Следва

„Оригиналът“ на тесните дънки, Кейт Мос

Шведското чудо Ina Faaks и свободата да си вещица, кон или каквото си поискаш

Разглеждаме най-новата колекция от Ina Faaks, необузданата марка на студентите по дизайн Frida Nilsson и Alva Lingestål от колежа по дизайн Beckmans.

All fashion преди 1 месец

Шведското дизайнерско дуо Фрида Нилсон и Алва Лингестол се запознават в Beckmans College of Design и още от самото начало харесват идеята да работят заедно. Споделеното вдъхновение ги кара да обединят усилията си по средата на обучението си, което довежда до раждането на тяхната експериментална марка Ina Faaks. „И двете бяхме уморени от соло фокуса. Мислим, че е остаряла практика повечето студенти да работят толкова индивидуално, когато малцина всъщност го правят след дипломирането си“, казват двете дизайнерки.

Лингестол и Нилсон установяват, че не само се забавляват повече, като практикуват като дуо, но и това прави дизайните им по-добри. „Бързо разбрахме, че нашите дизайнерски почерци са много близки естетически и да имаш партньор, който да споделя същите познания и желание да инвестира в даден проект е много ценно.“

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

Оттогава Нилсон и Лингестол изследват материалите и методите интуитивно, използвайки романтиката като естетически трамплин. Всеки дизайн, който правят, се започва без цел, оставяйки самия процес да определи какъв ще е крайният продукт. „Когато правим дизайните, историята на любовта и сърдечната болка са в основата на избора ни. В нашия измислен свят Ina Faaks се появи след бурен роман, който завърши с вечно разбито сърце“, обясняват те. „Тя е родена от тъмнината, като кръстоска между дяволско дете, жена, кон и вещица.“

Тази концепция за хибридното животно е отразена в името – Ina Faaks е смесица от имената на два шведски коня: Ina Scott и Järvsö Faaks. Животинското ДНК се проявява и в дизайна. „Обичаме да създаваме тази животинска и изкривена атмосфера, да флиртуваме с тялото по различни начини“, казват те. „Изкривете рамене, изградете рога, дайте на краката нокти.“ Нетрадиционни материали се смесват с ежедневните облекла, а момичетата вграждат дърво, калай и лята пластмаса в своите дизайни.

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

„Някои дни просто седим и правим калъпи, в други работим с класическа конструкция и драпиране“, продължават те. „Често принуждаваме милите си татковци да изрежат дъска, която ще стане на маса или чанта“, споделят те. В тази колекция те работят с топене на калай и моделиране на детайли от глина, дори бродират екстеншъни за коса в тъканите.

С развитието на Ina Faaks, дизайните стават все по-смели. „За нас няма граници. Може би това е основата на марката. И двете работим като дизайнери на костюми и Ina се превърна в нашия начин за правене на дизайни, без да се налага да правим компромиси“, продължават те. „Рядко знаем какъв ще бъде крайният резултат – дали е дреха, колекция или филм. Няма купувачи, няма клиенти. Ние сме напълно свободни.”

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

В тандем със създаването на най-новата си колекция, те правят и филм заедно с режисьора Феликс Шейниус, искайки да включат други творци от техния свят и техните интерпретации за режисура, фотография и звук. „Това се превърна в начин да представим дрехите, като подсилваме израза им.“

„Тази колекция е за връщането към нашите корени, към началото на историята на Ina Faaks. Където всеки външен вид представлява различен етап от своята история.“ Всеки герой във филма, независимо дали е кон, жена или вещица, се събужда в различни части на измисления свят, показвайки дрехите по много различен и експресивен начин.

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

Снимка: Jacob Thörnäs, Yasmina Tahé

„Надяваме се, че колекцията и филмът заедно карат гледащите да видят, че дизайнът е забавен, че може да бъде свободен, луд и глупав“, споделят те. Проект, който предава сътрудничеството със създатели и приятели, които допринасят с индивидуалния си опит, като възнаграждаващо и ползотворно. „Че един ден в яма за чакъл в гората може да бъде страхотен и че някои идеи заслужават да бъдат осъществени. Надяваме се, че това ще накара хората да се заинтригуват от нашите проекти и продължаващата сага на Ina Faaks.“

Вижте филма на Феликс Шейниус по-долу и галерията за цялостното усещане от тези нетипични тоалети.

 

More All fashion