Следва

Софийски потайности - Малки и големи съкровища от Индийските магазини

Българин, професор по астрономия в Харвард, чете лекция на ежегодната TED конференция. Твърде хубаво е, за да го пропуснеш

Българин по рождение Съселов завършва Софийския унивеситет, а някакси същевременно взима и докторат по...

All About Life преди 13 години

Съвсем наскоро завърши едно от най-интересните интелектуални събития на планетата, а именно TED конференцията в Оксфорд!

За тези от вас, които не знаят, TED (Technology, Entertainment, Design) e ежегодна конференция с мотото „Ideas worth spreading” (идеи, които си струват).

Там всяка година на няколко пъти се срещат най-интересните и иновативни световни умове от ранка на Боно, Бил Гейтс, Ал Гор, Джеймс Камерън, Ричард Доукинс и други. Какво е уникалното тази година? За първи път имаме и българско участие, и то какво!

Докато преглеждах участниците тази година попаднах на името Димитър Съселов, което ми се видя доста българско. След едно бързо търсене в Google веднага разбрах, че Съселов е професор по астрономия в Харвард и директор на Института за изследване на произхода на живота във вселената!

Българин по рождение Съселов завършва Софийския унивеситет, а някакси същевременно взима и докторат по астрофизика от университета в Торонто, Канада през 1990.

Полето на работата му е взаимодействието между радиацията и материята, но наскоро се съсредоточава върху една от най-интересните сфери на модерната наука – откриването и анализа на ексопланети (планети от други слънчеви системи).

Все още науката няма достатъчно информация за такива планети, което значи, че не знаем колко и дали изобщо има живот освен нас в космоса.

С работата на Съселов ще може да се анализират ексопланетите и да се сметне колко от тях са подобни на земята и биха могли да съдържат живот. По първоначални статистически данни само в нашата галактика планетите с потенциал за живот са 100 000 000.

Казано с други думи, Димитър Съселов, е един от учените, които имат шанса за първи път в историята на човечеството да дадат истински отговор на въпроса „Сами ли сме”.

По-значим въпрос трудно може да се намери и може само да се надяваме да получим отговор възможно най-скоро.




А сайта на Харвардския институт можете да немерите тук: http://origins.harvard.edu/Overview.html

 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.