в различни фази на връзката, предлагайки емоционални преживявания, които винаги са уникални и нови.

Защо се използва метафора с положително значение за обозначаване на напрегнато състояние?

Изразът да имаш пеперуди в стомаха се използва за описание на състояние на напрежение или възбуда. Въпреки че това усещане може да се прояви в значими моменти от живота от много различно естество - като например преди интервю за работа, изпит или важна среща - в колективното въображение тази метафора обикновено се свързва с влюбването. Изображението на пеперудите се използва, за да подчертае жизнеността и емоцията, които могат да съпътстват чувството на любов.

Дали ортосимпатиковата система, която предизвиква това усещане, се опитва да ни покани да следваме стимула на „пеперудите в стомаха“ или ни предупреждава за възможна опасност?

Ортосимпатиковата система, която е отговорна за усещането, свързано с пеперуди в стомаха, не ни кани непременно да следваме този стимул или, напротив, иска да ни предупреди за конкретна опасност. По-скоро това е физиологичен отговор на тялото към ситуации на напрежение или вълнение. Основната му цел е да подготви тялото да реагира на различни стимули, които могат да включват както положителни ситуации, като влюбване например, така и потенциално стресови ситуации.

Това явление е свързано както с безпокойството, така и с влюбването: откъде е това сходство? Ако влюбването ви поставя в състояние на тревожност, това отрицателен знак ли е?

Сходството между това усещане, свързано с безпокойството, и това, свързано с влюбването, се дължи на участието на автономната нервна система. И двете състояния, въпреки че имат различен емоционален произход, могат да активират подобни физиологични реакции. При тревожност тялото е подготвено да се изправи пред ситуации, възприемани като заплашителни, докато при влюбване нервната система реагира на интензивната и положителна емоция.

Фактът, че влюбването може да генерира безпокойство, не трябва непременно да се тълкува като отрицателен сигнал. Влюбването може да причини смесица от емоции, включително ентусиазъм, щастие и понякога дори известна доза несигурност или уязвимост, особено в началните етапи на опознаване. Обикновено това първоначално безпокойство намалява с течение на времето, когато връзката се развие и стане по-стабилна. Следователно връзката между влюбването и тревожността не е вътрешно отрицателна, а по-скоро нормална част от емоционалния и релационния процеси.


Love


Romeo & Juliet


Bridgerton


Normal People

Колко дълго продължават пеперудите и кога обикновено отшумяват?

Когато се влюбим, тялото ни отделя окситоцин и повишава допамина и фенилетиламин, които ни карат да усещаме учестения ритъм на сърцето, премахват чувството на глад и увеличават еуфорията. Т.е., чувстваме пеперуди в стомаха си. Това чувство обаче представлява само временна фаза на влюбване. По време на една връзка химическите стимулации на невротрансмитерите, като допамин и серотонин, се променят, както и емоциите и усещанията, които връзката предизвиква.

В живота на една двойка е нормално и физиологично да достигнете фаза, в която изпитвате любов без постоянното усещане за пеперуди в стомаха. Пътят на всяка любовна връзка преминава през различни фази и след влюбването е абсолютно нормално да навлезете в един по-спокоен, стабилен и успокояващ етап.

„Имам пеперуди в стомаха, значи съм влюбен“ - вярно ли е това и има ли други ситуации, при които могат да се появят пеперуди в стомаха?

Въпреки че обикновено се свързват с влюбването, пеперудите в стомаха са сложна физиологична реакция, която може да бъде предизвикана от широк спектър от емоции и ситуации, надхвърлящи романтичното преживяване. Те могат да бъдат причинени от стрес или тревожност: преди интервю, представление или важно събитие, напрежението и нервността могат да се проявят като пеперуди в стомаха. Дори моменти на очакване или вълнение за бъдещо събитие могат да генерират това чувство. Интензивни емоции като ентусиазъм, щастие или изненада също потенциално могат да го предизвикат. И накрая, страшни или заплашителни ситуации също могат да активират нервната ни система, проявявайки се като пеперуди в стомаха.

Вашите, надяваме се, са само и единствено от любов. Честит Свети Валентин! 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.