Следва

Време е за кожа!

Париж в цветове и минимализъм. Ден четвърти

В четвъртия ден от модната седмица в Париж, големите имена затвърдиха окончателно тенденциите за следващото лято, които се простират от минимализма на бялото и черното, по-късно прекроен в най-наситените цветове за сезона до малките неонови акценти и вече тенденциозните ципове и ресни...

All fashion преди 13 години

В четвъртия ден от модната седмица в Париж, големите имена затвърдиха окончателно тенденциите за следващото лято, които се простират от минимализма на бялото и черното, по-късно прекроен в най-наситените цветове за сезона до малките неонови акценти и вече тенденциозните ципове и ресни.

Но може би нещото, обединяващо всички презентации от деня, е дълбоките идеи и вдъхновения, които стоят зад колекциите и без които разчитането на посланията, давани от дрехите, би било неуспешно.

Akris



Ако кажем, че колекцията на Albert Kriemler за Arkis е неочаквана и изпълнена с нови идеи е все едно да излъжем. На фона на всичко видяно, дори последователността на показаните дрехи беше съвсем предвидима.

Подобно на всички през сезона дотук, първо виждаме началната идея, в случая бяла асиметрична риза с паднала яка, откъдето следват всички вариации на основния дамски гардероб, претворени през нея и усещането за нея. Всичко започва с абсолютното бяло, преминава през беж, крем и съчетания на бялото със силни цветове, докато накрая прерастне в монохромни комбинации на изключително наситени цветове, каквато е и основната тенденция за следващото лято.

И измежду всичко това се показват нарязани на ресни рокли - друга голяма тенденция. Естествено, всичко това примесено с огромни флорални принтове, съдържащи основните цветове на колекцията. Но въпреки това, минималистичното и някак си абсолютно просто излъчване на дрехите ги кара да изглеждат много достъпни, лесно съчетаеми и удобни.

Costume National



Малко удобство от минимализма на 90-те, малко семпла, класическа линия и голямо количество въздействащи цветове. Този път без бяло, но пък неутралното бежово създава подобно впечатление на чистота и спокойствие.

Спокойствие, всъщност е думата, която най-добре описва колекцията на Енио Капаса, която, макар и в наситени цветове, изглежда феерична, удобна и лесно възприемаща се.

Харесахме чистите линии и V-образни деколтета, прозрачните акценти и всички аксесоари, като започнем от очилата и завършим при обувките.

Hussein Chalayan



За да разбереш посланието на поредната колекция, представена с видео, режисирано от самия дизайнер, трябва да вникнеш в значението на основния мотив и вдъхновение за създаването й.

Думата е „Sakoku” и отразява дълъг период на запор на емигриране от и имигриране в Япония. Периодът на т.нар. робство вдъхновява Чалаян и в моделите му виждаме много от това. Покритите очи, символ на потисничеството и информационното затъмнение, дантелените препаски, които сякаш оковават тялото и т.н.

Но като излезем от този контекст, дизайнерът е успял да пречупи тенденциите много адекватно. Имаме препратките към мъжкото начало и в частност костюма, по-късно преминаващи във феерични флорали и завършващи с минимализъм в силни тонове.

Celine



За три сезона под ръководството на Фийби Файло, френската модна къща стана емблематична със своя съвършен минимализъм. Съвършено прости и изчистени кройки, съвършено качество на платовете и съвършена красота. Това е и есенцията от последната й колекция, която показва малко повече цвят от обикновено, но само като акцент.

Водещо начало отново е мъжкото, ризата, панталона, но прекроени през погледа на дизайнерката, в японски деним, памук и тъкани груби платове, които е накарала да изглеждат наистина удобно и дори елегантно. Харесахме първата поява на принтове и известно количество цвят, макар и само като колан на панталон в оранжево или прост акцент, съживяващ цялата дреха.

Givenchy



Основата, на която е изградена колекцията на Рикардо Тиши е мотивът за леопардовия принт, който ако доскоро виждахме при Givenchy под неговата чиста форма, то той вече прераства не само в бежово-кафяв, а и в щампа върху черен и бял шифон или памук, върху сака, елеци и какво ли не.

Цялата колекция, макар и стриктно еднородна и обща като звучене, е съвсем лесна за приложение на улицата и като продължение на почти всеки гардероб. Харесахме черните скини панталони с шифон, съчетанието на кожа с прозрачно и акцентите с ципове и различни дължини, които стоят много женствено и секси, без да се натрапват. И накрая, както Катрин Баба каза след ревюто: „Виждам продажби, много, много продажби!”

John Galliano



Муза на Галиано стана известната Мария Лани, прелъстила много художници и избягала в Америка с портретите, които те са и нарисували. Галиано сметнал това за вдъхновяващо, добавяйки малко от оперетната история на двайсетте години на миналия век и получаваме театралното начало, което винаги виждаме при дизайнера.

Много много японска коприна, шифон и експериментални съчетания на материи, които като разделиш едно от друго, получаваш гениални самостоятелни и лесносъчетаеми дрехи.
 


 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.